• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Cijene uređaja u RH (polovnih)

Autor 9A2UJ, 02. Rujan 2007, 00:22:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2UJ

:)
  Eto,često čitam oglase u svezi prodaje,kupnje uređaja ,razmišljam
                  pa se zgražam nad cijenama koji pojedinci misle da vrijede. (dakako,najviše oni.. čovjek je u frci s lovom kupim jeftino prodam skupo).
    Sam sam nailazio na takve,ali njima 73....
       Nailazio sam i na "normalne" radioamatere s kojima možeš i razgovarati i kupiti i dogovoriti (hvala Bogu što ih ima u večini).
       Makar nisam pristalica (neki poseban) ulaska RH u Evropu ipak će mi biti drago ,da sve dođe u normalne granice.
       Neke je naše tzv amatere (dilere) pregazilo vrijeme .Čitam npr Prodajem FT101 za 3000 kn,ili FT480R za 200Eura. MIslim,meni nepojmljivo a Vama?

Neću ostati anonomus  potpisat ću se u pozdrav Svim dobronamjernim
                                          radioamaterima       73 es      9A2UJ

9A6R

Kod nas u 9A je u načelu sve precjenjeno.Nađi mi jedan proizvod koji nije.Tako je i sa radio-uređajima.Nadam se kao i ti da će se se jednog dana sve to staviti u normalu.

Lipi pozdrav iz Splita
9A6R Renny
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2JG

Kliknuo sam tipku odgovor, jer nema tipke "nadovezao se na", HI! Sve stoji što si napisao samo bi htio nešto proširiti.

Tko prodaje uređaje i opremu? Dvije skupine prodavača, oni koji prodaju svoj jedan jedini uređaj, sa ili bez opreme, i oni koji se time stalno bave, za zaradu, bez obzira da li su legalni prodavači i posrednici u ekonomskom i poreznom sustavu RH.

Sjećam se kad smo šezdesetih, pa do cca 1978, odlazili iz Splita (redovito) nas 5 u Trst, po elektroničke komponente, sklopove i uređaje, fićom, osam sati, po noći s petka na subotu, subotu kupuj, i ponovo se vraćaj u noći s subote na nedjelju.

Kad se aktuelni predsjednik HRS-a ustoličio dao sam mu u čvrstoj formi svoja viđenja služenja i pomoći HRS-a članstvu. Jedno od tih formi je bila i pomoć pri kupnji uređaja i opreme članstvu. On i ostala struktura se nisu na to ni osvrnuli.
Neću sličiti na Broj Jedan ako ponovim da smo zadnju pomoć matičnog Saveza u kupnji uređaja  imali 1981.g. Pošto određeni (visoki) postotak članstva koji sada sjedi i u nekim forumima nije ni bio u Savezu tada, ne može ni znati a ni prisjećati se te i takve pomoći. Ja na kući još imam DX3B koju sam kupio u tehničkoj radionici SRH, zajedno sa dva baluna 1:1 koji su mi na dipolima, a kupljeni koax mi je još pri ruci. Neću još spominjati elektronski taster s ručicom, jer još radi perfektno u Podgorici, a ručka refužo na drugom tasteru (tks Mic 5ANB) je besprijekorna.
Dakle, sve kupljeno u HRS-ovoj tehničkoj radionici radi i danas. Svi uređaji kupljeni uz pomoć SRH i SRJ su ostvarili svoj cilj i u svojoj su izvornoj funkciji.

Zašto onda ja ovo sve pišem? Pa upravo zato da potaknem i druge aktivne amatere da instruiraju svoje delegate u Skupštini HRS-a i ostalim tijelima HRS-a i ZTK-e da se prisjetimo povijesti, i da pomognemo da aktivni amateri na bilo kojem opsegu dođu što jeftinije do uređaja i opreme.
Stanje kakvo je sada sliči na idiličnu Arkadiju, zemlju blagostanja. Svi znamo, od početaka svjetskog RA pokreta, da amateri nisu bogati ljudi, prije bi se usudio reći (bez uvrede ikome) donji srednji građanski sloj, prema tome kome mi i šta glumimo. Ne mi na terenu, nego management u HRS-u?

Ovako imamo više uređaja nego djelatnih amatera, krčmu se polovni uređaji, a mi kaskamo za cijelim svijetom. Svi izvrsni rezultati  koje postižu RA iz Hrvatske su ipak plod individualnih napora, ili malih skupina ljudi, a na čemu im treba dodatno čestitati.

Da zaključim, kak Dudek, po seljačku, prvo štalica, pa kravica.

73, Koki 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske