• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Yagice

Autor 9A6NDD, 14. Listopad 2007, 19:42:20

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Imam jedno pitanjce, možda će se nekome činiti smješno ali šta je tu kad nemam baš puno iskustva.
Radim ivertedV za 7mhz i kako dižem stup htio bi na njega montirati antenu/e za 2m. Malo sam tražio po netu i našao raznih skica, shema, nacrta i sl. za izradu yagica. Svidjela mi se 7el i 12 el yagi antena.
E, sad je pitanje da li je bolje 1 yagica od 12 elemenata ili recimo dvije o 7 elemenata?  ;)

Možda netko ima i neku drugu kombinaciju.  :D

9A6C

Ovo je jako teško pitanje i za precizan odgovor treba imati više podataka.

Prije svega, valjalo bi znati što s tim antenama želiš postići, imaš li kakve posebne zahtjeve na svojoj lokaciji i još ponešto.

U pravilu, broj elemenata sam po sebi nije odlučujući, ali ono što stoji je da duža antena ima veće pojačanje od kraće, a samim tim i uži dijagram zračenja pa je treba češće i preciznije okretati prema sugovorniku. To sve pod pretpostavkom da su kod proračuna antena uzeti isti kriteriji.

Sve ostalo je na tebi, na internetu ima velik broj dobrih antena.
Ako je prva, preporučujem proračun po DL6WU obrascu. Klasika, dobra, zahvalna ko vjeran pas... Za malo posebnije zahtjeve dobre su i DK7ZB antene. Ima i drugih, ali nisam pravio.

Sve najbolje,

Gogo
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti