• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Vertikal za 80m ili 40m - DC-grounded

Autor 9A5TD, 05. Siječanj 2007, 00:02:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5TD

Da li je netko pokusao izraditi vertikalku za 80/40m ali uzemljenu, tj da je vertikalni dio u direktnom kratkom spoju sa radijalima i na koji nacin je rijesio napajanje-prilagodjenje, nema bas puno opcija, a zanima me ona bez kondenzatora.

I naravno kako se to pokazalo u radu ????

9A3WP

hm, ja bih još nadodao: da li je moguće - stup cca 18-20m visine uzemljen u podnožju i sidren na tri visine sa po 3 zatege na svakoj visini postavljene pod kutem od 120 stupnjeva - iskoristiti kao vertikalnu antenu. Odnosno, kako to učiniti ? Iskustva?

Stup izgleda ovako:
http://hamradio.hr/9a1bij/foto.php?O=9ahfcw2006_130.jpg&D=CTest_9A_CW_HF&What=I&Ftt=9

73 Goran, 9A3WP.
<<<
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A5EX

Citat: "9a3wp"hm, ja bih još nadodao: da li je moguće - stup cca 18-20m visine uzemljen u podnožju i sidren na tri visine sa po 3 zatege na svakoj visini postavljene pod kutem od 120 stupnjeva - iskoristiti kao vertikalnu antenu. Odnosno, kako to učiniti ? Iskustva?

Stup izgleda ovako:
http://hamradio.hr/9a1bij/foto.php?O=9ahfcw2006_130.jpg&D=CTest_9A_CW_HF&What=I&Ftt=9

73 Goran, 9A3WP.
<<<
Eh Gorane zašto ne, ali pod određenim uvjetima može se pobuditi i takav stup! Prvo bi trebalo staviti izolatore na zatege ( nije svejedni gdje), zatim prilagoditi način napajanja ( gama, J, Induktivna veza i sl.). Takav stup sa kapacitivnim opterećenjem na vrhu bi mogao raditi na 80m! Može biti i DC kratko spojeno u podnožju.

9A3MR

Za 9A5TD:

Ako bitno da zračeći i radijali budu kratkospojeni za DC dovoljno ih je spojiti sa zavojnicom čiji induktivitet je dovoljno velik da nije smetnja za KV. Na taj način se zaštiti ulaz prijemnika od statičkih pražnjenja koji bi mogli uništiti ulaz (ipak...ne štiti od udara groma :-)).

Za 9A3WP:

moguće je iskoristiti stup kao vertikalku, to se često radi, kao na primjer:

http://www.qsl.net/w9rb/webdoc9.htm

Ja se, osobno, bez MFJ 259 se ne bi upuštao u tako nešto.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A2VJ

Pozdrav svima!
Neka od rjesenja spajanja dao je ON4UN,Low Band DX-ing i ARRL,Antenna Book.Ako netko zeli mogu poslati navedenu literaturu na CD-u
                    (((((73)))) 9A2VJ

9A3WP

Bravo dečki ! Svima srdačan pozdrav i sve dobro u 2007. !
Brzi ste - stvarno nema što, hi ! Hvala na odgovorima !!

Pa da krenem polako s komentarima...

Željko-9A5EX predlaže izolatore na zategama. Bojim se da je to gotovo nemoguća misija. Zatege su izrađene od upletene čelične užadi promjera cca 15-20mm ! Ako je i moguće, gdje pronaći tako (mehanički) moćne izolatore ? Što se kapaciteta tiče, na vrhu stupa je u trenutku cca 6m duga VHF antena, a u planu je možda cca 10m dugi BOOM VHF antene.
Ne znam da li bi to bilo O.K. u smislu kapaciteta na vrhu ?

Rolando-9A3MR dao je zanimljiv LINK, ali i dalje mi zatege ostaju problem. Hvala Ti Rolando, ali izgleda nema druge nego umetati izolatore
na zatege. Tada bih iste možda mogao kao INV V iskoristiti, ali tko će pametan to unaprijed izračunati ! MFJ u klubu imamo, ali opisao sam zatege u gornjem pasusu !

Velimire-9A2VJ lijepo Te molim da mi pošalješ CD-e pouzećem ili Te pozivam na kavu u ZG, ako se slučajno katkada motaš kvartovima u blizini mojeg qrl-a ! Poslati ću Ti sve svoje podatke direktno putem E-mail adrese.

73 Goran, 9A3WP.
<<<
@9A3WP @DK3WP

9A3MR

Moj prijedlog je da čelične sajle zamjenite najlonskim konopima od 5mm...ili bar ubacite dionice takvog konopa kao izolatore, postojeća a i buduća antena nisu toliko opterećenje na vjetru da bi bile potrebne čelične sajle. Morate paziti da dužina vodljivog dijela zatega ne pada unutar nekog lambda/4 višekratnika amaterskih bandova.
Sad mi je jasnije zašto niste uspjeli podesiti FD4..preblizu je uzemljenim sajlama a vjerovatno i rezonantnima. Osim toga...zašto ste digli dvometarsku antenu tako visoko...dobili ste možda nešto take-offa ali ste puno više izgubili na koaksijalcu. 2m visine je sasvim dovoljno za 2m antenu, naravno, mjereno od sljemena krova.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A3WP

Da Rolando, sa FD-4 nikako nije išlo na 7MHz. Neki drugi BAND-ovi bi se još dali uštimati, ali ko za jarca na 7MHz nikako ! A nevezano uz te zatege prethodno baš na 7MHz nije htjela niti ona Fritzel vertikala raditi. Trebao sam ja odmah MFJ na zatege spojiti - izgleda da bi to onda savršeno na 7MHz rezoniralo, hi hi.

Sumnjam u ove Tvoje mehaničke pretpostavke. Sam stup je izuzetno masivan, a drži ga samo tih ukupno 9 zatega. Osobno mislim da se ne bih upustio u "razlamanje" tih sajli izolatorima. Prepustio bih to ipak nekom tko bi to bio spreman i potpisati, hi. A pitanje je gdje nabaviti toliko mehanički izdržljive izolatore !?

Coax je "Cu2Y" pa mislimo da bi trebao zadovoljavati, a ionako je osnovna ideja pretpojačalo imati pod antenom. Doduše s obzirom na to da u blizini imamo priličan broj jakih stanica možda je bolje raditi bez pretpojačala, hi. Osim toga radi se o maksimalno 25m kabela.
Postoji još jedan razlog, a to su: 60m više brdo prema zapadu, a na cca 1,5-2km udaljenosti i isto tako cca 40m više brdo prema sjever-sjeverozapadu, a na cca 2-3 km udaljenosti. To sve treba preskočiti...

U svakom slučaju hvala na odgovorima. Približava se trenutak za putovanje qrl>qra, a to znači da sam na FORUM-u ponovo opet tek u ponedjeljak, hi. DO tada 73 ES HPE CUAGN !!

73 Goran, 9A3WP.
<<<
@9A3WP @DK3WP

9A3WP

Citat: "s56a"
Sent: Friday, January 05, 2007 2:40 PM
Subject: 20m

Pogledaj K2KQ resenje na //www.yccc.org Mozes postaviti i FD4 u toj vertikalnoj konfiguraciji.  Nadam se, da imas neku drugu dovoljno visoku tocku za gornji kraj antene?  Dodatna objasnjenja mozes dobiti u NM 13.1.07.

LP MMM S56A
<<<

Pozdrav Marijane,
Iz nekog razloga danas imam problema sa slanjem E-mail poruka na neke od servera. Bio sam toliko slobodan ovdje Ti odgovoriti.

Hvala Ti za INFO. Budem malo pogledao prema navedenom LINK-u.
FD4 !? Dugačka je 41m, a stup cca 18-20m - ne znam točno, treba izmjeriti... Idem vidjeti što Yank-iji kažu...

Drago mi je ako ćemo se vidjeti u NM. Ja dolazim sigurno (Nadam se da neće biti neke gripe ili sl.) Inače imam loša iskustva s tim susretima. Čini mi se da ću se lijepo napričati sa svim prisutnima, ali na kraju ispadne da za ništa nemaš dovoljno vremena, hi. Nisam siguran 100% da ću Te prepoznati tamo, pa mi se slobodno javi... Računao sam tamo od "Uscom-a" nešto kupiti, poslao sam im E-mail sa upitom - ali nisam još dobio odgovor...

73 es HPE CUAGN !
Goran, 9A3WP.
<<<
@9A3WP @DK3WP

S54KB

Zašto gledamo na forumu poruke budale kojoj je zabranjen pristup na forum? Zahvaljujući 9a3wp.

9A5TD

Citat: "s54kb"Zašto gledamo na forumu poruke budale kojoj je zabranjen pristup na forum? Zahvaljujući 9a3wp.

Mozda nisam upucen u detalje, ali siguran sam da ovo nije bas dobar nacin komunikacije. Bilo bi dobro kada bi se drzali zadanih tema i za promjenu radili nesto korisno i pametno. Ako netko ima nesto privatno da rascisti onda neka to bude sto dalje od nas, a ako se vec istupa javno onda neka se istupa sa mudima i konkretno, taj i taj je napravio to i to tada i tada! U ovoj diskusiji sudjeluje samo 5 ljudi pa ne vidim problem...

9A3MR

Gorane, kažeš da su sajle debljine 15 do 20mm.

SWL (Safe Working Load) za upredene čelične sajle se računa po formuli:

SWL=D (mm)* D (mm) * 12.4 kg

(izvedeno sa stranice http://tpub.com/content/engine/14081/css/14081_359.htm)

To znači da sajla debljine 15mm ima SWL 2790kg a ona 20 mm 4969kg !
SWL je 1/5 prekidne čvrstoće koja za 15mm sajlu iznosi skoro 14 tona!

Da bi ovako debela sajla imala smisla trebalo bi za sidro postaviti betonsku kocku od 1 kubičnog metra.

Ako se već bojite konopa, sajla debela 4-5mm sa ovakvim

http://cgi.ebay.com/TEN-Egg-Type-Ceramic-Insulators-for-Antenna-Builder-HAM_W0QQitemZ330071292606QQihZ014QQcategoryZ4672QQrdZ1QQcmdZViewItem

izolatorima otvorila bi  vam mogućnost kombiniranja sa inverted V antenama za donje bandove.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A3WP

Pozdrav Rolando,
Hvala Ti na LINK-ovima. I sam se spremam prvom prilikom malo istraživati po navedenoj temi. Ovako si mi sratio put, hi.

Citat: "9a3mr"
Gorane, kažeš da su sajle debljine 15 do 20mm.

Promjer sajle napisao sam po slobodnoj procjeni, ali izmjeriti ću je prvom prilikom.

To znači da sajla debljine 15mm ima SWL 2790kg a ona 20 mm 4969kg !
SWL je 1/5 prekidne čvrstoće koja za 15mm sajlu iznosi skoro 14 tona!
Da bi ovako debela sajla imala smisla trebalo bi za sidro postaviti betonsku kocku od 1 kubičnog metra.

Mislim da su vezane baš na takve betonske kocke !

izolatorima otvorila bi  vam mogućnost kombiniranja sa inverted V antenama za donje bandove.

Ovo bi bila stvarno zanimljiva mogućnost i šteta bi bilo ne iskoristiti je !
Naravno stvar uopće nije trivijalna, a baš nije ni jeftina. Vjerujem da ću to jednog dana istražiti, možda se pronađe u međuvremenu kakav donator tipa "Dalekovod", "HEP" ili slično...

73 Goran, 9A3WP.
<<<
@9A3WP @DK3WP

9A3WP

Marijane-S56A,

Ne prolazi mi poruka prema "bit.si":  "550 Relaying denied". Pošalji mi molim Te kakvu rezervnu adresu ili se u međuvremenu vidimo u NM.

73 Goran, 9A3WP.

P.S.
Pozdrav svim ljudima dobre volje, hi !
@9A3WP @DK3WP

9A6C

Dobra volja je zakon.

Osnovni problem kod ovog stupa po mom sudu je kako odvojiti čelične sajle od samog stupa, jer one unose nekakvo kapacitivno opterećenje i snižavaju rezonantnu frekvenciju stupa.

Možda je vrijeme da se te debele stare sajle zamjene novima? Vjerujem da bi u tom kontekstu posve dobro poslužili oni kreamički izoltaori kakve viđamo po HEP-ovim instalacijama, ali nemojte da me netko traži, ako padne kakav stup blizu Samobora...

Sam stup je dovoljno visok da se da prilagoditi ovako ili onako...

GL GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti