• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

ATV contest 2007

Autor 9A6ARP, 08. Siječanj 2007, 15:40:52

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6ARP

- Ancona contest se održava 10.06.2007, traje od 07-22 sata

- Contest IARU reg. 1 ATV održava se 09-10.09.2007, počinje u subotu 14:00, završava u nedjelju 14:00. Još se nezna tko je za ovu godinu organizator contesta.

Svi vlasnici ATV RPT-a moraju svoje repetitore isključiti za vrijeme natjecanja!

Zaiteresirani za kontest mogu se javiti na moj mail, a za ostale evo kartkog plavilnika za ATV natjecanje.

Pravilnik za ATV takmičenje

1. Organizator
ATV natjecanje IAUR REGION I . Svake godine je druga članica IAUR-r1 kordinator natjecanja.

2.Kategorije sudionika
Natjecatelji izabiru dvije natjecateljske skupine na svakom od UHF/SHV frekvencija zasebno:

-Skupina 1, RX/TX
Ova skupina je namjenjina svima koji koriste prijemnike i odašiljače s namjenom, da odašilju i primaju sliku  tako da uspostave dvosmjernu ATV vezu ili jednosmjernu vezu sa onima koji samo odašilju ATV sliku.

-Skupina 2, RX
Ova skupina je namjenjena svima koji namjeravaju primati ATV sliku sa ATV prijemnicima i sa ostalim natjecateljima nemaju namjeru  komunicirati na nikakav način niti se uplitati u njihovo djelovanje.

3. Pravilo sudjelovanja
Natječu se svi licencirani radioamateri s izlaznom snagom za svoju licencu

4. Datum i trajanje natjecanja
Natjecanje se održava se svake godine drugi vikend u listopadu.
Natjecanje počinje u subotu s početkom 18:00 sati i završetkom u nedjelju 12:00 po UTC.

5 Priznate veze
Svaku  amtersku  postaju je dovoljno je odraditi jednom na istom bandu. Veze preko repetitora i transpordera nisu dozvoljene. Natjecatelj se prilikom natjecanja ne smije selti iz svog lokatora u drugi.

6. Način rada
Na svakom dijelu ATV pojasa, gdje je dozvoljen rad za ATV, ne smije se koristiti drugi naćin rada koji nije tamo dozvoljen.

7. Izmjena podataka
-KOD
Za svaki frekventni pojas, natjecatelj izabire četvero znamenkasti broj-kod, koji se ne smije u natjecanju glasovno izmjeniti. Brojevi ne smiju biti isto znamenkasti brojevi (npr 2222) ili po rednom nizu (npr 2345 ili 5432). Taj broj se smije izmjeniti samo po video signalu. Izmjena po tonskom podnosiocu ili po kordinaciskoj ATV fone frekvenciji nije dozvoljena.
-POZIVNI ZNAK izmjenjuje se preko slike
-BT RAPORT  usmeno preko kontak frekvencije
-LOKATOR izmjenjuje se samo preko slike
-REDNI BROJ VEZE počinje sa 001 i povečava se za jedan za svaki band posebno izmjenju se preko kontak frekvencije

Za raport slike i tona koristi se sljedeće:
B0 - Nema slike
B1 - Sinhronizacija s vrlo malo elemenata slike
B2 - Prepoznaju se samo veliki objekti
B3 – Slika u šumu i manji detalji se raspoznaju
B4 – Slika sa slabim šumom i detalji su dobro vidljivi
B5 – Slika bez šuma

T0 - Nema tona
T1 - Ton je nerazumljiv
T2 - Ton je djelomično razumljiv
T3 - Ton je razumljiv sa dosta šuma
T4 - Ton sa vrlo malo šuma
T5 - Ton bez šuma

Raportu (npr B4T4) slijedi slovo C, slovo C označava da je primljena slika u boji.

8. Bodovanje
dvosmjerne veze u kojoj su izmjenjeni svi zahtjevani podaci boduju se na slijedeći način:
-70 cm      :   2 boda po Km
-23 cm      :   4 boda po Km
-viši pojasevi   : 10 bodova po Km

Ako su u obostranoj vezi primljeni podaci samo od jedne strane natjecatelja, bodovanje se računa 50 % umanjeno kod oba natjecatelja.

Prijemni natjecatelji boduju se na slijedeći način:
-70 cm      :1 bod po Km
-23 cm      :2 boda po Km
-viši pojasevi   :5 bodova po Km

Natjecatelji koji međusobno stupaju u kontak ne smiju biti bliže od 5 Km, kao ni u susjednom lokatoru.
Komisija ne priznaje veze, pri kojima se nisu primili podaci o pozivnom znaku, kodu, lokatoru i vremenu čija je razlika između dvije veze veča od 10 minuta.

9. Natjecateljski dnevnik

Natjecateljski dnevnik se vodi za svaki band posebno i veličine je A4 formata , sadrži sljedeće podatke:
-   datum
-   vrijeme početka i završetka ATV veze u UTC
-   pozivni znak korespodenta
-   TX raport:BT i redni broj veze (skupina 1)
-   RX raport: KOD, BT, redni broj veze (skupina 1 i 2)
-   RX lokator korespodenta (skupina 1 i 2)
-   broj Km
-   zbroj bodova

U dnevniku veza moraju biti posebno označene crossband veze i multoperatorske postaje. Kod crossband veza se boduje onaj frkventni pojas na kojem se odašilje.

10. Prijavna lista
Natjecateljskom dnevniku mora biti priložena prijavna lista koja mora sadržavati slijedeće podatke:

-   naziv i datum natjecanja
-   ime i prezime, adresa
-   pozivni znak
-   natjecateljska skupina (rx/tx ili rx)
-   lokator
-   frekventni pojas i KOD
-   multi ili single operator
-   pozivni znak ostalih operatora u skupini (ako ih ima)
-   ukupan zbroj bodova
-   potpis (prvog ) operatora

11. Rok za slanje dnevnika i objava rezultata
Dnevnike  je potrebito poslati kordinatoru natjecanja najkasnije 30 dana od početka natjecanja. Kordinator se obavezuje da će rezultati biti objavljeni 60 dana po završetku natjecanja na internetu službenih stranica kordinatora natjecanja. Rok za pritužbe i reklamaciju rezultata je 15 dana.

12. Nagrade
Pobjednik svakog frekvencijskog banda, natjecateljske skupine zasebno, te skupni pobjednik primaju priznanje.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A6ARP

molim vas da mi pustite post barem jedan dan u zadnjim postovima,, jer gospoda admini nikako da se dogovore da mi vijest stave pod ATV direktorij,,
Unaprijed zahvalan..
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

OE1EMS

"Svi vlasnici ATV RPT-a moraju svoje repetitore isključiti za vrijeme natjecanja! "

zapalo mi je ovo "moraju" za oko pa molim za objasnjenje
na koji nacin nekog primorati da tako nesto napravi?
zbog cega je potrebno iskljuciti ATV repetitore?

73
ems

9A6ARP

Poštovani oe1ems, ako niste upoznati sa band planom rada ATV-a onda vam nemam što govoriti ali u interesu svopčeg pučansta bih to rekao,,, ATV rad ima u prosjeku samo 2-4 kanala,, zamisli sad još tu rade dva RPT ATV u Hrvatskoj i njih desetak u sloveniji,, .Uvriježeno je pravilo da se gase rpt u doba natjecanja u cijelom svijetu a ne samo kod nas,,.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

OE1EMS

zdravo darko

u kratko zelis reci da se ATV repetitori iskljucuju tokom ATV takmicenja
zbog medjusobnih smetnji?
nisam siguran kako stoje stvari u 9A
npr.
1240-1296 je dio banda otvoren za sve mods

1243.250-1260
1272-1290.994
su ako se nevaram za ATV rezervisani dijelovi banda

ispravi me ako grijesim!

cisto onako iz radoznalosti
koliko stanica moze u praxi (contest) raditi na ovim djelovima banda?

tnx
Braco
OE1EMS

9A3XZ

Braco,ono sto ti ja mogu reci iz iskustva ,a radim po pitanju atv-a vec 10-ak godina pa eto od jucer da se pohvalim i  DATV (digitalna) je da sysopi imaju obavezu da ugase repetitore za vrijeme ctesta.

Za Sloveniju i Italiju sam 100% siguran .

73 de 9a3xz-Mladen-Pula

Naime u Puli se odlicno prima talijanski DATV REPETITOR IR3UEH koji emitira sa brda mt.Ricco u blizini Padove !!!

10,450mhz
horizontalna polarizacija
FEC 3/4
SR 20000
Mladen

9A6ARP

Braco sve pet, Mladene ajde se bar ove godine prijavi i pošalji log za natjecanje i mogli bi kao ATV tim cro početi na Anconi i pobrat im prvo mjesto.. Za ostale natjecatelje koji neznaju kako izgleda dnevnik sa prijavnom listom neka me se jave na moj mail da vam ga pošaljem..
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A6ARP

kad će biti moj kalendar natjecanja biti stavljen na službenu stranicu HRS-a,, već se pet postova pojavilo u međuvremenu od mojeg poslanog "pošalji novost"..
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A6ARP

9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A6ARP

Zahvaljujem se kolegi  Željku 9a4fw što mi je stavio post u ATV.. :D
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)