• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Elecraft K3

Autor 9A2X, 20. Veljača 2008, 10:18:26

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Samo da nije u Split, a? :P

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

S55M

Nije. Ostao je u Kopru.
Adi
Koper-Istra

9A6C

Blago meni, ali i tebi ;)

Ciao GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A4ZM

Iako je autor očito naklonjen Omni-VII, vrijedi pročitati :

http://groups.yahoo.com/group/Ten-Tec-Omni-VII/message/3026

73 de Maki

P.S. Ako ima interesa, i ako dođem u Kraljevicu, mogao bih donijeti Omni-VII. Samo dobar uređaj treba i dobru antenu, da se pokaže. Ima li toga tamo ?
P.P.S.  K3 (još) nemam.

n1yu

Nedavni ARRL test K3 od 1,6 MB mozete procitati na http://artinian.bit.si/K3.pdf  Odlicne performanse sa izuzetkom TX IMD.  TX shum je prikazan na S58A kolekciji novijih radija.  Izuzetno vazan parametar za UKV transvertere i SO2R.

LP MMM S56A

OE1EMS

DL8LAS i DL6FBL clanovi VP6DX expedicije  nisu bas odusevljeni
sa radom K3.......pored ostalih stvari...spomenuli su potrebu za gasenjem i paljenjem TRX da bi radio kako treba, veoma los AGC.....FBL se izjasnio kratko i jasno K3 = 0 points ...........dzaba preformance koje se nemogu koristiti kako treba......

73
ems

n1yu

Made in USA radio uredjaji bi morali imati RESET dugme na prednjoj ploci!

T93X

Evo prije nekih 15 dana kompletirao sam K3 koji je dosao u kitu.Za one koje interesuje gradnja uredjaj dodje sav iz modula i bez upotrebe lemila sljedeci manual koji je jako dobro napisan koristeci i slike moze se kompletirati uredjaj za nekih 8-10 sati rada.Za to Vam nije potrebno poznavanje elektronike! Moja varijanta je bila sa 100w izlaznim stupnjem A-Tuner-om i roofing filterima 250,500Hz i 1,8KHz za SSB.
Nakon uspjesnog sastavljanja uredjaj iz prve proradio i napravljen upgrade firmware na zadnju verziju 2.38 i D.S.P.190 jako jednostavna i dobar utility za nadogradnju software-a ,potrebno je samo nekoliko klikova misem i to je to...

Stvari koje su mi se dopale!

1.Jako tih prijemnik koji u kombinaciji sa NR ukljucuje DSP koji daje mogucnosti za primanje slabih signala -(ima i losih osobina o tome kasnije)
2. Automatski tuner jako tih i brzo postimava skoro sve ...
3. Dekodiranje digitala RTTY,PSK, kao i CW radi dobro kao i rad sa CW na digitalu preko tastera.
4.Ugradjen interni interface prema sound kartici sa malim trafojcicima nema potrebe da kentramo zelene, crvene trafojcice.
5.Jako tihi ventilatori koje necemo primjetiti da rade! ja sam se u prvom trenutku zabrinuo da li sam sve dobro slozio,sve dok nisam stavio ruku!
6.SSB audio u kombinaciji sa TX 8 bandova eq. daje dodatno balansiranje tona po zelji, kao i Rx EQ. mada njega nisam nesto postimavao. Testirao  sam sa originalnim mic. od urdjaja  i HEIL pro set slusalicama sa HC-4 i 5 kapsulama. Obje varijante daju izuzetno dobru modulaciju.
7.Stereo izlaz na slusalice ili vanjske zvucnike izgleda dobro ali to nije naravno pravi stereo nego po zelji se moze postaviti delay od 1-5 tako da se dobije neki efekat stere-a ali u svakom slucaju pomaze kod prijema slabih signala.

A sada ono sto mi se ne dopada!
1. Monitor nema mogucnost da se ukljuci ili iskljuci preko nekog dugmica nego se prvo mora na potenciometru smanjiti MONITOR LEVEL na nulu pa onda istekati slusalice radi mikrofonije. (izgleda da ce biti popravljeno u narednom update-u Firmware-a!
2.Ne previse dotjeran DSP narucito u 4 fazi koja se nemoze efektno koristiti u SSB radu (previse se izoblici audio) prilikom slusanja.
3. U slucaju da odasiljemo na recimo pogresnoj anteni (ne prilagodjenoj za taj band) u slucaju da je SWR veci od 1:2 uredjaj smanji snagu nakon cega je potrebno bez obzira sto smo prebacilli na pravu antenu koristiti funkciju TUNE da se ponovo vrati snaga koja je setovana na uredjaju..Ovo mi je stavarno glupo! To je kada nam A.Tuner nije upaljen!!

Zakljucak: Sve u svemu sjajan uredjaj malih dimenzija sa puno naprednih opcija prava lakoca prilikom rada kao i lijepo iskustvo prilikom gradnje! Ovo sto sam naveo kao mane uredjaja, prema informacijama sa reflectora kazu da su inzinjeri Elecrafta upoznati i da ce u buducim Firmware-ima biti popravljeni kao i bogatiji sa  jos nekim opcijama kao Noise gate , Downward Expander itd.

E72X,
Gordan,

9A2D

Čestitam. Stariji se sjećaju sličnih gradnji, ali tada se to zvalo HEATHKIT.

73 de 9a2d

9A2JG

A Plessey ?

73, Koki 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

T93X

Nastavak price Sub receiver!

Zadovoljstvo raditi sa ovim uredjajem je stvarno preveliko!
Nakon sto sam dobio od Elecraft-a sub-receiver i uspjesno ga instalirao u uredjaj predstavlja pravo zadovoljstvo raditi sa dva neovisna prijemnika. Za nepovjerovati je kako je sve osmisljeno da u malu kutijicu sve stane a da nista nije nabijeno ili pretrpano. Pa da krenemo!
Dodatni prijemnik indenticnih perfomansi kao main prijemnik dodje oko $590 koji se implementira u K3 za oko 3-4 sata laganog rada bez upotrbe lemila!
Osim mogucnosti slusanja neovisno jedan band od drugog ono sto mi se posebno svidjelo je diversity mode znaci istu freq. slusamo na dva prijemnika sa dvije razlicito polarizirane antene s kojim sam dobio super rezultate u prijemu.
Inace, uredjaj trenutno je na firmware-u 3.06 / DSP 2.12 sa ispravljenim nekim sitnim bugovima kao i onim sto sam pisao u predhodnim postovima i sve radi super. Puno bolji po svemu u odnosu na 756pro3 po svemu! Evo i nekoliko fotki...

73,
E72X-Gordan

9A9L

Lijepo i krasno ali i papreno skupo...
Kolika je cjena uredjaj bi trebao biti sa zlatnim gumbicima.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6R

Možda i radi dobro ali dizajn mu je očajan.

9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A8DU

Gordan T93X jako ga hvali,veli čudo od uređaja.73 Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A6R

Veliki novci za čakulu na 3675.

9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!