• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Tražim savjet

Autor 9A2D, 11. Ožujak 2007, 18:17:18

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2D

Nemam MFJ 259 ili nešto slično (samo home made uređaji za štimanje antena).
Svojevremeno smo u klubu od Đurice, YU7DR kupili neke bimove, kopije
http://www.hy-gain.com/products.php?catid=3 a uspjeli smo kod lokalnih majstora izliti aluminijske šelne (ovo je sada sve po hrvatski, da se dušebrižnici ne moraju javljati).
Zanima me, ako netko zna ili ima slična iskustva, kako se u proračunima drugih antena računa taj faktor debljine nosača. Svi daju svoje proračune, sve je divno i krasno ali kako uračunati onih 50 mm???

73 de 9a2d

9A2D

Planiram postaviti beam od par elemenata za 10 MHz, to je najbolji opseg, a i BS7 će se javiti na moj CQ.

73 de 9a2d

9A6C

Vlado, ne znam za druge programe, ali s Yagi Optimiserom se faktor debljine nosača, odnosno ploče nakojoj leži element i preko koje se pričvrsti na nosač, lako uzima u obzir i dužina elementa  se prilagođava tome.

Ako se dobro sjećam, to se tretira kao zadebljanje u sredini elementa i sam element zbg toga bude malo kraći, ali ne presudno. Posebno ako je riječ o 10 Mhz, gdje je debljina nosača tek mali dio valne duljine.

Inače, HY GAIN je u nekom međuvremnu redizajnirao te svoje LONG JOHN antene i malo ih preradio, jer su bile prilične bezveze.

Ima i boljih rješenja od HY GAIN CA serije, posebno kad je napajanje u pitanju. Osobno sam proračunao i napravio tri beama za 14 i 21 MHz po YO i svi su radili prema očekivanju, osim 5 el za 21 gdje sam YO kalibrirao prema MININES, a ne NEC standardu pa je kliznuo za 1% ispod preedviđene frekvencije, ali još uvijek jeo malu djecu na bandu.

Po mom sudu, 20 dB odnosa naprijed-natrag i 50 omsko napajanje više vrijedi od pola dB gaina koje na bandu čovjek ine osjeti. A gubitke na prilagođenju kod antena niže impedancije trebalo bi istražiti. Ispadne da dobiješ na mostu, a izgubiš na ćupriji.

Ne znam da li sam pomogao, ali eto. Ionako se zna tko će dati svoje mišljenje, je li tako...

Ciao GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A4QV

2D

Ne trebas se bojati korekcija koje bi trebao primjeniti, pogotovo ako je to za 10 Mhz. Utjecaja naravno ima, ali je on zenemariv na tim frekvencijama.
Takve korekcije se zanemaruju cak i kod 50 Mhz, tako da mozes slobodno koristiti selne razlicitih konstrukcija.

Ako je sve ostalo iskopirano kao kod originala, nemas problema, ima i u antenabooku objasnjen tapering za neuniformirane promjere elemenata, a i neki dos softveri to podrzavaju, ali time se nije opterecivati kad vec imas tocne mjere.

Adam

n1yu

10 MHz je najbolji DX opseg.  Dva elementa Moxon je verovatno najbolje mehanicko/elektricno resenje na visini od najmanje 12 m.  Nosac antene bez izolovanih elemenata je tesko simulirati.  K6STI YO i K4VX Yagimax to znaju.  Utjecaj 50 mm na 30 m mozes i zanemariti.  GL GG & BS7!

9A8DU

Bok gosn Kefa ,bušmi prevel kak se veli po hrvatski šelna ,bum si to pribeležil 73 Drago 9a8du
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

S51R

Bok gosn Kefa ,bušmi prevel kak se veli po hrvatski šelna ,bum si to pribeležil 73 Drago 9a8du

Obujmica.
Nisam gledao u rječnike.

Pozdrav, Igor

9A2D

Hvala svima, tako sam si i sam nekako mislio.

73 de 9a2d