• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

DIPOLE

Autor 9A6NDD, 13. Srpanj 2008, 20:37:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Pozdrav svima.

dosad sam vas gnjavio s pitanjima oko mini antena, ali se sada situacija promjenila i mogu staviti i veću antenu.

Imam FD3 i ne mogu ga nikako uštimati. Ide mi lagano na živce. Kako za 40 m imam pripravljen za postavljanje invert V antenu, a za 80 m ne mogu napraviti inver V,a imam mjesta za dipole. Eto i mog pitanja:

Koliko da bude dugačak u cjelosti za područje oko 3.750 i rad SSB? Imam s neta neki proračun koji kaže 38,039 m. Da li to vrijedi za napajanje s 50 ohm kabelom?
Visina postavljanja dipola bi bila oko 10 m iznad zemlje i ne bi bilo viših objekata okolo nje (pozdrav s sela).

n1yu

MMANA pokaze 38,2 m zice precnika 2 mm bez izolacije ali je impedansa 30 Oma za SWR 1,62 na visini od samo 10 m iliti 1/8 valovne duzine sto je odlicno za 9A lokalna  takmicenja!

9A6C

Na web stranici od PA0FRI ima dosta zanimljivih stvari oko FD3 i FD4 pa ti možda pomogne.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A6NDD

Zaboravio sam napomenuti da bih antenu radio od izolirane licnaste žice 2,5 mm kvadratna.
Hvala za dosadašnje odgovore.

9A4ZZ

Citat: 9a6ndd  u 14. Srpanj 2008, 07:25:23
Zaboravio sam napomenuti da bih antenu radio od izolirane licnaste žice 2,5 mm kvadratna.
Hvala za dosadašnje odgovore.

Pogledaj  članak u RADIO HRS 6/2007 ili na www.hamradio.hr/9a4zz
Širokopojasna multiband antena 9a4zz.
73 de 9a4zz, Mladen.

9A6NDD

Čini se vrlo zanimljiv prijedlog. moram još samo kupit coax  ;)
Javim se s rezultatima. Jedini problem je što ne mogu postaviti antenu S-J, već mi ide SZ-JI.  >:(

9A6NDD

Nova antena je razapeta ! Napravio sam antenu za 7 mHz prema 9a4zz (za duljine sam koristio formule iz teksta). Antena radi iako je napravljena i postavljena samo za probu. SWR je prema ugrađenom swr metru dobar (IC706), moram još sve detaljnije izmjerit vanjskim uređajem. Sve  u sve SWR je naspram FD3 premija. Nabrzinu sam odradio dvije veze za probu OL, LY (antenu sam postavio oko 21h). Na ostalim bandovima nije dobra, osim na 21mHz gdje je swr prihvatljiv.
Pravio bih je prvo za 3,5 mHz ali nisam imao dosta materijala u jednom komadu  >:(
Za koji dan sljedi i taj projekt. Moram se samo dogovoriti s susjedima da mogu okrenuti antenu S-J ili nikad ništa od japonaca.

73

9A6AA

Citat: 9a6ndd  u 15. Srpanj 2008, 07:45:54
... Jedini problem je što ne mogu postaviti antenu S-J, već mi ide SZ-JI.  >:(

Ako već želiš taj dipol usmjeravati prema Japanu, onda ti je položaj SZ-JI bolji nego S-J.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A6NDD

Danas ću ga premjestiti i malo više zakrenuti prema jugu. Sada gleda više I-Z nego prema jugu.

9A6NDD

Odradio OX. Raport je bio 44  ;D tamo negdje na greenlandu. Mislim da je omjer uloženo/dobiveno zasada pozitivan. Još je nisam premjestio, a kad to napravim onda očekujem još bolje rezultate prema aziji. Za sada prema istoku mi ide dosta dobro Grčka.

73