• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Antena za 80m - mala, jednostvana, učinkovita ?

Autor 9A6NDD, 29. Travanj 2008, 22:47:30

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

U potrazi sam za svojom idealnom antenom za 80 m. Kako sam podstanar što znači i češće seljenje želim si složiti neki jednostavniji antenski sustav. Za razne druge frekvencije sam već blizu rješenja ili sam riješio problem, ali mi uviek ostaje 3,5 mHz. :-\
Tragao sam po netu ali nisam za sada uspio naći ništa prikladno. Možda i ne postoji idealno riješenje ali zašto da vas ne pitam. Večina vas ima daleko više iskustva od mene.
Dakle, tražim antenu koja je malih dimenzija (koliko to može biti), da je relativno jednostavna za izradu od dostupnih materijala (mislim na naše trgovine) i da ima koliko toliko dobre perfomanse. 8)

Puno želja, ali tko zna možda netko zna rješenje. ;D

9A4DB

Kad sam bio maljo dete mislijo sam da je to moguce,
sad kad sam malo veci mislim da sam KRIVO mislio  ;D

73 i ugodnu zabavu

9A3IV

Mnogo pametniji od mene su rekli pa tko sam ja da im se suprostavljam. Svi bi htjeli malu, širokopojasnu i učinkovitu antenu. Najviše što možemo imati istovremeno su dvije stvari, ali ne sve tri. Moraš zato odabrati što ti je bitno a sa ostalim živjeti. Nisam probao, ali ima puno informacija na netu, u Zagrebu možeš naći i 9A4ZZ (nadam se da je znak OK, ako nije moja isprika) i razmisliti o EH anteni. Za početak pogledaj u starijim brojevima Biltena. Ako ih nemaš možeš ih skinuti u pdf-u.
73   Damir
SVE ILI NIŠTA

9A6C

Teško je napraviti malu, a efikasnu antenu baš za 80m band, ali pogledaj na ovoj web stranici gdje se nalaze časopisi RADIO HRS u pdf formatu i tamo možeš naći članak od 9A4ZZ u pdf formatu baš s E-H antenom, kako i neke njegove rezultate s njom. Mislim d aje bilo prije 2-3 godine, ali nisam siguran.

Želim ti što skorije useljenje u vlastiti stan i manje problema s antenama, hi.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A4WW

9A3BIM

noćno postavljanje inv. V dipola na krov i bacanje žice preko ceste za veće conteste ?  ;)

9A6NDD

Gledao sam antene od 9a4zz i to je jedino što sam našao da je donekle malih dimenzija i da radi. Još ću malo surfati i nadati se nekom čudu da je netko uspio spojiti nespojivo i napraviti dobru antenu (a malu  ;) ) za 80 m.

Hvala na sugestijama i linkovima.
73

9A4DB

Evo da ti napisem kako sam ja to na kraju napravio i
radilo je donekle pdnosljivo za lokal a vrlo dobro za
Europu.
Moje dvoriste na Tresnjevci je "kratko" pa sam probao
sa vise vrsta trapova i frkanja krajeva dipola 2 x 19,5 m.

Na kraju sam sve metalno, nastresnice i sl. povezao pletenicom
koju sam plitko ukopao a na jednoj od metalnih nadstresnica na
visini cca 3m spojio tu "zemlju" na oplet koaksijalca na kome je
navuceno par RF toroida da RF ne bjezi po kablu. Sa te tocke pod
kutom od 45o idem na cca 7 m pa onda opet dolje na 2,5 m visine
kao inverted V ali sav "vruci".
SWR 1:1.1 , sirina do 1:1,4 cca 30 kHz tako da je za CW i
DX dio potrebno malo dotjunati jer je moja rezonantna na 3,680 kHz

eto to je sto sam ja napravio kao veliki, medjutim nakon nekog vremena
odem na GO, kad sam se vratio nema vise mog bora tj. tocke na 7m, dedi je
smetao jer su ga napale nekakve usi tako da sada opet "nemam"
antenu....a sa metalnom stangom to nije vise to....

73

9A3IV

SVE ILI NIŠTA

9A6NDD

Zanimljivo izgleda ta tak-tenna. Moram je još malo pogledati...

Ja sam našao ovo:

http://www.iw5edi.com/ham-radio/11/a-magnetic-loop-antenna-for-hf
;)
Dimenzije mi se čine o.k, 1,5x1,8m. Ne bi trebala biti niti skupa izrada. Kako nisam baš previše iskusan s antenama (sve svodi na par ukv yagica i dipola) ne znam kakve su inače karakteristike magnetic loop antena.
Materijal za izradu je aluminij, razmišljao sam da je probam napraviti od bakrene malo deblje žice. Vjerojatno širina pojasa ne bi bila velika ali bi možda bila jeftinija i jednostavnija za izradu (ljemljenje konektora i sl.). Što kažete jel se isplati igrati s ovim ?

I da, ne znam što je vernier drive  :-[

YU1QT

Ako imas promenljivi kondenzator iz BC panela,  onaj od 25pF, sa razmakom listova barem 10mm, napravi ovo.
Nema jeftinije antene i sasvim solidno radi, u odnosu kako izgleda. Struje u C su toliko jake, da lepo svetli u mraku, mozes citati novine- znaci razmak 10mm najmanje! Nedostatak je  los Q factor.
GL Andra YU1QT

http://web.telia.com/~u85920178/antennas/frameant.htm
Andra YU1QT

9A2FW

Ako hoćeš izvući što više od takve antene, dobro pazi da nemaš velike prelazne otpore na spojevima.Visoki Q-faktor čini da je struja velika pa se lako stvore gubici.
Podešavanje u rezonanciju je prilično oštro, pa zato treba osovina C-a sa prijenosom
odnosno "vernier drive"-om.

73, Nikola, 9a2fw

9A6NDD

Evo pronašao sam i još neku jednostavniju antenu na sličnu foru:

http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=11349

Nema kondezatora pa se čini jednostavnija za izradu.