• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

RUP-15 kao portabl uredjaj

Autor 9A5BDP, 23. Srpanj 2007, 23:41:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5BDP

Bok!
Ima li tko kakvih saznanja o tome koliko je dobar ex vojni uređaj RUP-15 za rad iz portabla. Je li netko pokušavao s njim raditi?
Potonji uređaj mi je zapeo za oko iz dva razloga:
- vojni je , robustan
- prenosiv je i usto kratkovalan a hrvatske je proizvodnje.

9A7WA

Ja bi ti preporučio plug od 22 cola, dublje ore !!

73  de  9A7WA

9A3BCZ

RUP 15 je ok.  Jedina zamjerka mu je skok od 1 kHz, a ne od 100 Hz kao kod RU-20.
Robustan je i čvrst. Malo čudno napajanje i ostalo, ali se čovjek navikne. Uz dobar dipol ili inverted L  ide  jako daleko.  Više o uređaju na www.radista.info  (Srpske stranice o vojnim uređajima).

GL
zlatko, 9a3bcz
73 de 9A3BCZ, Zlatko

9A5BDP

Hvala dobronamejrnom kolegi Zlatku na konstruktivnom linku prema web stranici u 'susjedstvu'. Finih se stvari tamo može saznati.
Još jedno pitanje, do ideje je došlo nakon diskusije u lokalnom klubu 9a1crd , bi li bilo moguće taj uređaj preraditi da se u nj recimo dogradi VFO ili DDS vfo pa da on radi kao general coverage rxtx.
Imam u posjedu tehničke upute (servis manual) za rup-15 i mogu samo reći da je kompleksno konstruiran i to sigurno ne bi baš bilo jednostavno
ali kada pogledamo koliko takvih uređaja stoji na kojekakovim tavanima i podrumima
neiskorišteno, mislim da je prava šteta ne pokušati, ipak riječ je o izvornom hrvatskom proizvodu...
Cijela je ova priča naime počela time što su mi u ruke dospjele gorenavedene upute o RUP uređaju, a tek kada sam saznao da je načinjen kod nas (RIZ) totalno sam se zagrijao za ideju o modernizaciji.
Ima li netko kakvih prijedloga?

Unaprijed svima zahvaljujem

Dubravko Pozar 9A5BDP

PS. Bio bih jako zahvalan ako netko ima RUP-15 u bilo kakvom stanju a voljan ga je ustupiti, kako bih mogao pokušati ideju o vfo-u provjeriti u praksi....

9A3HP

to  i  ja  velim  baš  mu  hvala  na  linku  jer  tražim  nešto  o  američkoj  vojnoj  radiostanici,  imam  sve  podatke  ali  nigdje  podataka  o  original  anteni.(A  više  nije  vojna  tajna  ;D jer  je  osim  nekoliko  amatera  nitko  ne koristi)  Zahvaljujem.  8)

9A3LI

Citat: 9A5BDP  u 26. Srpanj 2007, 22:07:41
.......
Još jedno pitanje, do ideje je došlo nakon diskusije u lokalnom klubu 9a1crd , bi li bilo moguće taj uređaj preraditi da se u nj recimo dogradi VFO ili DDS vfo pa da on radi kao general coverage rxtx.
......

Mislim da je to potpuno neisplativo.
Sačuvaj ga takvog kakav je a samo održavanje u ispravnom stanju je
više nego odlično.

Ako znaš napraviti dobar DDS onda znaš dodati i ostalo pa imaš
bolji trx od RUP-15 (PD-8) !
Neke ideje:
http://www.nikkemedia.fi/juma-trx2/
http://www.kl7gq.com/hbssb.htm
itd ...
73 !

9A5BDP

Bok ljudi!

Hvala na svemu rečenom i korisnim linkovima.
Možda se na kraju i 'bacim' na izgradnju primopredajnika sa prema idejama danim na linkovima.

9A3LI

Citat: 9A3BCZ  u 24. Srpanj 2007, 14:28:15
RUP 15 je ok.  Jedina zamjerka mu je skok od 1 kHz........

Ako je frekvencija stabilna tj. ne klizi previše, za rad digitalnim modovima
je 1khz više nego OK.
Digipan "pokriva" 3khz, naravno ako ih filter propušta.
Idealan uređaj sa njegovih par W za PSK31  !
:)

9A5BDP

Uporaba RUP uređaja u smislu digitalnih komunikacija jeste jedna od glavnih ideja. Robustan jeste i samim time je OK za portabl rad. Veličina mu nije prevelika, tako da bi sa laptopom i odgovarajućim akumulatorom/agregatom mogao postati sasvim solidan rig za otići negdje na teren.