• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Napajanje vertikalnog dipola

Autor 9A5BDP, 26. Svibanj 2008, 20:50:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5BDP

Bok!

Odlučio sam podići  vertikalnu dipol antenu dok ne naiđem na bolje rješenje po pitanju zauzeća prostora (barem da mi izdrži koju godinu). Slijedi pitanje..

Kako najoptimalnije napojiti multiband vertikalni dipol?

Našao sam dvije struje koje se zagovaraju na webu. Po jednoj je najbolje napraviti vertikalni dipol za najniži band i onda ga napojiti prilagođenim vodom a po drugoj struji trebalo bi napraviti tri (20-15-10) vertikalna dipola i sve ih zajedno spojiti u napojnoj točci i onda tu dovesti preko strujnog baluna napojni koax.

Ima li tko kakvih praktičnih iskustava?

9A2FW

Poluvalna vertikalka napajana s kraja četvrtvalnim prilagodnim vodom, je ok za jedan band. Pogledaj na sajtu od DK7ZB.
Ako hoćeš nešto što će raditi kompromisno na više bandova, pa i na 50MHz, pogledaj "RYBAKOV806 Multiband Antenna" od IV3SBE, napajnu preko WB trafa 1:4.
Ja kao portabl koristim sličnu izvedbu sa trafom 1:9 prema PA3P (members.home.nl/pa3p/sloper.htm).
Umjesto T200-2 toroida možeš koristiti Philipsov od materijala 4C6 (36x23x15),
koji je ok za 100W (slučaj kod mene), ili "razvali" neki antenski balun i dođi do toroida.Ovdje su inače u oba slučaja UN-UN, a ne BAL-UN.Neznam zašto mnogi svaki trafo sa toroidnom jezgrom zovu BALUN!
Imaš još jednu varijantu prilagođenja titrajnim krugom i linkom, odnosno izvodom za 50 ohma.Najbolje da pogledaš kako je to riješio W3EDP (www.g3ycc.karoo.net/w3edp.htm).
Ako sam pomogao, drago mi je.
73, es cul on HF!Nikola.

9A5BDP

Bok!
Hvala na upućivanju na linkove.
Mene zanima da li je moguće izvesti vertikalnu dipol antenu na način da je omogućen rad na 20-14-10 opsezima bez upotrebe trapova i radijala u klasičnom smislu jer za njih nemam mjesta?
Jedino mi rješenje postavljanje vertikalnog dipola (sa ili bez trapova). Nakon što sam napravio nekoliko različitih horizontalnih antena sa trapovima zaključio sam da je ako je ikako moguće napraviti antenu bez njih.

9A6C

Ovo je baš izazov...

Na pamet mi pada jedino vertikalna windom antena, ali je pitanje kako će reagirati na zemlju donjim krajem.

I napajanje nije na kraju antene. Ali je multiband dipol bez trapova.
PA0FRI je nešto o tome pisao na svojoj web stranici.

Aj baš da vidimo kud ćemo stići.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A3MR

Vidio sam vertikalku gdje je zračeči element izveden sa tri paralelno postavljene 14-21-28 vertikalke  (razmak je bio oko 10 cm). U dnu su bile napajane u zajedničkoj točki a radijali su bili izvedeni uobičajeno.
Nema razloga zbog kojih se ne bi umjesto radijala stavio drugi krak dipola i tako dobio vertikalni dipol.

Malo zbunjuje to što naglašavaš da ne bi stavljao trapove jer nemaš dovoljno mjesta..obično se trapovi stavljaju kad nemaš dovoljno mjesta :-)

Nadam se da si svjestan činjenice da bi taj vertikalno dipol trebao biti odmaknut od obližnjih objekata barem 10m i kolika bi trebala biti njegova ukupna visina...

