• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Smetnje na R6 u Zagrebu

Autor 9A7PHR, 20. Veljača 2007, 11:03:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7PHR

Dokle čemo morat trpjeti smetnje na R6 u Zagrebu . U centru Zagreba  gdje stanujem strahovito probija signal HBO TV odnosno kablovske TV DCM d.o.o.
Kj se tu nemre niš napravit da se to riješi ,jer kad bi mi radioamateri radili smetnje kablovskoj ili bili kojoj TV već bi nas razapeli na stup srama i zabranili rad. :twisted:
9A7PHR

9A6NDZ

Isti problem je i u Bjelovaru. Kod nas probija kablovska ali program OBN. Nekada su smetnje bila na 145.787,5 i kad smo se zalili pomaknuli su program malo nize i sad imamo strasne smetnje na R6 tako da nemoram TV ni paliti, a slusam cijeli TV program OBN-a. Squelch mi uopce ne pomaze na stanici.
Moj SDR prijemnik: http://9a6ndz.ddns.net:8073

9A8A

Pozdrav !

Pada kisa u Varazdinu, lagano grmi, ja zalutao na 2m FM, slusam R6 i ne mogu vjerovati?
Svadje, stiskanja, psovke, urlici, nekultura, jednom rijecju katastrofa.

Jel ima tko pametan da ode na Sljeme i to ugasi da se vise ne sramotimo?

73
Mark

P.S.
Nisam bas u temi ali smetnje su smetnje... ???

9A4QV

Citat: 9A8A  u 27. Svibanj 2021, 20:15:58
Pozdrav !

Pada kisa u Varazdinu, lagano grmi, ja zalutao na 2m FM, slusam R6 i ne mogu vjerovati?

73
Mark

P.S.

Mark, a di si ti bio 30 godina?
Kakva je ovo naknadna pamet?
Koliko mene sjećanje služi ti si oduvijek bio u nekim strukturama HRS-a, ili se varam?
Pritužbi na ponašanje na R6 je bilo otkad je HRS-a...i sad ovo tvoje čuđenje...još samo fali svizac sa čokoladom...
QV

9A3SM

Adame, 1000%  si u pravu .. Mark ako nisi slušao R6 ali si morao čuti ili čitati pritužbe koje su išle prema savezu godinama a ti si u savezu kaop Šeks u HDZ dugovječan  .. ili stariš pa te naglo uhvatila sinkopa ili prijatelju do hećima na razgovor da vidi šta ti se odjednom desilo .. hahahah
Zato slušaj dolje CW/SSB i tamo nema takvih problema .. naravno da je žalosno da se ovo godinama ne uspijeva riješiti pored svih nadzornih komisija, povjerenstava, pregovarača i koje kakvih čuda ...

VY 73 de Mato - 9A3SM

9A8A

Citat: 9A4QV  u 28. Svibanj 2021, 17:41:25
Citat: 9A8A  u 27. Svibanj 2021, 20:15:58
Pozdrav !

73
Mark

P.S.

Mark, a di si ti bio 30 godina?
Kakva je ovo naknadna pamet?
Koliko mene sjećanje služi ti si oduvijek bio u nekim strukturama HRS-a, ili se varam?
Pritužbi na ponašanje na R6 je bilo otkad je HRS-a...i sad ovo tvoje čuđenje...još samo fali svizac sa čokoladom...
QV

Adame,
to sto sam napisao nema veze sa mojom aktivnocu u HRS-u?
A i znam od prije da na R-6 nije bas "bajna" situacija?
No, kako dugo nisam slusao R-6 mislio sam da se to smirilo ili je netko ugasio repetitor?
Ali nije se nista dogodilo, i dalje je je situacija losa?
Zato i apeliram na odgovorne da to ugase (to sam i dok sam bio u "nekim struktirama HRS-a" trazio ali nista od toga?), dosta vise te sramote?

Ako ti smeta moja aktivnost u HRS-u, napisi sto ti tocno smeta pa cu ti odgovoriti?

73
Mark

9A8A

Citat: 9A3SM  u 28. Svibanj 2021, 20:44:47
Adame, 1000%  si u pravu .. Mark ako nisi slušao R6 ali si morao čuti ili čitati pritužbe koje su išle prema savezu godinama a ti si u savezu kaop Šeks u HDZ dugovječan  .. ili stariš pa te naglo uhvatila sinkopa ili prijatelju do hećima na razgovor da vidi šta ti se odjednom desilo .. hahahah
Zato slušaj dolje CW/SSB i tamo nema takvih problema .. naravno da je žalosno da se ovo godinama ne uspijeva riješiti pored svih nadzornih komisija, povjerenstava, pregovarača i koje kakvih čuda ...

VY 73 de Mato - 9A3SM

Dragi Mato,
hvala ti na komplimentu ala Šeks, a i starost i sinkopu si tu ubacio?
Zaista nisam znao da imas toliko lose misljenje o meni ?

