• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Sommerkamp neće van

Autor 9A6NDD, 03. Studeni 2008, 14:17:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Dobio od kolege sommerkamp 277 (nekad davno on bio radioamaterista i ostalo mu nešto stvari...).
Da ne duljim. Stanica radi (upali se normalno  ;)) ali neće u predaju. Kako provjeriti što joj je. Pri tome mislim na neke osnovne kvarove.
Na stražnjoj strani ima neki osigurač u obliku male žaruljice. Da li bi on trebao svjetliti (kad već izgleda kao žaruljica  ;D )?

9A3MR

Što točno znači kad kažeš da neće na predaju: ne škljoca relej, nema mirne stuje ili nema snage?

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A5BDP

Bok!

Zanima me ima li što na prijemu, odnosno radi li prijemnik OK?
Što se tiče odašiljačkog dijela ja bih pokušao sa slijedećim...

Navedena žarulja (PL4?) vjerojatno služi zaštiti ulaznog dijela prijemnika u trenutku predaje i ne bi trebala svjetliti. Što se tiče mogućih kvarova..provjeriti
1. sve napone ispravljača, osobito se ovo odnosi na visoki napon
2. ispravnost releja prijem/predaja RL2
3. ispravnost izlaznih cijevi (pokušati ih zamjeniti), prije svega provjeriti da li cijevi imaju grijanje, također provjeriti i drajversku cijev 12BY7A i njezin vezni anodni kondenzator, svakako pogledati ispravnost ACC konektora sa stražnje strane uređaja i da li postoji mostić kojime izlazne cijevi dobijaju struju za grijanje iz PSU-a
5. ispravnost veznog kondenzatora u anodnom krugu cijevi
6. poprskati sve klizače višepolnog valnog preklopnika sa sprejem za odmašćivanje a zatim sa sprejem za desulforizaciju (kontaktchemie/chipoteka)
7. uloženost mrežnog Jones utikača, preko njega se odabire način rada ispravljača/pretvarača 12 na HV

Nadam se da sam bio od koristi...

9A6NDD

Hvala na odgovorima. Nisam nikada otvarao ovaj uređaj ali ću danas isprintati manual i malo pogledati ga u dušu.
Inače kad pokušavam ići u predaju relej škljoca, a instrument pokazuje struju (mislim 50mV).
Uređaj spajam na mrežu 220v, da li bi vrijedilo pokušati s 12 v ?

Prijem radi ali ga je malo teže ugoditi, krči i teško je potrefiti freq.

Uređaj je dugo stajao i sigurno mu treba dobar servis. Koji sprej koristite za odmašćivanje?

n1yu

Tesko ce biti tehnickog napredka dok se struja meri u mV  ???

Zarulja je u seriji sa antenom i slede joj zastitne diode.  Ukoliko svetli, imas u susjedstvu jak srednjevalovni odajnik.  Podsetio si me na pokojnu tetku iz Zagreba koja me uznemireno izvestila o svetlu na radiju u mraku.  Nedaleko od mene je 300 kW AM SV TX na 918 kHz koji je inducirao desetak Volti u mojoj 200 m longwire nagnutoj sa 18. kata na 4.

9A6NDD

Bit će da je prije u mA ili tak nešto. Znam samo da je u granicama prema uputama za stanicu.

Ekonomist sam po struci pa ajde valjda se da oprostit mV ili mA  ;D Dobro, nije mala greška ali priznajem znanje i neznanje.

I kak da utvrdim što je stanici? Ak se da nešto provjeriti s mojim znanjem. Čisto da zbog neke sitnice ne nosim stanicu na servis.

9A3MR

To ti je cijevni uređaj, da bi dobio output moraš podestit izlazni stupanj.
Pročitaj manual  ;D

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A5BDP

Za odmašćivanje ja preferirano koristim Loctite 7063 ali taj je jako agresivan prema plastici pa treba biti oprezan, inače može se probati sa Kontaktchemie "Tuner" sprejem (chipoteka) a sigurno se može očistiti i sa tehničkim benzinom za čišćenje. Oprez prilikom korištenja Loctitea i benzina...obavezno osušiti uređaj prije ponovnog uključenja i NIKAKO ne čistiti uređaj dok je vruć. Loctite je na bazi etera a benzin je benzin.

Usput...kakva je antena trenutno spojena na uređaj? Provizorija ili nešto bolje?
Ti su uređaji neuništivi, ja sam prije godinu dana radio revitalizaciju jednog 277 koji je iz sedamdesetih godina i još ima originalne cijevi a drugi vlasnik kod koga je i sada je napravio preko 10000 veza s njim.

Još jedna stvar, ako se uređaj ne da ugoditi...provjeri nalemljene veze na antenskoj zavojnici pi filtera, ponekada žice znaju otpasti zbog hladnog lema.

Yaesu last forever....

9A6NDD

Na uređaj spajam monoband dipole za 80 i 40 m.

Danas isprintam manual pa ću se baciti na pomlađivanje i  ugađanje uređaja.

9A2FW

Instrument na predaji mjeri Ic, Po ili ALC.Ako si na položaju preklopnika na Ic mjerio tih 50mA, onda imaš struju mirovanja.Tada okretanjem PRESELECT treba se podizati struja.Pretpostavljam da si prije svega svega provjerio da li se cijevi žare, odnosno da li postoji kratkospojnik između pinova 1 i 2 na ACC konektoru, jer se tuda dovodi napon grijanja za izlazne cijevi.Ako si zaista mjerio Ic=50mA, znači da je grijanje OK, i da taj most postoji.Inače ft277=ft101(Yaesu).Imam ga još uvijek.
Javi kako napreduješ!
73,Nikola

n1yu

Ekonomisto, naporan posao te ceka!  Taster verovatno nemas pa uredjaj mozes probati na AM.  Mozda je neko smanjio carrier na nulu pa nece biti ni pobude (anodna struja veca od mirnih 50 mA u polozaju preselektora za najbolji prijAm).  Ostaje SSB i dranje AAAAAAAAAA.

BTW volte i miliampere sam ja pomesao na ispitu iz elektronike-II davnog leta 1966.  No glavni zadatak sam resio u dva reda umesto ocekivane cele strane pa sam ipak dobio zasluzenih 8 umesto pocetnih 6.  Asistentu sam morao objasniti tocnost mojeg jednostavnog resenja i upitati ga, da li on stvarno misli, da ja ne znam, da se strmina lampe meri u mA/V?

9A6NDD

e, telegrafiju ne tnadem ali taster imam.
isprintao i manual, ali ne znam kad ću uhvatiti vremena da to detaljno proučim.

Hvala svima na odgovorima i savjetima.

9A6NDD

Sinoć nabrzinu otvorio uređaj. U njemu je carstvo prašine !  >:( Vidio sam da se pojedini sklopovi mogu izvući van (kad se odšarafe) pa ću za početak to sve očistiti (ak ne proradi da seviseru ne donesem prašnjavu bombu u radnju).  ;D

Probao sam opet predaju i neće opet van.  >:(