Pozdrav
Rolando 9A3MR

J28OO

Problem prostora za antenu te nemogucnost postavljanja radijala rijesio sam nabavkom vertikalne antene Cushcraft R-7 ... Nije rucni rad ali "fercera".
Gradnja matchbox-a i popravka antene opisani su na:
http://www.iol.ie/~bravo/r7_vertical.htm
Pozdrav iz vrele Afrike
Darko

9A6C

Spomenuta antena opisana je by 9A4OP u članku o antenama pobjednika -9A7T/p u IOTA contetima ovog stoljeća. Kako će radit kao vertikali 3B dipol na istom principu, valja povjerit pa napravit...

Nije ovo lak zadatak. Lakše bi se bilo pokarat oko R2 ili qsl karata.

Ma bilo čega.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A5BDP

Nastavak slijedi...
Trapovi su teoretski zgodna stvar ali mislim da je rješenje izvedeno golom žicom (ili aluminijskom cijevi) ipak učinkovitije. Izbjegavanje trapova nema uzrok u njihovim dimenzijama nego u njihovim svojstvima.
Mjesto na kojemu planiram postaviti vertikalku je udaljeno kojih dvanaestak metara od zidanih objekata. Trenutno imam na raspolaganju šestmetarski željezni stup na koji planiram postaviti antenu tako da mi aktivni dio (vrući kraj) bude okrenut ka nebu a donji (hladni) ka zemlji. Srednja točka (napojna) bila bi smještena na vrhu mog šestmetarskog stupa, eventualno bih ga mogao još produžiti za kojih metar...metar i pol. Udaljenost od stupa pa do PPS-a je oko 14m.
Ako netko ima ideju kakvu bih mogao vertikalnu antenu napraviti i postaviti na postojeći stup..slobodno neka da prijedlog. 
Usput pitanje kolegi J2800...s obzirom da ju imaš...da li si na nju spojio još kakve dodatne radijale ili su dovoljne one originalne šipke za multiband rad?

9A3HP

Iz iskustva niti jednu vertikal antenu, nisam se trudio izolirati za DC jer nema logike(bolje da je uzemljena a ne da tražim ogromni bazni izolator koji trpi i težinu  i električni napon a da ne "curi") evo samo ideje(nije moja nego iz ondašnjeg RA časopisa) Imao sam stup visok 22 metra na kojem nije bilo ništa osjetljivo na VF.(zračne sirene ziher nisu osjetljive na VF) Stup rešetkasti. Za 80 Gama napajanje  skoro od zemlje(malo je predug za 1/4 Lambda, ulazi u induktivnu reaktancu, Gama napajanje je također induktivitet pa još povećava ukupni  induktivitet, imali smo svega par metara koaksa  ;D pa smo višak induktivnosti poništavali prilagodnom kutijom inače bi kondenzator u seriji Gama član - koaks bio obavezan. (definicija što je kratko, pa sve ispod znatno 1/4 Lambda puta faktor skraćenja)Radilo je ok, kad smo 80 metara izgustirali, prešli smo na 7 MHz . E tu je nastala nedoumica kako uzemljiti  na pravoj dužini stup? Opet jednostavno , radijali (ali ne 1-3 nego puno više) 1/4 Lambda spojeni na stup na mjestu gdje ostatak stupa je 1/4 Lambda za 7 MHz do vrha isto kao na 80 metara. I to je radilo dok nas vlasnik nije protjerao sa svog objekta  ;D
Tak da više opsege nikad nismo probali. Naime sve što je po frekvenciji 3/4 Lambda  (cca 10 MHz i više) radilo bi kao obična J-antena kakvih je za 2 metra opseg napravljeno na tone.  8) Ali vlasnik je gazda i otjerao nas.
160 metara još nije bilo tada dozvoljeno. Pitate se kako kratak stup(zamislite koliki bi morao biti na 160 metara, jednostavno žičanim  kapacitivnim opterećenem na vrhu stupa jer napajanje preko zavojnice na tim dimenzijama nema smisla niti je lako izvodljivo). Trapove i load zavojnice sam odmah prekrižio kao teško izvodljive(ok na žicama za kapacitivno opterećenje ali stup  ??? nisam baš siguran.
Eto ako sam malko pomogao(imam ideje i za multiband vertikal.) Ali multiband je kompromis, moglo bi se napraviti nešto bolje.

9A3BCL

Ruska skola!

73 de 9a3bcl

9A3HP

Genijalno nemam zamjerku. Čak se sjetio stub za poništavanje induktivne reaktance. 8)

9A2NO

Bok društvo!
U vezi vertikalke koju je koristio 9A7T/p. Antenu sam napravio navrat/nanos za potrebe IOTA contesta. Ona na slici 9A4OP je bila prva verzija, klimava k'o babin zub. Poslije je dorađena. Zainteresiranima dajem dimenzije: cijev je promjera 30mm, teleskopska, najtanja cijev je oko 20mm. Za 20m dužina je 440cm a radijal 519cm ( standardna dužina iz proračuna radijala za vertikalke ), 17m - 402cm/406cm, 15m - 342cm/346cm, za 10m - 258cm/259cm. Napajana je direktno koaksom RG213. Odstojnici su 45cm od doljnjeg kraja dugački 40cm. Poznati je da se impedancija vertikalke može malo mijenjati u ovisnosti pod kojim kutom su postavljeni radijali. SWR je na svim opsezima 1:1,2 do 1,4. Cijev je samo za najnižu frekvenciju a ostali bandovi su žičani.
Mati, 9A3SM sam napravio vertikalku za 30/20/18/15/12m na istom principu. Cijev za 30m je 663cm a radijal 719cm, za 20m 489,5/519, za 17m 401/406, za 15m 338,5/346 i 12m 294,5/295. Ova je 5-bander vertikalka. Znači cijev za najnižu frekvenciju a ostalo su žičani elementi. Električki su spojeni na doljnji kraj antene i povučeni prema vrhu ( kao kod brodskog jarbola). Imaju i ulogu spriječavanja savijanja antene - zatege.
73, Dino, 9a2no

n1yu

Po kojoj formuli se racuna standardna duzina radijala vertikalke?  Ja sam uvek mislio, sto duzi, to bolje!  Nije mi jasno, zasto su tvoji radijatori kraci od L/4, a radijal malo duzi?  Koristio bi bar jos jedan radijal.

9A2NO

Bok!
Uvijek se nešto zaboravi napisati ovako na brzinu. Na tim vertikalkama koristim po 2 radijala po bandu. Radijale računam po istoj formuli kao da radim inverted V ili dipol i 1/4 pomnožim sa 0,98. Toliko je prosječno skračenje za žice. Primjetio sam i to da kod vertikalki dužina radijala nije jako kritična, cenat više ili manje ne mijenja ništa. Puno veći problem je kut između radijala i antene. Nekako je kut oko 90 do 100 stupnjeva najbolji ( slično kao i kod inverted V ).
Isprobao sam tvorničke vertikalke Butternat HF6V ( i napravio - samo sam je zabio u zemlju i prva veza je bio VK na 8om - dosta sreće ). HF6V je dobra antena za suha područja. Jako je nestabilna na kiši i vlagi jer ima otvorene trapove... Koristio sam u Hustler 6BTV sa po 2 radijala po bandu - svaki band ima svoj trap, zatvoren. Radila je odlično. Na otoku smo isprobali Cushcraft R8, kao drugu antenu. Radila je odlično, ali je dozlaboga komplicirana za sastaviti. Brdo dijelova i šarafa.
Još bih htio napomenuti - vertikalke ne podnose ništa oko sebe. Sve sam koristio na 6m visine. Sve trebaju i prostor oko sebe ( za radijale ) osim R8.
Ali, nešto bih naglasio - SEA GAIN - na otoku je radila kao da imamo 4 el. beam, a u dvorištu kod mene kao prosječna vertikalka. Prednost je što nema trapova.
73, 9a2no Dino

9A2NO

Opet ja...
Nešto sam se sjetio kada sam gledao VP6DX QSL-ku. Onaj vertikalni dipol kakav su koristili na Ducie. Mislim da bi ga se moglo jednostavno napraviti - na isti fiber-stup 3 banda.
73