• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

ICOM 706 MkIIG i PSK31

Autor 9A6NDD, 03. Rujan 2008, 09:21:52

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Da lli netko ima iskustva u radu s digitalijama i ovim uređajem? Kako je stanje s grijanjem uređaja, melen je pa ..?
Kakv interface ste koristili?

9A5ST

Ian IC706 MK2.
Radija san samo RTTY sa HAMKOM programom.
Sprava je uredno radila,a to da malo više kuha,istina je.
Nije bilo nikakvih problema.Jedan ventilatorčić ispod i peglaj.
Još ja nemogu smanjit sanagu(nešto crklo).
73 de 9A5ST
Zeky

VE3ZIK

vrlo je pozeljno da smanjis snagu, za PSK ti je dovoljno 30 do 40W.
Logger32 je vrlo zgodan za digi rad u MMTY... 8)
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A6NDD

A interface za povezivanje ?
Direktno, neka samogradnja (ako može web) ili kupovno ?

9A6KGT

CW iliti A1A nije za mlakonje!!!!
A1A iliti CW nije za mlakonje!!!!
UPSsss, to sam već rekao...., al' nema veze, bez antene,hehehee
p.s.
spoznao već od SINCE iliti od DAVNE 1987, a rođen tek 1974

9A2BW

Preporučio bih ti USB Inerface II od microHAM.
Podatke i cijene možeš naći na adresi :  http://www.microham.com/index1.html

Uz uređaj treba naručiti i odgovarajući kabel koji odgovara  ICOM 706MKIIG, sve to stoji tamo a i nadrugim stranicama ( zaguglaj..)
Ja ga osobno imam već nekoliko godina i zadovoljan sam. Prenosi sve vrste digitalnih programa (PSK, RTTY, SSTV, OLIVIJA i čak CW), radi bez greške.
Mnogo uspjeha i čujemo se na DIGIMODE...9A2BW

9A2BW

Zaboravio sam ti napomenuti da je vrlo pogodan za rad s laptopom (u portablu naročito) te da je jedan od rijetkih uređaja koji ide na USB priključak.  Obično se koriste RS232 priključci koje novi PC nemaju pa to korisniku stvori problem.
Što se tiče grijanja uređaja, kad se radi preko 50 W, problem sam riješio jednim malim 12V ventilatorom od rashodovanog mrežnog dijela PC i radi fino i bešumno, spojen je direktno na ispravljač pa ne treba misliti je li priključen. Poželjno je da radi i kada je uređaj na prijemu, ICOM se isto tada malo grije.
Obavezno nabavi antenski tjuner AT 7000 ( oko 180 EUR) jer bez
njega možeš uništiti uređaj.
73 i good DX-ing  9A2BW

9A6NDD

Antenski tuner za rad u digimodovima ili i inače?

Radim već duže vrijeme pa nisam primjetio neki posebni promlem u radu (hvala Bogu).
Trenutno radim samo na 7 mhz jer mi su mi SWR od postojećih antena katastrofa na drugim bandovima.

Čak je preživio i rad bez antene  :-[

9A5CW

Pozdrav,
ja guram 100w bez problema  na svim vrstama rada... Nikad nisam spustao snagu. Ima jedan mali "mod" i uredjaj je hladniji barem 50%.
Inace za interface uzmi shemu od 6KGT dodaj joj jedan RJ45 konektor ili uzmi komad gotovog UTP kabela (kao onaj mikrofonski) za povezivanje interface-a i RTX-a. Inace zbog moje lijenosti koristim VOX za PTT.
Ako nemas comm port na racunalu, kupi jeftini USB>COM interface (cca 100kn ili manje).

Iskopcaj COM=mikrofon kompresor prilikom rada!
Nastimaj si audio nivoe za TX po ALC a RX tako da instaliras MMTTY i da ti
signal koji primas ne bude premoduliran (over nesto pise MMTTY).

Hladjenje uredjaja ... mali PC ventilator dosta pomaze ... neka puse u desnu stranu uredjaja. (inace googlaj pa vidi kako je to Jovica ex. ST2A napravio)

73 i GL sa digitalijama, Patrik 9A5CW

p.s. za PSK probaj sa MMVARI ili DIGIPAN za pocetak (software)
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

VE3ZIK

Pozz.

prvo da ispravim samog sebe, koristim MMVARI engine u Logger32 a ne MMTTY... ;)

E sad...
Jeste da je Microham lijep ali je i skup ;)
Ako ti treba nesto sto ce bti samo za DIGI, mislim da je Buxcomm pravo rjesenje.

http://www.buxcomm.com/catalog/index.php?main_page=index&cPath=2

Nadjji samo u listingu pravi RASCAL za tvoj uredjaj. Ja koristim RASCAL evo vec trecu godinu i jako sam zadovoljan. Koristim ulaz preko mikrofona na uredjaju. Svi kablovi dodju uz isporuku, isporuka je extra brza (od uplate do isporukeovdje u Njemackoj potrajalo jesamo 6 dana!).
Tada kad sam ja to nabavljao imao je samo serijski izlaz RS 232 a evo vidim da je u medjuvremenu napredovao i koristi i USB...
Cijena je 50$ za RS232 i 70$ za RS232/USB sto, pretvoreno u eure daje vise nego povoljnu cijenu.
Ja sam problem sa RS232 rijesio kupovinom kabla RS232/USB i to lijepo radi,cak i na Win 98 koji je i dalje na mom laptopu.
Istina je da se uredjaj vise grije na 100W digi, doduse za PSK ti i ne treba full power, 40W je vise nego dosta...

S obzirom da u radu inace koristim Logger32, njegov MMVARI za Digi je vise nego dobar. Istina, ja radim samo RTTY, PSK31 i PSK63 ali mi se svidja, ne moram da prebacujem veze iz loga u log ako bih recimo koristio MixW.
Kao sto 5CW rece, kompresija iskljucena, mikrofonsko pojacanje na nekih 10h, ali to i mozes da pogledas na ALC da ne ide previse u desno.
Eto, ja sam iz 9A aktivan samo na godisnjem a DIGI radim obicno ako bandovi nisu otvoreni ili ako ide samo EU, HI. Odradjeno je 90tak DXCC, izmedju ostalih 3B8, ZL4 , 9M2, 9K2, JT, KP4, VQ9 itd itd...
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A2JK

Citat: 9A2BW  u 03. Rujan 2008, 13:35:34
Obavezno nabavi antenski tjuner AT 7000 ( oko 180 EUR) jer bez
njega možeš uništiti uređaj.

Citat: 9a6ndd  u 03. Rujan 2008, 14:13:47
Antenski tuner za rad u digimodovima ili i inače?

Antenski tuner uvijek, a posebno u ''portablu'' i bez obzira na vrstu rada.
Antena bi uvijek trebala biti prilagođena na koaksijalni kabel.
Praktično to znači da bi u točki napajanja antena trebala imati impedanciju
kako i koaks tj. oko 50 oma (pretpostavka da koristiš koaks 50 oma).
Tada bi imao SWR 1:1 tj. idealno, čega pak u životu nema.
Ako ti je SWR do 1:2 ne bi trebao imati problema uređaj ni ti.

U portablu je to malo teško postići (antenu postavljaš na brzinu i tamo gdje
možeš) i tu je spas u antenskom tuneru.
Imaj na umu da antenski tuner pomaže do neke granice, a nakon toga
ipak treba biti određena duljina žice na određenoj visini.

73 ES GL
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5CW

Zaboravih ...
Shema (vidi slike od 9a3ge): http://hrvhf.net/forum/index.php?topic=24.360

Antena tjuner ? A sta ti je to?
Ili imas antenu koja radi i ima dobar swr ili se javljas ljudima (kao ja) sa RG213 dugim 30metara i sa antena tjunerom ;) Malo te pecka kad taknes uredjaj ali to je dobro za cirkulaciju ;)

73
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A1ZZ

Kad trebate  "Istjunat" antenu samo zovite Patrika----- ;D ;D Ima prakse kod načeg O.m. Sanjina... ;D....

9A5CW

73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:

9A4QV

Citat: 9a1zz  u 03. Rujan 2008, 22:17:32
Kad trebate  "Istjunat" antenu samo zovite Patrika----- ;D ;D Ima prakse kod načeg O.m. Sanjina... ;D....
Ja sam načuo da mu je Sanjin ugradio posebno brojilo za struju, dvotarifno  ;D ;D ;D