• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Vertikalka za WARC bandove?

Autor S57UW, 10. Listopad 2007, 15:51:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

S57UW

Pozdrav svima u večitoj temi o antenama !

S obzirom na zauzetost normalnih bandova sve mogućim contestima , a ja volim radio veze a ne ponavljanje raporta 599 svakih nekoliko sekundi me zanima još samo rad na warc bandovima. Dakle vertikalka !!

Tako molim ako ima neko nekakav dobar nacrt za dobru antenu za ta područja bar za 30 i 17 metara duo band , po mogućnosti bar Lambda 1/2.
  Pregledao sam sve jugo forume , ali svi se bave samo nekima poštapalicama od antena ( kompromisima i skraćenim verzijama većinom) a niko ne kaže da je jedna dobra vertikalka ( što manji gubici u zemaljskome delu toga dipola) samo za par db lošija od recimo dvo el Yagi antene. A u isti mah nam naši prijemnici sa svojim dinamikama vrlo lako kriju te decibele, s obzirom da samo u vreme jedne malo dužeg qso-a varira signal na putu do nas za desetine decibela.
  Dobro su mi poznate prednosti usmerenih sistema naspram kružnih, ali koliko od nas su zagriženi takmičari, a koliko nas je za chatove i prijateljska druženja. Što ćete reći na ovo !!!!!!!
  I da dodam još nešto !! : Dokle smatrate da je korisno u prostoru Evrope na primer raditi sa QRO- ima, kada znamo da i najbolji RX-ovi ne podnose sve ono zagadjenje(uprkos opevanim karakteristikama u podacima tvornica) jer ne postoji linearni mešaćki stupanj, a svi ostali su podložni proizvodnji neželjenih signala ( više od 50 godina radio tehnike i hamovstva je zamnom) A bogme ako ima takav mešač, plaćam ga zlatom!
  Neka dodam, da bi u našim prostorima svi čak u kontestovima uradili više qso-a kada bi svi radili sa skromnih do 100 wati, a ne večinom ometali okolinu do više kHz, sa previše linearaca tipa PL-519 i razne lampe koje i nisu za SSB rad. ( samo da iz ispravljača teku amperi kod više kV, a briga jadnika da je u CW kanalu- 250 hz korespodenta prisutno možda samo jedna desetina sve te snage) Neka mi samo ko reče da imamo slabe prijemnike. Dalje : dokle će se op-si zadovoljavati sa ispravljačima tipa delon i slično, kada se zna da dobar ispravljač za linear košta jako puno, (ima i L u filterskome lancu čije jezgro je tako veliko kao i ulazni trafo !!!) 
  E, sada navalite name , ako kažem da sam ne malo puta čuo da pre svega lošim operatorima trebaju QRO postrojenja u ispunjavanju.......što ja znam čega. 
  Večita je to tema, ali meni treba samo dobra vertikalka za donja dva warc banda.
   Hvala i neka mi snagatori oproste drskost.
   Vaš old timer ( 55 godina ) Albert

9A2JG

Alberte oprosti za marginu topica, ali si me nasmijao do suza. Zadnji put sam napravio pojačalo sa PL519 1969.g , a zadnji put sam vidio jednog od tih posljednjih Mohikanaca da radi 1986.g.
LP, Koki 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

S57UW

Nema problema Koki !

Još prije kratkoga vremena mi je jedan doneo da mu završim mehanički izradjenoga PL aša. Uz solidan instrumentarij, sam ga ubedio da je več na 14 Mhz to uzaludna potrošnje struje, Hi.
   Mogao si mi naznačiti koji dio moga "mudrovanja" te je nasmijao do suza. Ono o snagatorima ili možda tvoje uverenje da: ko je jači taj gazi. Kažem možda.Ili pak mišljenje kome su potrebni QRO-ji? I inače me zanima kakva će biti reakcija i inače ovakve diskusije su pre svega za plakanje s obzirom na stvarne činjenice o zasićenju bandova kao što sam spomenuo.
  Ovako na kakvome seminaru sam više puta potegao nabrojane činjenice, sa kojima su se svi koji znaju i više od mene jako složili, ali...... Kao što se na našim cestama kreče 90 posto prejakih avtomobila, kao bezbednije pretičem.... ??? tako je i sa snagama.
   Jasno mi je da sam dirnuo u osinjak, ali ne mogu si šta, kada recimo za izazov u kakvome chatu smanjim od 100 vati na recimo 10, pa se u običnim uslovima niko ne žali da me ne čuje.. Tih 10 db vrlo lako pokrije agc skoro svih prijemnika.
    Budimo dobro !      Albert

9A2JG

Pa upravo, i samo taj dio o PL519. Nije zgorega podsjetiti se: Onda, te 1969.g. , još  nisu bili "novi" televizori sa njima kod nas za kupiti, nego smo mi, đaci Tehničke škole, te lampe "švercali" iz zapadne Njemačke. Razlog zašto smo radili pojačala sa njima je bio prozaičan, direktno grijanje, vezano u seriju, i bez trafoa, što je onda bilo veliko olakšanje. Nakon prvih primjeraka smo uvidjeli (bez spektar analajzera) koliko nuzharmonika proizvodi, te da je u praksi iskoristiv samo na 3,5 , 7 i 14 MHz. Kako smo  se bili brzo "zgrijali" , tako je bilo brzo i "hlađenje". Mislim da je čak i u jednom od brojeva časopisa Radioamater bila šema tog pojačala sa tri PL519.
Ja, nakon 42 godine, još uvijek radim samo sa baznim uređajima, i mogu ti reći da mi je u te 42 godine samo lani "uteka" Peter isl. , i ništa više. Živio QRP!

73, Koki 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske