• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HF vertikal antena za nize opsege

Autor 9A3HP, 01. Kolovoz 2007, 15:23:13

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3HP

Prvo  zaboravite  sve  predrasude  ili  sto  su  vam  rekli  o  vertikalkama(joj   treba  u   podnožju  izolator,,joj  treba sajlama  učvrstiti  itd)  Svaka  vertikalka  može  i  bolje  da je  dobro  uzemljena.(u  podnožju  svake  1/4 lambda je  nula  napona  pa  što će  vam  izolator??)
E  sad  izvedba  KV  vertikalke  za  niže  bandove  koju  sam  radio  u  nešto mlađim  danima  a  nisam  imao  ni  Internet  , jedino  literaturu  i  čelične   živce.  Imao  sam  rešetkasti  stup  22  metra  visok. Ništa  sajle  jer   je  samonosiv  i  bez   sajli  ;D
Trebalo  je  još    kolege   nagovoriti  da zasuču  rukave. Kao   i  vlasnika   stupa  ubijediti  da  odobri  upotrebu  u  amaterske   svrhe.  Stup  je  bio  u vlasništvu  tadašnjeg  centra   za  uzbunjivanje  i  obavještavanje  gradjana.  ;D
Dakle   državno  vlasništvo.  Na  ruku  mi  je  išlo   to  što   je  glavni  u toj  službi  također  radioamater   bio, pa  nakon  ubjedjivanja  da  zračne  sirene  na  vrhu  stupa  nebudu  se  pokvarile  od  naših  stotinjak  wati.  ;D Nakon  odobrenja  trebalo  se  baciti  na računicu(nije  bilo  PC  računala, najači  je  bio  Apple II c , ak  se  to  može  porediti sa  današnjim  prosječnim  PC-em ) Ak  je  netko   sad  uzeo  kalkulator  u  ruke  vidjeo  je  da  je  stup  2metra  prekratak, ali treba   uzeti  faktor  skraćenja  u  obzir, pa  tad ispadne  malko  predug  za  1/4  lambda  na  80  metara.  Dakle  ponaša  se  kao  induktivnost,  a  ko  za  vraga   i  gama  napajanje  je  isto   induktivnog  karaktera.  Nažalost  savršeno  nije  bilo  ali  tu  razliku  do  čisto  omskog  otpora  je  prilagodna  kutija  progutala,  naročito  što  je  dužina  koaksijalca  bila  daleko  ispod  1/4 lambda  pa  se nikakve  neugodne pojave  nisu  dešavale, lako  je  bilo  "rastegnuti"  razliku  do   prilagođenja. 
Ipak  vertikalka  za  tako  nisku  frekvenciju  i  obična  žičana  antena  se  nemogu  porediti. Kad  nam  je 80  metara  dosadilo  pala   je  ideja(više  prijedlog,  ideju  sam  ja  smislio)  za  7 MHz.  E    pa  tu je  stup  duplo  duži  nego   treba biti.  Ali   tome  sam   doskočio   radijalima  koji   su  direkt  spojeni  za stup  negdje  oko  polovine, točno  mjesto  smo  napipali  probama. Ista  stvar  sa  napajanjem  ali  da   prevarimo  fiziku, za  onoliko koliko  induktivnosti  gama  napajanje  unosi,  za  toliko  smo  "dodali"  kapacitivnu  reaktancu, namjernim  skraćenjem  efektivne  visine  stupa, to  jest  pomicnjem  točke  gdje  su  radijali  spojeni(radijali  su   u  ovom  slučaju   razina  tla)
U  obadva  slučaja  gama  napajanje  nije  imalo  nikakvog   kondenzatora, tako  da  je  samo napajanje  uvijek  bilo  induktivna  reaktanca.  Pitate  se  kako  bez  kondenzatora? Lako  kondenzator  u  seriju  se  dodaje samo   radi  poništenja  neželjene  induktivnosti.  Na  više  frekvencije  nije  imalo   smisla, a  160 metara  tada  nje  bio  dozvoljen  opseg .  Da  je bio odobren,  slučajno  ima  i  za  njega  rješenje, ali  tada  je  80 metara  bio  najniži   opseg.  Sve  bi  bilo  dobro  da  nas  vlasti  nakon  mjesec  dana  nisu  potjerale(dosadile  im   kojekakve  žice  i  kablovi  da  idu  sa  stupa  ;D  )  A  taman  nam  se  svidjelo  raditi  veze  na  7 MHz  vertikalkom,ostali  telegrafijom,  jer uvijek  nekog  ima  a  ja  mixano, telegrafija  i  bla bla fon  ili  u  prijevodu  SSB. Ipak  vertikalka  je  bila  rijetkost  u  to   vrijeme  a  ni   danas  ih  nema  previše.

Eto  za   sve  koji  imaju  kakav  stup  a  nema  problema  sa vlastima. I  za  većinu   koja  odmah  misli  o  nekakvom  ogromnom izolatoru(koji   je   svim  nepotreban osim  1/2  lambda)  8)

P.S.  ova  caka  sa   radijalima je  izašla  u  radioamaterskim  tiskovinama  koje  se  možda  sjeća  netko.  U  doba  kad  sam  ja  to  radio  koristio  sam literaturu  na  engleskom.
Da  nebi  netko  mislio  da  sam  ja  izmislio  nešto   novo, nisam  samo  primjenio  u   praksi  već  postojeće.  Iako  se   slabo  koristi  to  ne  znači  da  nevalja.   8)