• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

EH antena

Autor 9A5ABH, 06. Lipanj 2004, 00:56:13

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5ABH

Pozdrav svima i nek mi se javi onaj kome EH antena radi. Moj pokušaj je ostao samo na tome. Kad sam konačno dobio swr 1:1 na 14.070 stanice koje na half sluper za 7MHz čujem sasvim solidno bile su jedva vidljive na
vodopadu (PSK), a da ne govorim da mi PC poludi od vfa.
OK 73 de Branko 9a5abh

9A5AEI

Nije ni cudo da od te antene PC poludi od VF-a... ja bi malo razmislio i o familiji... one slike u stanu su mala perverzija...
73

9A5ANB

Bok Branko,
Pa ako ti PC poludi od VF-a, onda znaci da antena dobro zraci HI.
A daj nam reci gdje si stavio tu antenu? Na krov ili na monitor? :) :)

Kolko sam zadnje vrijeme proucavao te antene, dosta je vazno da se antena dobro podesi. Nije dovoljno podesiti samo SWR. Dobar SWR nemora znaciti da je antena rezonantna na odredjenoj frekvi, a ove antene su vrlo osjetljive na to.

Daj nam malo vise informacija o podesavanju i poziciji antene. Svakako je ovo tvoje iskustvo zanimljivo.

73,
Mic, 9a5anb

9A4ZZ

Citat: "9a5abh"Pozdrav svima i nek mi se javi onaj kome EH antena radi. Moj pokušaj je ostao samo na tome. Kad sam konačno dobio swr 1:1 na 14.070 stanice koje na half sluper za 7MHz čujem sasvim solidno bile su jedva vidljive na
vodopadu (PSK), a da ne govorim da mi PC poludi od vfa.
OK 73 de Branko 9a5abh
dr om pricekaj nastavak clanka o eh anteni tamo ces naci odgovor. dotle  pokusaj vf uzemljiti   koax i napraviti rf cok na 1.5m od antene .
73 de 9a4zz,Mladen.

9A5ANR

Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da sam nakon 2 sata utrosena na izradu EH antene napravio prvi QSO na 80m iz radne sobe (prizemlje) s antenom na stolici i 3 metre koaksialca.
OK2RZ mi je dao 57 dok sam ja njega primao 59. Nisam ga pitao s kojom snagom radi ali bilo je sigurno vise od 100W.
Vise veza nije bilo moguce ostvariti jer je band bio prazan uz QRM S8 (aurora).

Antena je mehanicki napravljena prema clanku u Radio HRS broj 3, autor 9A4ZZ, kojemu se ujedno zahvaljujem na par savjeta prije same izrade.

Radi izbjegavanja eventualnog naknadnog produzivajna zice, zavojnicu L2 sam povecao za 2 zavoja sto se kasnije pokazalo nepotrebnim.
Koristio sam zicu 2,5 mm2 jer 1,5mm2 nisam imao pri ruci.
Zavojnica L (3 zavoja) namotana je 15mm od donjeg ruba gornjeg cilindra. Cilindri su napravljeni od bakrenog lima debljine 0,2mm.

Iza konektora na antenskoj strani, na koaksialni kabel sam stavio dva feritna prstena (nisam imao dovoljno koaksialca za namatanje coka) jer bez njih, stvar "luduje". Nemojte ni pokusavati ista raditi bez coka jer ce te samo izgubiti vrijeme i zivce.

Sa 22,5 zavoja antena je rezonirala na 3,34MHz, sa 20,5 na 3,58MHz a sa konacnih 19,5 na 3,7MHz.
Obavezo koristiti flourescentu cijev pri podesavanju! Meni bas i nije htjela svjetliti na 5W ali na 10W i vise je.

Valjak (prsten) za fino podesavanje naveden u clanku nisam koristio vec sam precizno podesavanje izvrsio zicom koja prolazi unutrasnjom stranom cijevi i povezuje zavojnice L i L2 (utjecaj otkriven slucajno).
Priblizavanje (f<)i udaljavanje zice(f>) od stjenke cijevi, u podrucju gdje je smjesten donji cilindar, utjece na rezonantnu frekvenciju antene (u mom slucaju 80kHz uz promjenu udaljenost 0-10mm)!
Mozda je to posljedica pogreske pri izradi, jer nisam zicu dovoljno odmaknuo od stjenke prema osi cijevi!?
Nisam se jos stigao konzultirati s autorom!

Antenski tuner FC-30 koji imam (nije bas neki) tjuna SWR 1:1 u podrucju od 150kHz.

Sad jos treba cijelu stvar dobro zastititi i postaviti na krov.

Ne ocekujem spektakularne rezultate ali male dimenzije ove antene su velika prednost u odnosu na druge antene za 80m, kad se nema prostora.

Nema sumnje, EH antena radi!

73 de 9A5ANR, Neno