• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Filteri u IF

Autor 7S7V, 26. Veljača 2007, 20:41:21

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

7S7V

U ts-850s trenutno imam dva filtera, u 8.83MHZ IF, YK-88SN-1 (1.8khz ssb filter) i YK-88C-1 (500khz cw filter).

Imam mogucnost da kupim dosta jeftino (85€) YG-455C-1 (500khz cw filter) za 455khz IF.

-Sta se konkretno dobija sa jos jednim filterom (valjda se to zove kaskada, hi)?
-Zasto su filteri za nizi IF skuplji?
-Ako se ima samo jedan filter, da li je bolji imati filter za nizi IF?
-Jel se dobije nesto ako se promjeni MURATA keramicki filter (koji vecina japanaca koristi) za slican kristalni, npr. iz INRAD asortimana?

Hvala
Samir, SM7VZX/ 7S7V

n1yu

-Sta se konkretno dobija sa jos jednim filterom (valjda se to zove kaskada, hi)?

Manji sirokopojasni audio ssum.  Yaesu ima NF limitiran na 1,5 kHz pa ga vecina radioamatera subjektivno ocjenjuje kao gluhog jer ne ssumi dovoljno :-)

Zato sto imaju unutra puno vise kristala.

Najbolje je imati filter na anteni pa onda I, II, III MF, DSP audio itd.

-Jel se dobije nesto ako se promjeni MURATA keramicki filter (koji vecina japanaca koristi) za slican kristalni, npr. iz INRAD asortimana?

Jako malo pri istoj sirini propusnog opsega jer su samo bokovi ostriji.  Sve to lijepo izgleda na RTTY panorami ali kod CW je vazniji operator.

LP MMM S56A, N1YU

P.S.  Uzi SSB filter od 1,8 kHz je luksuz jer se smanjuje razumljivost govora ispod 3 kHz propusnog obsega.

7S7V

Posto sam pitanja postavio na tri foruma, dajem odgovore sa istih posto svi ne citaju sve forume, a odgovori su slicni i najbitnije, ja sam potpuno zadovoljan istim.
HVALA.

T98A:
Sa dodatnim filterom u seriji (kaskada) dobija se bolja selektivnost. Ja imam kaskadu 500/250 Hz u istoj IF i radi super.
Svaki CW filter ipak propusta par Herca gore-dole, doduse poprilicno oslabljene signale. Ti vec priguseni signali ce biti dodatno oslabljeni prolaskom kroz jos jedan stepen. Mada je to opet sve individualno, i tjeranje maka na konac.
Super je sto ICOM nudi (na stranu DSP) kristalne filtere od 350 Hz ... to je neki kompromis izmedju, po nekima, presirokog 500Hz i preuskog 250Hz.
N1YU:
Manji sirokopojasni audio ssum. Yaesu ima NF limitiran na 1,5 kHz pa ga vecina radioamatera subjektivno ocjenjuje kao gluhog jer ne ssumi dovoljno  
YU1OL:
Dobija se bolji 'skirt' faktor tj odnos BW[60dB]/BW[6dB], tj strmina
filtera .
Objasnjenje: BW[60dB] = propusni opseg pri 60 dB slabljenja
BW[6dB] = propusni opseg pri 6 dB slabljenja

T98A:
Valjda zato sto su troskovi izrade filtera za IF "u megama" manji (jednostavniji) on onih za IF "u kHz"
N1YU:
Zato sto imaju unutra puno vise kristala.
YU1OL:
Mislim da je to sto su kvalitetniji, odnosno imaju bolji 'skirt' od
onih na visoj IF.

T98A:
Mislim da je bolje imati filter u IF 1
N1YU:
Najbolje je imati filter na anteni pa onda I, II, III MF, DSP audio itd.

YU1OL:
Sto se tice dinamickih karakteristika RXa - nije bolje. Sto je filter
blize anteni to bolje :-)

T98A:
Pojma nemam.
OE1EMS:
probaj na http://hamradio.online.ru/ftp/p05e9.pdf
N1YU:
Jako malo pri istoj sirini propusnog opsega jer su samo bokovi ostriji. Sve to lijepo izgleda na RTTY panorami ali kod CW je vazniji operator.
YU1OL:
Dobija se sigurno. Murata mu dodje kao igracka u odnosu na Inrad. Tada
ce ti proraditi i 'Slope tune' kako treba. Da bi slope tune radio kako
treba filteri na 8.83 i 0.455 bi trebali da imaju istovetne
karakteristike, a tome se priblizavas ako stavis 'Inrad'

P.S. (dodatak)
T98A:
Imati savrsen filter, sa gotovo vertikalnom suknjom, nekad nije dobra stvar.
Zasto? Ja na svom uredjaju imam kaskadu na IF 8MHz 500/250 Hz. Kada sam S&P, moram sasvim polako okretati kurblu, te podesiti rezoluciju na 2 ciklusa po kHz. Kroz kaskadu 500/250 Hz signali prosto "iskacu" bez ikakve najave zbog njegove "ostrine" ... dok recimo kad mi je ukljucen samo 500 Hz, tokom S&P naslucujem signal dovoljno prije nego dodjem tacno na frekvenciju. Nadam se da sam ovo dobro objasnio.

Pametne cike u Icom i Yaesu (ovi novi modeli uredjaja imaju savrsene DSP IF filtere) su zato dosli na ideju da operator na uredjaju ima mogucnost izbora oblika strmine suknje DSP filtera, zavisno od potrebe ... tj da li se vozi veliki pajlap, pa je potrebna super selektivnost, ili S&P kada je pozeljno imati malo vise prostora.
Za TS-850 konkretno nisam siguran da li se moze birati sa komandne ploce samo jedan filter ili oba u kaskadi. Negdje sam citao da dva filtera u kaskadi istog propusnog opsega, rezultiraju u nesto uzem finalnom propusnom opsegu ... recimo 2x500Hz daje 400-450 ... ali ne znam koliko je ovo tacno.
U tvom slucaju 500/500 Hz ce imati nesto vecu selektivnost, a prednost mozda budes vidio jedino u slusanju nekog velikog pajlapa. Da li to vrijedi 85 Ojra je do tebe. Po meni kombinacija 500/400 ili 500/250 je dosta bolja/fleksibilnija opcija, pod uslovom da mozes birati filtere u lancu ... tj kaskada 500/xxx ili samo 500.
N1YU:
Uzi SSB filter od 1,8 kHz je luksuz jer se smanjuje razumljivost govora ispod 3 kHz propusnog obsega.

YU1OL:
Da repliciram sam sebi : ne kaze se 'skirt' vec 'shape' faktor :-)