• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

www.sota.org.uk

Autor 9A6NDD, 26. Kolovoz 2008, 14:05:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A3MR

HM, preveo sam onaj dio koji govori o definiciji "Summita" (ja sam preveo kao vrh, možda bi se moglo i drugačije) i tu se spominje samo "prominence" (istaknutost) kao glavni kriterij koji definira "summit". Ne spominje se ime ni karta.

Po Google Earthu, ni Medvednica baš ne bi trebala obilovati SOTA referencama. Vrhovi na Medvednici su oko 1000m ali između njih nema depresija od 150m.

Vodič i pravila SOTA programa su na:
http://www.sota.org.uk/docs/SOTA-General-Rules-1.13.pdf

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A3MR

Nešto mi je palo na pamet da se program "Radio mobile" autora VE2DBE a kojega se zgodan instalacijski paket nalazi na: http://www.g3tvu.co.uk/Radio%20Mobile%20Setup.zip

iskoristi za određivanje SOTA referenci jer se možemo igrati sa nadmorskim visinama i koristeći alat "Stratification" učiniti vrhove "očitijima". Lako je očitati zemljopisnu širinu i dužinu jiš preostaje očitati ime vrha sa karte "specijalke".

Primjeri Medvednice i sjevernog Velebita:

9A4GL

Bok,

Citat: 9a3mr  u 27. Studeni 2008, 23:11:15
Nešto mi je palo na pamet da se program "Radio mobile" autora VE2DBE iskoristi za određivanje SOTA referenci jer se možemo igrati sa nadmorskim visinama i koristeći alat "Stratification" učiniti vrhove "očitijima". Lako je očitati zemljopisnu širinu i dužinu jiš preostaje očitati ime vrha sa karte "specijalke".

nisam baš ekspert u tom području, no spletom okolnosti nešto znam o tome, naime, SOTA general rules kaže:

The location, accurate to no worse than 250 metres, using the generally accepted reference system of the country in which the Association is based. The Maidenhead locator system is not considered adequate for this requirement. Nationally recognised rectangular reference systems or latitude and longitude are acceptable.

E sad, Radio mobile koristi WGS84 koordinatni sustav. Kod nas je u uporabi "bila" Gauss Kruegerova projekcija i koordinatni sustav (5ta i 6ta zona ili kombinirana zona). Činjenica da postoji 5ta i 6ta znači da čak niti cijela Hrvatska nije u istom koordinatnom sustavu, već u dva. Iz toga proizlazi da ista koordinata u WGS84 ili našem službenom koordinatnom sustavu se razlikuju cca 350m na terenu. Stoga treba jako paziti koji koordinatni sustav se koristi. Isti je problem sa visinama, WGS84 (GPS) visine i naše službene visine nisu iste, GPS koristi nulu nekakvog elipsoida a nama je "bila" nula nekakva referentna točka iz davnih vremena. Koristim namjerno riječ "bila" jer se nedavno to mjenjalo, novi službeni koordinatni sustav je puno sličniji WGS84, što je dobro, no problem je što nisam upoznat da postoji ijedna nova karta u tom sustavu.

Sorry što kompliciram, no savjetujem vam da se sjetite nekog rođaka ili susjeda geodete i popričate o toj problematici.

Ako vam pak treba programčić za prebacivanje koordinata između WGS84 i naših Gauss Krueger koordinata, obratite se meni, stojim na raspolaganju.

73 de Tihomir, 9a4gl
-----------
Sa budalama se ne raspravlja !!! Oni te prvo spuste na svoj nivo, a onda te dotuku iskustvom !
Tihomir Heidelberg, 9a4gl
email: _NOSPAM_9a4gl@hamradio.hr

9A3MR

Tihomire, to sve što si napisao stoji. Međutim, nije problem kod određivanja SOTA referenci toliko apsolutna visina vrha već relativna i to u odnosu na "sedla" (150m).
"Radio mobile" je zgodan jer se pomoću njegovih alata možemo poigrati sa izohipsama i odrediti koliko vrhova zadovoljava "prominence" uvjet. Tek tada se iz karti "specijalki" možemo izvući točne koordinate i ime vrha (ukoliko te karte još zadovoljavaju "generally accepted reference system of the country " :-).

Inače, referentna nula "iz nekih davnih vremena" se nalazi u Bečkoj šumi odakle su geodeti po naredbi cara Franje I 1816-e godine krenuli mjeriti carstvo. Što su bili dalje od referentne točke to je greška bila veća.

Što se tiče programa, možeš li napraviti program koji bi nam dao vrhove koji zadovoljavaju "prominence" uvjet?

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A4GL

Citat: 9a3mr  u 28. Studeni 2008, 10:36:27
Tihomire, to sve što si napisao stoji. Međutim, nije problem kod određivanja SOTA referenci toliko apsolutna visina vrha već relativna i to u odnosu na "sedla" (150m).

To štima, nisam znao koliko ste upoznati sa kartografskim problemima. Bitno da ne čupate koordinate iz Radio mobile programa, jer vam te nisu dobre. Za određivanje "prominence" uvijeta, hm, može poslužiti iako nije možda tako jednostavno. Ovo sa crtanjem izohipsi je ok ideja, no pala mi je na pamet još jedna, probaj pa vidi šta ti je bolje. Odi na File - Picture properties, odaberi "Rainbow" za draw mode, pa onda pored klikni na "Colors..." i uključi "Stratified colors" (slojevite boje ;) ). Nakon toga igranjem sa brojevima pored boja možeš složiti da ti sve što je od 0-150m niže od vrha bude u jednoj boji, a sve što je niže više od 150 bude u drugoj boji. Hm, nije ovo lako objasniti  :-\

Inače, referentna nula "iz nekih davnih vremena" se nalazi u Bečkoj šumi odakle su geodeti po naredbi cara Franje I 1816-e godine krenuli mjeriti carstvo. Što su bili dalje od referentne točke to je greška bila veća.

Ja sam čuo za neku nulu u Trstu, no svejedno. Ovo u Bečkoj šumi bih prije nazvao referentnom točkom nego nulom ;D

Što se tiče programa, možeš li napraviti program koji bi nam dao vrhove koji zadovoljavaju "prominence" uvjet?

Neznam za niti jedan takav program. Izazov je takvo nešto napisati, samo s obzirom da to baš nije tako trivijalno a slobodnog vremena nemam, nebih se baš upuštao u to. Uostalom niti SRTM podaci koje Mobile radio koristi (a najbolji su javno dostupni) nisu toliko dobri da bi rezultat takvog programa bio dobar, ok, sumnjivi bi se mogli uvijek ručno provjeriti.

73 de Tihomir, 9a4gl
-----------
Sa budalama se ne raspravlja !!! Oni te prvo spuste na svoj nivo, a onda te dotuku iskustvom !

9A3MR

Citat: 9a4gl  u 28. Studeni 2008, 12:00:41

Odi na File - Picture properties, odaberi "Rainbow" za draw mode, pa onda pored klikni na "Colors..." i uključi "Stratified colors" (slojevite boje ;) ). Nakon toga igranjem sa brojevima pored boja možeš složiti da ti sve što je od 0-150m niže od vrha bude u jednoj boji, a sve što je niže više od 150 bude u drugoj boji. Hm, nije ovo lako objasniti  :-\

Probaću, zvuči dobro..

Citat: 9a4gl
Uostalom niti SRTM podaci koje Mobile radio koristi (a najbolji su javno dostupni) nisu toliko dobri da bi rezultat takvog programa bio dobar, ok, sumnjivi bi se mogli uvijek ručno provjeriti.

Mogli bi se.  ;D

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A3TY

Učitao sam sve srtm3 podatke unutar pravokutnika kojeg određuju krajnje točke 9A teritorija na N,E,W,S. Ono što bi mi sada trebalo da mogu nastaviti su državne granice u nekom elektroničkom obliku. Ima li ih netko?

Pozdrav,

Ivo.
73 de Ivo, 9A3TY

9A4GL

Citat: 9a3ty  u 01. Prosinac 2008, 07:30:58

Učitao sam sve srtm3 podatke unutar pravokutnika kojeg određuju krajnje točke 9A teritorija na N,E,W,S. Ono što bi mi sada trebalo da mogu nastaviti su državne granice u nekom elektroničkom obliku. Ima li ih netko?

