• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

''Slana antena''

Autor 9A2JK, 07. Lipanj 2008, 08:31:30

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Ljeto je pred vratima... eto prilike za razbibrigu sa ''slanom antenom''.
Link je: http://www.n0lx.com/ILA_EFHWA.html

Ne znam zašto je jednostavnije umjesto žice koristiti
plastičnu cijev napunjenu slanom vodom, ali opet zašto ne ...

73,
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

VE3ZIK

Malo ispustis vodu i podesavas band :)  8)
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A5BDP

Bok!
Zanimljiva ideja, prije nekoliko godina ja sam imao sličnu ideju ali ne sa slanom vodom nego sa zasićenom otopinom bakrenog sulfata (modra galica). Zgodno je kod vertikalne antene ovoga tipa što se, kao što je kolega već rekao, ispuštanjem tekućine skraćuje antena a jednostavnim upumpavanjem tekućine produžava antena.
Mislim da bi se vrlo jednostavno moglo dobiti swr 1:1.
Sličnu stvar je napravio Stepir samo što on namjesto tekućine koristi bakrenu perforiranu vrpcu koju uvlači ili izvlači steper motorima.

9A2JK

Lako za SWR, ali kolika je efikasnost takve antene?

73,
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5BDP

Efikasnost...
Hm..to je kod ove antene škakljivo pitanje jer tu koliko ja vidim stvari govorimo o dvije antene. Prva je onaj komad metala koji je vrući kraj i koji je uronjen u vodljivu tekućinu pa tu imamo efekt antene u vodljivom mediju a zatim i efekt antene u smislu vodljive tekućine prema zraku ('eteru'). (Opaska: eter naravno ne postoji, to se samo tako kaže).
Možda griješim u ovoj analizi na bazi teorijske elektrotehnike? Neka me netko sa više znanja ispravi...
Jednom sam čitao članak s analizom rada takve antene i koliko se sjećam ocjena i nije bila tako loša.
Baš ću pogledati u svojoj arhivi na disku da li imam još taj dokument.

Usput...pogledajte...http://download.antennex.com/hws/ws0404/ewaves.pdf
73!

S57UW

Hvala za link OM !
  Svima koji su za QRO tx bih ja dao samo takvu antenu. HI !   Bilo bi puno ljepše na bandovima.
  Albert sada i E77UW   u Travniku !