• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

STACK -2 KOMADA KLM34A

Autor 9A8DX, 13. Svibanj 2008, 22:52:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A8DX

73

Pošto planiram stakirati dva komada KLM34A molim znalce da me savjetuju.

DARKO 9A8DX 098721735

9A5TD

NE znam zasto, ali milsim da je ovo PROVOKACIJA na temu ?

Nije da se ne moze, no kako naci zlatnu sredinu a da zadovolji matematiku za multiband antene te da solucija ne kosta kao jedan SLK za sada stvarno NEMAM POJMA...

No pitanje je interesantno.

n1yu

Donji tribander na najmanje 8 m, moze fiksno USA, a gornji sto vise!  Lepe stubove sam video u 9A8M.  I dobar QRO :-)

9A3MA

Donji najmanje lambda/2 ispod gornjeg na najnižem bandu. Pazi na napajanja. Kad su na 1/2 ide u istoj fazi-iste dužine kabela-najdonji band(14-10 metara). 28 znači mora protufazno(180-zamjeniš topli i hladni prema jednoj od antena). Za 21 izračunaj kutnu razliku antena s obzirom na udaljenost pa ti jedan kabel mora biti za toliko duži(množiš s faktorom skraćenja).Ovo produženje možeš ubacivati s relejom. Ovo sve preklapaš s relejima iz PPS-a. Na ovaj način teoretski dobijaš oko 2.4 dB(ako se dobro sjećam). Za pravo stekiranje bi trebalo optimizirati, odnosno za +3dB ali ne možeš to napraviti za sve bandove pa je ovo kompromis. Ovo je teorijski prijedlog. Ja sam jednom napravio 2x5 za 28. Bili su na točno 5m razmaknuti i napajani u fazi. Radili su odlično. Problem je splitter, točnije jezgra. Moraš naći nešto za snagu koju koristiš s jednim ulazom i dva izlaza po 50 Ohma, Ja sam to u svom slučaju riješio kod dizajna antene. Predvidio sam da imaju 25 Ohma pa preko 3 x lambda/4 od 50 dobiješ 100, podijeljeno s 2 antene=50.
73 de Alen, 9A3MA!

9A6C

Obzirom da se radi o antenama za 3 opsega, optimum se može postići samo na jednom. A odnosi se na razmak i visinu donje antene od tla. Ali i na preostala dva opsega neće biti štete, ako se već n3 mogu osobitim dobitkom poklopiti dijagrami oje antene, ostaje uvijek mogućnost emisije u dva smjera.

To je stvar ukusa i želja vlasnika. I4LEC i VE3GK su o tome pisali na svojim web stranicama. VE3GK je u međuvremenu preselio na nebo pa ne znam koliko je njegovog štiva ostalo dostupno...

Za faziranje anrena nije nemoguće kupiti ili izraditi širokopojasno prilagođenje, popularni "STACKMATCH". Tajna je u nekoliko releja i feritnom prstenu na koji je namotan transformator odonosa 1:2.25.

Kod nas je 9A9A na Jarunu pri 9A1A vrlo uspješno prašio na 21 MHz s 2xOB11-3 i mislim a je možda najprodukivnije pitanje uputiti njemu osobno - Emil je pravi ham i na pitanje će odgovoriti.

Neka našeg Miholjca.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2D

Darko, a na kraju manuala od KT34XA ti i piše ovo što pitaš.

73 de 9a2d

n1yu

Alene, optimalno stakiranje dve antene je na talasnoj razdaljini 51 podeljeno sa sirinom snopa.  Info W1JR via E73MMM. Dvomim, da je to bas 5 m za dve 5L10?  Lukavo resenje napajanja sa 25 Oma antenama.  Monoband je to jednostavno napraviti sa 2 x 75 Oma L/4 pa jos L/4 od 50 Oma iz sredine sto omogucava selekciju donje ili gornje antene ili stack-a.  BTW K1VR je imao 3 x TH6DXX na 10/20/30 m koje dotrajale zamenjuje sa 2 x OB11-3 i OB16-3 na vrhu.  Donje antene imaju dodatak v*2,4 m coax.  Ja sam bio sa te lokacije #2 USA na 20 m u CQ WW CW 2006 kao N1YU.

9A3MA

Napisao sam da nije idealno na 5m ali radi slično kao i kad staviš dvije fazirane vertikalke i to je tih 2-2.5dB. Naravno da dijagram nije najčišći, ali bih to prepustio VHF/UHF antenskim raspravama. Na HF je meni OK.
73 de ALen, 9A3MA!

9A6C

Kad nema cijevi duže od 5m, i 5m je idealno. POsebno kad još pogodiš odakle signali dolaze, a :D

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A3MA

Vidim da te pamćenje dobro služi bez obzira na godine....i to je dokaz da je antena bila dobra..
73 de Alen, 9A3MA!

9A6C

Daću ja tebi godine...

Memorija regsitrira samo čudne priče i telegfonske brojeve, hi.

GG