• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Rotator CD-44

Autor 9A4VV, 21. Srpanj 2007, 22:29:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4VV

Molim za pomoć u vezi popravka gore navedenog rotatora.
Naime u zadnjem je contestu otkazao poslušnost i stanje je slijedeće:
kada se pritisnu tipke za okretanje u rotatoru se čuje zujanje.
Motor rotatora se opće ne okreće ali na njegove špule dolazi napon.
Sumljam na kondezator od 120 MFD, koji se nalazi u upravljačkoj kutiji
i koji ide direktno na motor. Po mojoj procjeni on bi trebao služiti za davanje zakretnog momenta motoru.
Dali je netko imao isti kvar pa da malo pomogne......

Vedran 9A4VV
Vedran, 9A4VV

9A6R

Pokušaj kontaktirati Rolanda 3MR.Čini mi se da on ima nekog iskustva sa tim rotatorima.Sretno.

73 9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A8A

Citat: 9a4vv  u 21. Srpanj 2007, 22:29:48
Molim za pomoć u vezi popravka gore navedenog rotatora.
Naime u zadnjem je contestu otkazao poslušnost i stanje je slijedeće:
kada se pritisnu tipke za okretanje u rotatoru se čuje zujanje.
Motor rotatora se opće ne okreće ali na njegove špule dolazi napon.
Sumljam na kondezator od 120 MFD, koji se nalazi u upravljačkoj kutiji
i koji ide direktno na motor. Po mojoj procjeni on bi trebao služiti za davanje zakretnog momenta motoru.
Dali je netko imao isti kvar pa da malo pomogne......

Vedran 9A4VV

Pozdrav !

Najbolje da ga otvoriš i zaviriš u unutrašnjost, možda ti je koji zubac sa zupčanika otpao pa se negdje zacvikao i rotator nemože dalje..?? Kod mehaničkih kvarova se tako ponaša, ne vjerujem da je kondenzator QRT ali sve je moguče..??
Kod otvaranja budi pažljiv jer ima puno kuglica koje služe kao lager i bi ti mogle ispasti, a ako koju izgubiš onda nastaju problemi..hi..

73's Mark

9A4VV

Rotator nije mehanički zablokirao jer zupčanike kod motora mogu rukom lagano okrećati (kuglice ležaja su na broju, hi).

Vedran, 9A4VV
Vedran, 9A4VV

9A2RI

Pozdrav Vedrane
Ja mislim da ti je u pitanju samo kondenzator, možda je probio ili izgubio kapacitet ili pak negde ti je u prekidu. On inače je spojen između dva namotaja motora tako kad ti das napon na jedan namotai on induktivno daje pomak faze na drugi namotaj. Prekontrolirai samo kondenzator ili pak ga promjeni.
9A2RI
Tullio
Poreč
JN65TF

n1yu

Najvjerovatnije je samo kondenzator kojega mozes zamijeniti sa dva jeftinija elektrolitska od 100 uF/35V sa zastitnim diodama protiv inverzne polarizacije.  Kod starijih rotatora ponekad zafrkavaju zardjali  granicni kontakti.  To mozes jednostavno izmjeriti voltmetrom na oba namotaja motora.

9A4VV

Rotator popravljen, bio je prekid između dvije špule motora, jednostavno je vjerovatno od vibracija pukla bakrena lak žica.

Vedran 9A4VV
Vedran, 9A4VV