Ja sam svojevremeno isto to tražio no nisam našao. Oblik granice je i ozbiljan problem za program koji bi tražio takve vrhove u Hrvatskoj. Da imamo oblik granice kao recimo Colorado, stvar bi bila vrlo jednostavna ;D Dodatni problem je što SRTM podaci imaju rupe visine 0, navodno postoje SRTM fileovi koji te rupe imaju ispeglane, no nisam ih vidio.

No granice možeš ipak dobiti na karti nacrtane, otvori Radio Mobile\Map_Link.txt datoteku sa tekst editorom i slijedi upute u toj datoteci, točnije makni apostrofe koji komentiraju linkove. Restartaj program. Nakon toga kada imaš kartu otvorenu iz menija otvori Edit -> Merge pictures i onda odaberi recimo "Internet MapQuest" ili neki drugi. Meni trenutno MapQuest daje najbolje rezultate a google maps mi ne radi :(

Kod mene u Map_link.txt stoji:
http://www.expedia.ca/daily/enc4105/service/legal.asp
http://www.google.com/apis/maps/terms.html
http://www.mapquest.com/about/copyright.adp

73 de Tihomir, 9a4gl
-----------

9A6NDD

Pozdrav svima!

Odlučio sam riješiti SOTA problem do kraja, tj. da konačno aktiviramo i SOTA u Hrvata ;-)
Riješio sam neke stavri, kao što su kontakt s SOTA managerima, priručnik za aktivatore i slično.
Za podjelu na regije bi uzeo podjelu Hrvatske planinarske obilaznice http://www.hps.hr/info/hrvatski-vrhovi/
Ali zapadam u probleme oko kartografije i uvjeta prominencije od 150m... neke vrhove sam provjerio ručno, ali volio bih ako bi se to moglo riješiti pomoću softwarea. Kolege iz UK su predložile program LandSerf i srmt fajlove... malo sam to gledao, ali ne znam sve podesiti kako dobiti da se ističu vrhovi s uvjetom od 150m  :-\ . Da li netko zna kako to podesiti i obraditi? Kasnije mi ne bi bio problem skinuti koordinate i nazive s neke druge karte.
I da li mi netko može poslati fajlove srmt za 9A, jer sam naišao na neku listu di je cijela EuroAsia.

73

9A4ZM

Citat: 9A6NDD  u 13. Listopad 2013, 11:40:42
I da li mi netko može poslati fajlove srmt za 9A, jer sam naišao na neku listu di je cijela EuroAsia.

Sve SRTM1 za Hrvatsku imaš u podforumu "Datoteke"
http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_jdownloads&Itemid=1103&view=viewcategory&catid=6
zahvaljujući Damiru 9A4OE.

73 de Maki

9A6NDD

Hvala na ovom info... nisam znao da to tu imade... hvala i Damiru što je sve lijepo posložio.

73

9A4OE

Citat: 9A6NDD  u 13. Listopad 2013, 11:40:42
Za podjelu na regije bi uzeo podjelu Hrvatske planinarske obilaznice

Da ja radim podijelu uzeo bih sadašnju podijelu na županije s tim što bih Zagreb i Zagrebačku županiju spojio u jednu.
Razlog, imaš gotovu kartografsku podijelu i niti jedan kraj nebi bio zapostavljen.
Recimo kamo bi po podijeli HPS-a stavio vrhove u okolici Rijeke npr Mačkov vrh?
Numeriranje vrhova uzeti reg oznaku vozila za županijsko središte 9A/RI-0000, 9A/DU-0000, 9A/GS-0000 itd, nebih razdvajao otoke i ostatak RH.
Koji gis program, neću reklamirati javno, može kao osobna poruka.
Jedan od vodiča može poslužiti knjiga Hrvatske planine.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6NDD

Kada vidimo raspored vrhova, tada ćemo razdjeliti i grupe po područjima, a skraćenice ćemo probati uskladiti da budu logične i u skladu s SOTA pravilnikom. Planinarske literature ima, to nije problem, najveći posao je izdvojiti vrhove koji zadovoljavaju uvijet 150m izdignutosti (prominence). Može se i ručno, ali software bi trebao pomoći da se to brže završi.
Program koji ću probati za ovo iskoristiti je SerfLand. Nije komercijalan, tako da nema nikakve reklame ;-) .

73

9A4OE

Citat: 9A6NDD  u 17. Listopad 2013, 08:21:41
Kada vidimo raspored vrhova,

Sve jasno, neke imaginarne stvari se ne mijenjaju
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS