Eto pregledao sam cjeli callbook,

jesu mi oči skoro ispale od gledanja i gledanja. I pored muke i sveg truda uloženog u callbook ipak sam našao da može biti i bolje i lakše. Naime radeći sa bazama podaka, vidjeo sam da je jednostavnije obnavljati bazu podataka samo sa izmjenama nego svaki put komplet sve ponovno kao da nije ni bilo podataka. To vrijedi naročito ako update treba raditi prečesto za kompletni sadržaj.
Jednostavnije bi bilo i lakše unijeti sve pozivne oznake koje je HRS ikad imao u bazi podataka.(Ima negdje evidencija) Ovo izgleda jako teško, ali je lakše nego cijelu bazu podataka svake godine obnavljati skoro od nule. Jednom uneseni podatci se lako mogu ažurirati, neplatišama se stavi oznaka "neaktivan" (Hrvatski Telekom je u telefonskom imeniku koristio izraz "privremeno nedostupan" nije im palo na pamet brisati ljude i brojeve, jer bi nova verzija imenika bila prepuna netočnosti a oni su barem puni novaca i kadrova da to rade, ali sigurno je sigurno).
Također i promjena pozivne oznake je lako izvediva, pored nove pozivne oznake postavi se u zagradi ili kako već drugačije označena stara pozivna oznaka, primejer "ex YT2LTG"). To bi spriječilo zabune jer bi svatko lako vidio jel se netko šverca na tuđu pozivnu oznaku ili nepostojeću.
Tako bi se lako i rubrika Silent key dodati. (kad su ljudi toliko snalažljivi da glasaju na imena pokojnika nebih se čudio da se švercaju na pozivne oznake pokojnika) A mogla bi lako stati i lista ugašenih znakova, promjenom na drugi, tu osim popisa znakova baš ništa nebi trebalo osim naslova "Ugašene pozivne oznake". Odmah bi bilo jasno jel netko pirat ili netko lijen da plati na vrijeme

Izmjene adrese ako nisu poznate HRS-u bi onda svaki radioamater sam prijavio.
Naravno da bi to bio stalni posao ali ne tako mukotrpno kampanjski kao cijelu bazu izmjeniti, svake godine.
To je utemeljeno u činjenici da se stara pozivna oznaka ne smije ponovno koristiti, dosta dugo vremena.
Eto moj prijedlog, nije apsolutan kao i ništa drugo.
P.S. kontakti među starim amaterima su izgubljeni, pa izmjenom pozivnih oznaka , ljudi koji su se znali jako dugo vremena, u sadašnjem callbook-u nikako se nemogu naći niti uz najbolju volju.
Ogromni broj pozivnih oznaka nije u sadašnjem callbook-u , jako puno je ugasilo se pozivnih oznaka ili promjenom na novu pozivnu oznaku (prvo prelskom na 4 razreda), ili jednostavno jer su ljudi prestali postojati, umrli, odselili itd, to ostavlja mogućnost zloupotrebe neke stare pozivne oznake, ili jako dugo neaktivne.(pri tome mislim isključivo samo na 9A prefiks) A tome je onda teško ući u trag. Mislim na zloupotrebu na radioamaterskom opsegu.
Zloupotreba na forumu je nešto drugo i lako za kontrolirati.
P.S.S. ovako ispada da netko tko nije platio članarinu, nije nikad ni postojao, a ona napomena "neaktivan" nije i ne treba nikome biti uvreda nego ili "ponos"

ili razlog da obnovi članarinu urednije.
P.S.S.S. lista Hrvatske Agencije za Telekomunikacije je lista trenutno važećih radiodozvola. (Čista birokracija, ali to im je posao) A to je sasvim nešto drugo od liste aktivnih radioamatera. Nekad su ljudi decenijama imali vlastitu pozivnu oznaku a da nikad nisu imali vlastitu radijsku postaju, jer iako su bili radioamateri bavili su se konstruktorskim radom, ili nekom drugom radioamaterskom djelatnošću koja sa odašiljanjem to jest sa operatorskim radom nema veze, ali nije manje vrijedna.
Hvala.