73
Mark

9A3SM

Ne prijatelju, nemam ja loše mišljenje o tebi i ne okrećem ti ledja osim što otvoreno i iskreno govorim ..to si i do sada znao i tako ostaje i dalje ... ali uvijek kažem ne možeš sjediti za stolom sa onima s kojima se "ne slažeš" ili dizati ruku za ono što ne valja samo radi nekoga drugoga ..no to ćemo detaljnije uz "PAN" kad se vidimo na tvom terenu .. Mato - 9A3SM

9A4QV

Mark,

Ne smeta meni tvoja aktivnost ili neaktivnost u HRS-u.
Svatko se bavi ovim hobijem kako želi i kako misli da mu to najviše odgovara, i to tako treba biti.

Kao što si i sam rekao, upoznat si sa situacijom na R-6 iz ranijih tvojih prijedloga da se to riješi na način da se R-6 ugasi.
Zato i čuđenje kod mene kad si napisao, upalim R-6 i gle čuda, situacija ista.
Situacija je ista godinama, to će se rješiti "prirodnom odlivom", kad upališ R-6 slijedeći put nakon 10-20 godina vjerojatno pola te gospode neće biti na R-6.

To što netko vozi 300 km/h po autputu ne rješava se tako da zatvaraš autoput, ili da?
Tako i za repetitor, ako se netko ponaša nedolično ne rješavaš tako da gasiš repetitor.

U slučaju nedj Bože veće katastrofe u gradu Zagrebu, taj repetitor i eventualno DMR na velikom Sljemenu su jedine stvari koje bi radile.
Nije da bi to spasilo tisuće života, ali ljudi u takvim situacijama posežu za svakim načinom da se povežu i iskažu svoju situaciju.
Nedavni primjer Petrinje je upravo to pokazao.
Promet na amaterskim repetitorima u području je naglo porasao, bez obzira na prisutnost mobitela, profesionalnih službi i svega ostaloga.

QV

9A2JK

Problem R-6, kao niti problem časopisa, QSL-biroa, 9A callbook-a, foruma
i slično,  nećemo riješiti gašenjem. Isto tako ništa nećemo riješiti pozivanjem
na prošlost.

Kako riješiti problem protupropisno/protuzakonitog korištenja repetitora?
Budući da previše koristimo metodu ''ne bi se štel nikome zameriti'', predlažem
da svi koji mogu snime ovakve razgovore i snimku pošalju IO. IO HRS-a na
svojoj redovnoj sjednici sasluša snimku i donese zaključak kojim se podnosi
prijava HAKOM-u. Na temelju prijave HAKOM će brzo locirati počinitelje.
Za to, siguran sam, ima sva raspoloživa sredstva.

I na kraju, a u svrhu prevencije, javno obavijestiti o rezultatima HAKOM-ove akcije.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A8A

Pozdrav !

Nista se nece rijesti snimanjem i slanjem snimke HAKOM-u?
To smo vec radili nekoliko puta i sve je ostalo isto?
Cak se i zna tko su glavni "zabavljaci" na R6, dok je Pero, 9A6A bio UKV manager slao je i dopise i snimke i locirali su smetace ali od svega nista . ???

Ja i dalje predlazem da se to ugasi, pa dok se ne "izmisli" neka bolja zastita da ostane tako?
Jer, iako se slazem sa 4QV da bi repetitor mogao zatrebati u nekoj kriznoj situaciji, ne znam kako bi to funkcioniralo uz hrpu ometaca?

73
Mark

9A2B

Apsolutno podrzavam ideju da se ugasi R6 na Sljemenu, a uz to predlazem da se umjesto te 6ice montira multimode DV repetitor na 2m.

9A7BCP

Citat:slao je i dopise i snimke i locirali su smetace ali od svega nista

Zašto se ja gnjavim sa dozvolom i produžavanjem važnosti odobrenja za rad ? Pa ne treba mi ! Ne može mi ,kako stvari stoje iz prije navedenog nitko ali baš ništa . Što se tiče smetnji u Splitu napisali smo dopis HAKOM-u , službeno sa povratnicom . Naravno prije toga sam bio u ex.Bnetu koji su me istočasno otpilili. Dopis je dobio klasu-ur-broj . Za malo dana je došao terenac i dva ljubazna tehničara , koji su u utvrdili da postoji smetnja , da moja oprema radi dobro i makli su naredbom b-netu audio carrier tamo nekog analognog kanala . Sve za 5 . Usput su uočili da u mom haustoru zajedničko TV pojačalo štrapa . Izdali su nalog predstavniku stanara da ga popravi u toliko i toliko dana . Zašto se ovaj problem vuče u Zagrebu godinama to mi nije poznato. A ne bi trebalo. Što se tiče smetača , čuo sam da su neki bivši smetači , a koji su bili maknuti iz RA svijeta pomilovani i vraćeni u RA  . OK, ako je katarza prošla to i nije loše . Ove aktuelne bi trebalo , tj. jednog od njih a za opomenu drugima zakonskim polugama dobro počepit . Pljenidba sve opreme i globa maximalna moguća po važećem zakonu . Drugi je problem što je smetnja na posve "nebitnom" dijelu RA spektra. Inače ,da smetači smetaju na jutarnjem skedu na "bandu uklesanom zlatom u kamenu" već bi pola bilo na Grguru a pola na Golaću . Dakle nema volje .