• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

VUSC

Autor 9a6c, 21. Kolovoz 2008, 18:37:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a6c

Stjecajem, treba li reći, vrlo sretnih oklnosti došao sam uposjed laptopa koji bi trebao dati dodatni poticaj mom bavljenju ovim sportom.

Kako sam korisnik samo besplatnih programa, za UKV conteste sam odabrao VUSC. Ali, neuk kakav jesam, imam malih problema da postignem da mi na CW laptop (ko li mi ga dade takvoga...) tastuje uređaj.

Vidim da program daje mogućnost izbora COM ili LPT porta (imam oba), ali bez obzira na sve kombinacije, ništa od posla.

Majstori, ima li neka posebna caka - koristim jednostavni interface s optocouplerom koji odlično funkcionira na kućnom računalu.

Unaprijed hvala na svim korisnim savjetima.

GG

E73ST

VUSC nisam nikada koristio ali je vrlo vjerovatno da ne koristi isti pin na konektoru za tastanje.

Ulaz takvog interfejsa sa inace spaja na DTR ili RTS (4. i 7.) pin, te ako tvoj program ne da da izaberes na kojem pinu je tastanje jedini nacin da to izvedes je da promjenis poziciju na konektoru - da zamjenis mjesta 4. i 7. pinu.

Sretno, 73
Sanjin E71DX

9A5CW

Citat: 9a6c  u 21. Kolovoz 2008, 18:37:32
Stjecajem, treba li reći, vrlo sretnih oklnosti došao sam uposjed laptopa koji bi trebao dati dodatni poticaj mom bavljenju ovim sportom.

Kako sam korisnik samo besplatnih programa, za UKV conteste sam odabrao VUSC. Ali, neuk kakav jesam, imam malih problema da postignem da mi na CW laptop (ko li mi ga dade takvoga...) tastuje uređaj.

Vidim da program daje mogućnost izbora COM ili LPT porta (imam oba), ali bez obzira na sve kombinacije, ništa od posla.

Majstori, ima li neka posebna caka - koristim jednostavni interface s optocouplerom koji odlično funkcionira na kućnom računalu.

Unaprijed hvala na svim korisnim savjetima.

GG

Pre star si ti za kucanje na PC-u ... lupaj ti na elektronca bolje ce biti ;)
Zna taj notebook sa kime ima posla :=)

73

p.s. sta ima DOS ili WINdoze?
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A7WA

I mene to muči, izgleda da svi koji imaju više godina imaju problema
  sa time, meni čak ni port ne poznaje, sve comove je pomješo, radi  kako
  on hoće, a ne ja, al zato ima pješke.

73     de     9A7WA