• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Što je zapravo Portabl rad?

Autor 9A2UJ, 05. Rujan 2008, 06:04:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A2UJ

Pozdrav Svima !
   Radioamatersvom kao hobijem bavim se još od davnih 70.-tih prošlog tisućljeća.
Za oko mi je zapela jedna možda sitnica (ili nije ?) a to je portabl rad.
      Slušam takmičenja na UKV-u i nije mi jasno da gotovo sve postaje koje ne rade iz mjesta boravka (upisano u dozvoli za rad) ne daju pozivnu oznaku  / P

Moram reći ,da bi sve postaje koje to nisu činile bile diskvalificirane (u stara dobra vremena).
              Neznam,možda je to moda (?) ali recimo I4XCC daje /4  OK stanice isto tako / nešto.

Nije mi jasno pa samo pitam HI !

Pozdrav Svima i bez zamjerke 

9A2UJ

9A1UN

I4XCC radi od kucne adrese. Vjerovatno si mislio na nekog drugog I4. U svakom slucaju, po pravilniku prilikom rada iz portabla odnosno ne sa mjesta upisanog u dozvoli za rad moze se davati /P ali nije obavezno. Slican pravilnik imaju i S5.
Talijani imaju obavezu davati /broj npr. I4LCK/4 ili I5PVA/6.

73 Davor 9A1UN

9A3IV

9A1UN, po meni si u krivu. Radiokomunikacije, strana 234, točka 3.3.7. kaže da se pozivoj oznaci dodaje, a ne da se može dodati. Znači, /p je obavezno. Ako sam u krivu, daj napiši točku u zakonu po kojoj sam u krivu.
Damir
SVE ILI NIŠTA

9A4ZZ

Po važećem Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama ,koji se nalazi na ovim stranicama pod Rad HRSa,Zakonska regulativa,stoji u  članku 15.stavak3. da  se za rad iz portabla iza pozivne oznake stavlja oznaka "/p".
73 de 9a4zz,Mladen.

9A1UN

Citat:Pozivne oznake

Članak 15.

(1)       Agencija će radioamateru, u postupku izdavanja dozvole, dodijeliti pozivnu oznaku za rad s amaterskom radijskom postajom na prijedlog Saveza. Pozivna oznaka sastoji se od oznake "9A", jedne znamenke i jednog, dva ili tri slova. Agencija može promijeniti ranije dodijeljenu pozivnu oznaku.

(2)       Ako radioamater upotrebljava amatersku radijsku postaju u drugim državama članicama CEPT-a, mora, uz obavijest Agenciji o lokaciji amaterske radijske postaje, svojoj pozivnoj oznaci pridodati sljedeće pozivne oznake:

1.      kad radi s pokretnom amaterskom radijskom postajom u motornom vozilu ili na plovilu – oznaku "/M" za telegrafiju, odnosno riječ "mobile" za telefoniju,

2.      kad radi s amaterskom radijskom postajom na plovilu ili na prekooceanskoj sportskoj brodici – oznaku "/MM" za telegrafiju, odnosno riječi "maritime mobile" za telefoniju,

3.      kad radi s amaterskom radijskom postajom na zrakoplovu – oznaku "/AM" za telegrafiju, odnosno riječi "air mobile" za telefoniju,

4.      kad radi s amaterskom radijskom postajom dulje od četiri tjedna na lokaciji koja nije navedena u dozvoli – oznaku "/A" za telegrafiju, odnosno riječi "stroke A" za telefoniju,

5.      kad radi s prenosivom amaterskom radijskom postajom – oznaku "/P" za telegrafiju, odnosno riječ "portable" za telefoniju.

(3)       Pozivne oznake iz stavka 2. točke 1., 2., 3. i 5. ovoga članka pridodaju se pozivnoj oznaci radioamatera kad na takav način upotrebljava amatersku radijsku postaju i na području Republike Hrvatske.

(4)       U slučaju rada s amaterskom radijskom postajom koja nije navedena u njegovoj dozvoli, radioamater mora odašiljati pozivnu oznaku te postaje, na koju se dodaje pozivna oznaka amaterske radijske postaje koja je navedena u njegovoj dozvoli.

(5)       Odredba iz stavka 4. ovoga članka ne primjenjuje se u slučaju rada klupskih amaterskih radijskih postaja ili radioamaterskih natjecanja.

(6)       Pozivna oznaka mora se odašiljati na početku i na kraju svake radijske komunikacije. U slučaju radijske komunikacije duljeg trajanja pozivna oznaka odašiljat će se na običnom jeziku (uporabom tablice za izgovor iz Dodatka 2., točke I.b)1. ovoga Pravilnika) ili Morseovim kôdom u vremenskim razmacima od najmanje deset minuta. Prigodom prijenosa teleksa ili slike pozivna oznaka može se odašiljati uporabom posebne vrste emisije, u skladu s međunarodnom praksom.

(8)       Strani državljani, koji na području Republike Hrvatske upotrebljavaju amatersku radijsku postaju u skladu s odredbama CEPT-a (HAREC), na početku svoje pozivne oznake dodaju oznaku "9A/" za telegrafiju, odnosno riječi "9A stroke" za telefoniju.

Kako prenosiva postaja nije definirana sve je relativno.

73 Davor 9A1UN

9a6c

Složio bih se s Davorom i mislim da je vrijeme da se na ovo pitanje stavi točka.

S druge strane definiranje  kategorije portabl postaja u pojedinim situacija u domeni je organizatora događaja pa i o tome nema smisla previše razglabati.

Za strance mi se čini obligatna upotreba /p dodatka, jer su ad definitionem u portablu kad rade iz 9A, tj u svakom slučaju nemaju stalnu adresu i postavu i po tome su im postaje prijenose bez obzira na težinu i gabarite...

A što je život ljepši bez /p na bandu, to je drugo pitanje...

GG

9A4ZZ

Ja ne vidim šta ovdije nije definirano:
5.      kad radi s prenosivom amaterskom radijskom postajom – oznaku "/P" za telegrafiju, odnosno riječ "portable" za telefoniju.

9A4QV

Citat: 9a1un  u 05. Rujan 2008, 09:59:51
I4XCC radi od kucne adrese. Vjerovatno si mislio na nekog drugog I4.
73 Davor 9A1UN

A sta si ti spavao sa njim da znas da on ne radi /4, Google kaze drukcije, spominje neku aktivnost iz JN64HB, a određeni njemac (DL9USA) ga ima takodjer odrađenog kao I4XCC/4 ....
Stoga, manje pametovati...

Po ovome što si naveo i ti bi na Tićnu trebao davati /P

Što je prenosivo je jasno svima (tebi je to relativno). Ja cu ti navesti primjer neprenosive radio postaje, npr brodska čije je kućište i postolje zavareno za konstrukciju nadgrađa broda. Prenosiva postaja logički znači ona koja se može prenositi. Ako je tvoja registrirana na adresu Tićan onda u redu, ako ti je registrirana na adresu kluba u Poreču onda si tu postaju iz Poreča prenio na Tićan. Dake ona je prenosiva. Da ti je zazidana u zid, onda ne baš bila prenosiva, žiš-ku?

qv

9A8DU

Pozdrav,vidim da se lome koplja oko "Portabl",pravila ,pravilnik,uključi še se i oni iz stoljeća sedmog,još samo fali kralj Hajle Selasije,možda bi njegova ekselencija pomogla da je živ ,neznam kako se rahmetli Kenig javljao kada je letio Zrakoplovom,dali je koristio/ portabl.73 za sve nemoj te mi kaj zamerit.
Drago 9A8DU(Osijek nikada neće biti OCEK)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A6JRZ

U "Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama" sam potražio kaznene odredbe i nema ih :) (CTRL + F - ključna riječ "kazn") ili mi je promaklo.

Prema tome treba se nastojati držati toga pravilnika. Da je to zakon bile bi i kaznene odredbe (ili sam u krivu) :)

Živim u Koprivnici i radim sa brda (uvijek isto mjesto) i ne koristim /P isto tako kad sam kod svojih u Brodskom Stupniku ne koristim /P (isto mjesto), ali da sam otišao na Brezovo polje (da budem u prvih pet) tada bi koristio /P

Kad sam radio za RK Đurđevac iz Koprivnice nisam koristio /P (uvijek isto mjesto), a kad sam radio iz Brodskog Stupnika koristio sam /P.

Oko ovog se sada može napraviti diskusija, mogu ja pokušati objasniti zašto odstupam od Pravilnika, ali ne vrijedi jer će biti onih koji će me podupirati i onih koji će me htjeti diskvalificirati.

Od svega ovog navedenog za mene je bitnije to da imam urednu dozvolu i plaćene članarine i "zrakarinu". A da ima gorih od mene to znam :)

Kad bi išli sve pročešljati što se i kako radi, možda bi se našla zamjerka i ekipi u kojoj radi Krešo ili Mato.

73 de 9a6jrz
73 de 9a6jrz

9A2UJ

Još jednom Pozdrav Svima!

Mislim da je sve jasno !
          Svaka promjena lokacije ( navedena u dozvoli za rad radiopostaje) MORA  se predstavljati kao npr.  9A2 XXX/P što je zakonski neupitno. )
                 To što netko misli  da ili ne zakonski je jasno dorečeno !

Sada se pitam ,koliko je u našim takmičenjima dikvalificirano postaja koje daju krive podatke ,jer je to isto tako lokacija postaje.

9A5ST

Ako se ja iz moga QTH(adresa iz dozvole)LOC:JN83FM,maknem na Marjan(JN83FM) i skučim se u zgradu ZOO Split(struja,pod krovom JN83FM)...nisam siguran da sam u portablu.
Ali ako idem na vidilicu(zastava) sa agregatom ili akumulatorom...
Ima li razlike?
Ne znam zakonski,čini mi se da postoji /P i /A.Ovo /A neznam jeli ko ikad duperao,a trebali su.
Šta je sa stranim postajama koje imaju naše znakove 9A0A? Jesu li oni portable ili kako?
Koje je mjesto boravka?
73 de 9A5ST
Zeky

9A3IV

Kako vidim postoji neslaganje u mišljenjima o portabl radu i definiciji postaje. Ja imam svoje mišljenje ali neću reći da je ispravno (nadam se da je). U praksi se radi kako se radi ali nemora značiti da je to zakonski ispravno a možda i je. Zato, POZIVAM I TRAŽIM da se tajnica i/ili predsjednik HRS-a jave i daju službeno obješnjenje koje će onda razjasniti situaciju i obavezivati sve članove HRS-a, kao i amatere iz drugih zemalja koji dolaze u Hrvatsku.
Damir
SVE ILI NIŠTA

9A1UN

Adame to što ti ne voliš I4XCC nije tema rasprave. Njegova aktivnost je 99% iz JN63gv sto je njegova kuca. No nema veze da se vratim na temu.

Ja na Tican nista ne prenosim vec su stupovi betonirani i struja je na lokaciji. Radim sa adrese koja je u klupskoj dozvoli. Znaci fix lokacija, nije portabl. Jedino sta prenosim iz Poreca je mojh >110kg. Da li bi po tebi ja trebao koristiti 9A1P, 9A1P/P, 9A1UN/P, 9A1UN ili mozda 9A4QV ako si prisutan i uz tvoju dozvolu?

73 Davor 9A1UN

9A4GL

Pozdrav,

Citat: 9a1un  u 05. Rujan 2008, 17:34:35
Kako prenosiva postaja nije definirana sve je relativno.
73 Davor 9A1UN

nisam pravnik, no mislim da stvari nisu baš tako relativne. Dok je postaja na mjestu koje piše u dozvoli teško je dokazati da je prenosiva.

Naime, kada postaju  odneseš negdje i koristiš je sa drugog mjesta onda je valjda, prenosiva, jer si je prenio, isn't it ? I to svojstvo prenosivosti je jako bitno. Ako netko ima želju osporiti da je prenijeta postaja prenosiva, nek izvoli :P

Dok je ne preneseš sa mjesta koje piše u dozvoli, njeno eventualno prenosivo svojstvo nije konzumirano i potpuno je nebitno za rad, pa je ne smatraš prenosivom, si ?  ::) ::) ::)

Citat: 9a2uj  u 05. Rujan 2008, 17:34:35
Sada se pitam ,koliko je u našim takmičenjima dikvalificirano postaja koje daju krive podatke ,jer je to isto tako lokacija postaje.

Pa, koliko razumijem sadašnji pravilnik morali bi davati /P. No, ako se ne varam, već dugo postoji (po meni razumna) inicijativa da se /P ne mora davati u natjecanjima. Naime, ako ja dođem tebi u goste i radim sa tvoje postaje moram koristiti 9a2uj/9a4gl dok ako je natjecanje mogu koristiti samo 9a4gl. Naime, ako radim veze zabezveze lijepo je znati qth, spol, prevozno sredstvo, uređaj, antenu, vrijeme, boju kose (ako je ima) i dr, no ako je natjecanje, daj bodove i bježi, osim ako nisi došao u natjecanje smetati.

73 de Tihomir, 9a4gl
-----------
Sa budalama se ne raspravlja !!! Oni te prvo spuste na svoj nivo, a onda te dotuku iskustvom !
Tihomir Heidelberg, 9a4gl
email: _NOSPAM_9a4gl@hamradio.hr