• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

W8JK antena

Autor 9A5BDP, 02. Travanj 2008, 15:03:52

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5BDP

Bok!

Ima li netko ideju kako napojiti W8JK antenu pomoću koaksijalnog kabela impenance 50 oma?
U originalu je antena rađena sa napajanjem simetričnim otvorenim vodom ali takav mi je nezgodan zbog blizine
metalnih masa (oluci) pa mi je koaksijalni kabel jedini izlaz...

73!
9a5bdp Zare

n1yu

Da li imas dovoljno prostora za W8JK dvije zice dugacke kao valovna duzina, razmaknute za polovicu?  Procitaj pricu W4RNL na adresi http://www.cebik.com/ao/ao10.html sa podacima za impedansu W8JK na projektovanih 15 m od 24 + j29 Oma.  To bi se dalo jednostavno prilagoditi na 50 Oma coax sa LC elementima.  Ja sam se nedavno odlucio za jednostavniju Extended Double Zepp od 1,28L sa 0,15L otvorenom linijom za 50 Oma napajanje.  W8JK ima nizi kut zracenja.

9A5BDP

Dužinsku dimenziju antene bih još i mogao 'ugurati' u dvorište (koje je duljine cca 21m) ali mi je problem pola valne duljine između aktivnih dijelova antene zbog načina pričvršćenja zatega. Mislim da ću morati ići na onu soluciju sa razmakom od lambda/osmina. Gledao sam i Cebika ali nisam našao točan način prilagođenja. Navodno je Kraus koji je razvio tu antenu razradio način prilagođenja antene na koax i to objavio u Americi sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća ali taj članak koliko god tražio nisam uspio pronaći...

Daj mi još malo detalja o tvojoj Double Zepp anteni..možda mi bude povoljnija za izgradnju
Ona dimenzija 0.15L to je razmak između aktivnih elemenata?
Kod svih žičanih antena koje sam gledao problem mi je da ako se moraju napajati otvorenim vodom (što jeste slučaj u većini slučajeva) to što ja od zemlje pa do najviše točke antene (sa postojećim stupom imam negdje oko 6...7m) tj. nemam mjesta za njegovo postavljanje.

n1yu

Problem prilagodjenja komplekse impedanse R+jX na 50 Oma nema nikakve veze sa antenama.  MMANA simulator ima i ta resenja na vise nacina pod service/options and setup.  W8JK SK je bio profesor astronomije.

QST September 2006 The Extended Double Zepp Revisited je odlican clanak mada ima puno Google ARRL pogodaka za Zepp.  Moj EDZ za 21 MHz je dugacak 2 x 8,9 m sa 2,4 m otvorenom linijom napravljenom sa plasticnim 20 cm drzacima.  Tvoj stup do 7 m je primeran samo za 10/15 m DX!  Za nize opsege razmisli o vertikalnoj anteni.  Naravno sa brojnim  radijalima.

9A5BDP

Ok, hvala na korisnim informacijama. A baš mi je za 20m band najproblematičnija antena. Znači vertikalka je jedino
pametno rješenje...jedino što mi preostaje je uzeti u ruke aluminijske cijevi i pilu i iskrojiti vertikalnu antenu...