• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Duzina kabla

Autor 9A7IKF, 09. Ožujak 2008, 20:10:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7IKF

Zanima me jeli neko zna jeli vazna duzina napojnog kabla za opseg 144MHz

73! 9A7IKF

n1yu

Jeste, sto kraci, utoliko manje gubitaka!

LP MMM S56A, N1YU

9A8DU

8)
Pozdrav,nemam pojma! ja imam dugački kabl 75 metara,swr je dobar snaga maksimalna ide van,dobro čujem,istina što kraći kabl stim su i gubitci manji,ja recimo koristim ceflex mislim da je debel oko jedan col,gubici su zanemarivi na145 MHZ,ZA KW KORISTIM rg 217 militari duplo širmovan.nisam ti puno pomogao,imaš ovdje zaista stručnih RA ,nadam se da će se i profesor skoro vratiti,profesor je tu kod kuće,i hoće pomoći.
73 Drago 9a8du(Osijek neoikoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A8DU

Citat: n1yu  u 09. Ožujak 2008, 20:38:43
Jeste, sto kraci, utoliko manje gubitaka!

LP MMM S56A, N1YU

;)
Profesore ,dobro nam došao,veseli me tvoj povratak na stranicu u Rvata,
ajde prijatelji pozdravimo profesora,poželimo mu dobrodošlicu, profesore u vrjeme tvoje apstinencije puno se toga dogodilo!pojavila se nova zemlja za ove dx ovisnike ,a toje neovisna dražava Kosovo,puno se toga dogodilo mi RA smo za to da one vaše dvije ribarice neograničeno love, mi RA nepokorenog grada danas smo ispunili svoju građansku dužnost,profesore reci sa čime si se ti bavio,možda si za ovo vrjeme i knjigu napisao,imao si vremena ,uh previše pitanja .ljepi pozdrav Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

n1yu

Drago, hvala za dobrodoslicu i Slavonski kulen!  Dovrsavam GS31B QRO za Rusko CW takmicenje jer sam SB-220 posudio TK/9A8MM WWYC DX-ped.  Slike prototipa se mogu videti na hrvhf.net  Nadam se, da trolovanje nije razlog za ponovni QRT pa zato dodajem, da kabl treba biti sto deblji :-)

LP MMM S56A, N1YU

9A8DU

Citat: n1yu  u 09. Ožujak 2008, 20:55:18
Drago, hvala za dobrodoslicu i Slavonski kulen!  Dovrsavam GS31B QRO za Rusko CW takmicenje jer sam SB-220 posudio TK/9A8MM WWYC DX-ped.  Slike prototipa se mogu videti na hrvhf.net  Nadam se, da trolovanje nije razlog za ponovni QRT pa zato dodajem, da kabl treba biti sto deblji :-)

LP MMM S56A, N1YU

;)
Pozdrav,profesore moja susjeda kaže ,što deblji,što duži,sa što manje gubitaka.
73 Drago 9a8du (Osijek nepokoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A3HP

Nikad dužina napojnog voda (valovod, simetrični dvožilni vod, koaksialni vod)nesmije mjenjati odnos stojnih valova. Uvijek mora vrijediti pravlo : R(uređaja, nebitno prijemnik ili predajnik)=R koaksa=R antene.
Jedino tako može raditi ispravno, svako odstupanje od tog pravila proizvodi hrpu problema koje je vrlo teško rješiti.
Jedino što je neporecivo je od N1YU, što kraći vod to bolje. Jedino ako netko želi nepotrebno rasipati VF energiju(najčešće pretvaranjem u beskorisnu toplinu). Zanimljiva činjenica 150 mW na ruber duck anteni ručne stanice bolje radi nego 10W stacionare , kabel 30-35 metara  i naprimjer vertikalni dipol. Dokazano. Ne nezezam. Objašnjenje je jednostavno, onih 150 mW ide direkt u antenu i izrači se(ak ćemo cjepidlačiti postoji gubitak u koaksijalnim konektorima 0,5 do 1 dB maximum, i u neprilagođenju antene nešto se izgubi to je taj gubitak i ništa više) Kod stacionarne stanice 10 W pojede koaksialni kabel. U prijemu ista stvar, iako je antena rezonantna u slobodnom prostoru. Sve idealno osim predugog kabela. Nek je koaks povukao vodu(proizvođač ne daje garanciju niti za jedan koaks duže od 2 godine) I eto paradoksa.  ;D