• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Interdigitalni band pass filter

Autor 9A5BS, 05. Lipanj 2007, 02:24:36

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5BS

da li netko ima proracune kako se radi interdigitalni band pass filter. naime u planu mi je napraviti navedeni filter za 23 cm opseg. ono sto sam nasao na netu, je sturo i bez nekog objasnjenja. pa ako netko raspolaze sa formulama, slobodno se javi.  :)

9A4QV

Evo skanirao sam ti nesto iz hadbooka, ali gledam gdje ima tu opcija za uplodati sliku, ali nema, treba postaviti na web najprije.

Uglavnom ,HANDBOOK 2005, to sta tebi treba, pa turpiju u ruke i deri,
ili mozak u pogon, pa u Ansoft Serenade i deri opet, kako ti lakse.

Gledao sam od Agilenta AppCad ali nemas tamo skoro pa nista od tih filtera.

Ajde ako nemas taj HANDBOOK napisi mail da ti to posaljem, ako ti odgovara, ali mjere su "Imperijalne" inchi i ostalo, hehe.

QV

9A5BS

zahvaljujem na brzom odgovoru. nema veze sto su mjere po UK sistemu budem se ja vec nekako prilagodio :) inace mail je srecko.bilous(at)yahoo.com

9A3LI

9A4QV

Evo poslao sam ti mailom te dvije stranice,
a i 3LI ti je dao dobru stranicu za proracun,
jedino ako ti se vise svidja strip line, no to je druga prica

73, Adam

9A5BS

Hvala Adame i Darko. Adame primio sam mail i sada mi je kao prvi cilj u izgradnji ovog filtera, prikupljanje informacija - sto vise to bolje :) naime onaj online kalkulator je dobar, ali moram priznati da neke izraze ne razumijem. npr... Ripple in DB, onda Ground plane space in INCHES (pretpostavljam da je to dubina kutije), zaim End plate to rod in INCHES. naime to su podatci koje moram unijeti u kalkulator. iz toga sam shvatio da dimenzije kutije nisu strogo odredjene, ali mjenjajuci velicinu dubine kutije drasticno se povecava duzina kutije. sad me zanima vase misljenje ako ste imali kakvog iskustva sa tom izgradnjom ili ste upoznati sa teorijom ID filtera.

zatim sam kopajuci po netu naisao i na jos jednu zanimljivu stranicu http://www.vhfman.freeuk.com/radio/interdigit.html gdje je covjek lijepo prikazao izgradnju jednog takvog filtera za 1296 MHz, ali opet nevidi se bas sve najbolje, recimo dimenzije posrebrene zive na konektorima i udaljenost od prvog i zadnjeg elementa. pretpostavljam da su prikljucci 50 ohmski.

meni treba ID filter sa centralnom frekvencijom 1243 MHz na 75 ohma.

9A5BS

nebi bilo lose napraviti i u stripline tehnici, jer bi mogao to nacrtati u AutoCAD-u sa velikom preciznoscu i isprintati na grafo-foliju.

9A3LI

Pa bilo bi dobro u stripline ali treba ga projektirati sa nekim EDA softom jer poslje nema
podešavanja.
Uglavnom je tu i razlika, navodno i microstripline može biti malih gubitaka, ispod 3dBa.
A za interdigitalni treba podešavanje za svaki izrađeni a to može biti gadan problem
ako se nema instrumentarij težak preko nekoliko (i desetaka) kila ojra.

Evo još jedan tekst za čitanje, neke stvari će ti biti jasnije.

http://www.utaharc.org/utah_atv/interdigital1.html

A ono 75 ili 50ohm, ako ne ideš na predaju sa vellikim snagama onda nema nekih
većih problema oko toga.
Ja 75ohm koaks koristim za svakakve frekvencije ali uglavnom na prijemu.

9A4QV

A vidim, imas to i u "Metzgeru" (plavom) str.282, kod konvertora za prijem 1296 pa pogledaj malo mjere su u milimetrima. Imas sve mjere kutije i cjevcica.

Kad to napravis, posalji Mladenu (3XZ) da to postavi na ulaz ATV na Ucki,  ;D

Radar RULES, (na sve strane)

QV

9A5BS

je Adame, nasao sam to u Metzgeru ali je to izvedeno sa diodama na 3 i 5 elementu. nego sta ono znaci Radar rules? imate li i vi problema sa radarima? :)
Darko hvala za link. sad sam shvatio one pojmove, pomno sam procitao cijeli tekst, ali...nebi ja pisao da nemam pitanja :)

na slici dimenzija oznacena sa zelenom bojom po online kalkulatoru mi ispada o.1 inch, dakle oko 2 i po mm. ne cini li vam se to nekako premalo ili je to OK?!
zatim sljedece, dimenzija oznacena crvenom bojom je isto tako proizvoljna dimenzija koju unosimo u kalkulator...pitanje je, da li bi ta udaljenost bila kriticna za duljinu vodica iz konektora na prvi štapić filtera?

9A5BS

i malo mi je cudan spoj iz konektora na prve stapice filtera.

9A3LI

Citat: 9a5bs  u 07. Lipanj 2007, 22:18:18
na slici dimenzija oznacena sa zelenom bojom po online kalkulatoru mi ispada o.1 inch, dakle oko 2 i po mm. ne cini li vam se to nekako premalo ili je to OK?!
zatim sljedece, dimenzija oznacena crvenom bojom je isto tako proizvoljna dimenzija koju unosimo u kalkulator...pitanje je, da li bi ta udaljenost bila kriticna za duljinu vodica iz konektora na prvi štapić filtera?

Nemam pojma, ja se spremam graditi nekoliko komada za 13cm band ko gladan s....
Problem je podešavanje istih.
Isto tako ni tebi nebi bio problem kad bi taj razmak stavio proizvoljno, vjerojatno bi se dalo
podesiti na željene karakteristike.
Malo proguglaj, ima tih gradnji i čudnih proračuna jako puno, hi.

nego, pitanje, znaš li kakav dobar izvor kvalitetnih SMA konektora ?

9A5BS

Darko, sto se tice SMA konektora, ne znam da li si probao konektore iz Elme, mozes pogledati na online shop http://shop.elma.hr/FeaturedProducts.asp i http://www.elma.hr/ malo su im skupi konektori ali ja sam zadovoljan sa njima, pogotovo na 2.4 GHz