• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Antene su temelj svake radioveze

Autor 9A3HP, 24. Prosinac 2007, 20:07:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3HP

Tko  bi   rekao  da  tako  nešto  "sporedno"  kao  antene  odlučuju  hoće  li  biti  radioveze  ;D

Ne postoje  mobiteli  bez  antene,   to   radioamater  nemože  i   nesmije  pogutati,  kumica  sa  placa  možda  ali  radio  amater  koji  drži  do  svog  ugleda   takvo  nešto   neće  nikada  reći.

Pa  dobro  kako  ta  "strašna  naprava" uopće  radi?
Citat:ANTENNA FUNDAMENTALS
The antenna is often the most visible
element of a radio system. The sizes and
shapes of the conductors that comprise the
antenna determine the directional
characteristics of the electromagnetic (radio)
waves it radiates. However, the antenna
cannot be considered independently.
Additional elements, such as the
transmission line, duplexers, matching
networks, etc., must be considered as part of
the antenna system.
The full description of the interaction of an
antenna with its surrounding environment is
based on very complex mathematics, but its
function in a radio system is quite simple.
When an antenna is
used for transmitting, it converts electrical
signals, delivered by a transmission line,
from a transmitter into propagating
electromagnetic waves. When an antenna is
used for receiving, it converts
electromagnetic waves back into electrical
signals that are delivered by a transmission
line to a receiver for processing. In fact, the
same antenna (used for both transmitting
and receiving) is often attached to a
transmitter and a receiver using either a
duplexer or a transmit/receive (XMT/RCV)
switch. A duplexer allows one antenna to be
used by both the transmitter  and a
transmit/receive switch connects the antenna
to either the transmitter or receiver.

History of the Antenna
Over a century has elapsed since James
Clerk Maxwell  formulated his celebrated
equations that provide the foundation of
classical electromagnetism. By means of
these equations, Maxwell was able to predict
the existence of electromagnetic waves
which, 20 years later in 1887, were
confirmed experimentally by Heinrich Hertz
Hertz constructed a center-driven wire
about 60 cm long, terminated at each end by
a 40 cm square metal plate. Driven by a
spark-gap generator (broadband source), this
antenna resonated at about 50 MHz and
effectively generated and radiated

Za   početak  smontirajte  program  da  možede  gledati  PDF  file

Znanje  Engleskog  preporučam  ;D

može  ovo

i  ovo

ima  još

Dobrodošli  su   svi, oni  koji znaju da  kažu,  oni  koji  neznaju(pa  nije  sramota  neznati al   je  sramota   odbijati znanje)

73 de 9A3HP  Zoky

n1yu

9A3HP: Hertz constructed a center-driven wire
about 60 cm long, terminated at each end by
a 40 cm square metal plate.

Zoky, uljepsao si mi Bozicno vece poslije finih skampa i sampanjca.

Upravo sam "otkrio", da 70 x 90 x 2 mm posrebrena plocica prikacena 60 cm iznad Al sasije na hladnjak GS31B rezonira tocno na 433,0 MHz!  1p5F potrebnih za prilagodnjenje na 50 Oma antenu sa 2 kOma anode sam vratio na katodu i slusao signal oscilatora na IC-706MkIIG.

9A3HP

Je  a  kad  ja  i  starijima  velim  da  se  sve  u    određenim  uvjetima  može  uraditi   da  bude  antena  gledali   su  me   kao Marsijanca  ;D

Rešetkasti  stup  sam , na  kojem  su  samo  4  zračne  sirene  i  ništa  više    uz  nagovaranje  vlasnika,    pridobio  da  radi  kao  vertikal  za 80 metara,   pa  kad  smo  ekipa   odradili  tada   sve   što  se   moglo (sa  Atlasom   215)  na  80  prešli  smo  na  40  metara.  Šteta  što  tada  opseg  160  metara  nije  bio   u   tim  krajevima  dozvoljen,   jer  bi  kapacitivnim  opterećenjem  natjerali  da  radi  na  160 m  ali  tada  je  bio  zabranjen  opseg. ???

Čestit  Božić   svim  ljudima  dobre  volje

n1yu

Zoky, moj moto je "Sve zraci" i jedini uvjet su fizicke dimenzije vece od 10% valovne duzine za uspjesnu L/C prilagodbu na standardnih 50 Oma napajanja.  Poslije toga dolaze teza pitanja dobitka, usmjerenosti i sirokopojasnosti antene.

9A3HP

Dodajem  još  da  nema  veze   jel  vodi  istosmjernu  struju  ili  je  izolator.

U  Novoj  Gradišci  postojala  je  tvrtka  ELTING   ,  proizvodili  su   profi   radiostanice, repetitotore,dupleksere   i  antene.  Tamo  sam  vidjeo  nešto  "nemoguće"  profi  antena   izvana  "normalna"   a  iznutra   sve  kratki  spojevi,  dok  nisam   počeo  mozgati  zašto. Skužio  sam  da  pojam  kratkog  spoja  je  laički  termin. Nešto   što  je  za  istosmjernu  struju  u  kratkom spoju , na  radnoj    frekvenciji  je  apsolutna  izolacija.  8)

9A3HP

Antene  rade neovisno od  politike kojom se amateri nebi trebali baviti.
Pa nešto što je na kratkom valu davno otkriveno radi i na 2,4 GHz
Vidjeti ovdje
A da fazu signala treba okrenuti jer ono što se dobije slijedeća sekcija antene pojede valjda je jasno da to nije ništa novo
Usput slabo me je bilo ovdje jer sam se gnjavio sa 2,1 GHz  i još nekima koje nemaju veze sa radioamaterizmom ali zakoni fizike su svugdje identični. ;D

To što savršeni poluvalni dipol (naročito na donjim bandovima) neće raditi kako bi trebao a nekakva lijeva dužina radi super neporiče zakone fizike. Zaboravljate da ta antena nije u skroz praznom prostoru, preblizu je tla pa nastaju kojekakve anomalije ali to neznači da je 1/2 lambda dipol odmah fuj bljak, već je antena u prostoru postavljena loše.Sa porastom frekvencije antena je praktični u slobodnom prostoru.
8)

9A3HP

Interesantno  prva žičana antena je bila Long wire, što kaže naziv "Duga žica"
dužina je bila , tko zna , sve  dok nisu skužili da dužina takve jednostavne žice ima neke veze  sa kvalitetom rada antene. Zatim su dodali istu takvu žicu ili postojeću napajali u sredini. Trebalo je izumiti simetrični vod, jer je do tada takva primitivna konstrukcija napajanja jednožilnim vodom.(Tako je imao i Titanik i dužina broda to jest palube odredila je i dužinu poluvalnog dipola na 300 metara to jest 500 kHz dan danas je to službena frekvencija za poziv u pomoć) Ono što su radioamateri otkrili na "neupotrebljivom kratkom valu" zaprepastilo je sve.  Dipol za najniži opseg je radio za ostale opsege , jednostavno jer su osnovni amaterski opsezi harmonici, osim pojedinih i tako je nastala i prva multiband antena. 8)