• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

DIPLOMA Nikola Tesla

Autor 9A2KL, 19. Prosinac 2006, 10:25:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A4QV

Pozdrav svima,

Evo ponukan zadnjim Leonovim postom, da napisem jos jednom svoje misljenje. Leone, ti saljes qsl-ke i slupljas qsl-ke, ja osobno ne. Ti skupljas diplome ja osobno ne. Ako mi qslka stigne direktno, naravno istim putem i odgovorim. Ako primim qslku bilo kojim drugim putem ne osjecam se duznim odgovoriti na nju jer je nisam ni trazio. Jos nikad nisam rekao PSE qsl, pa stoga ne osjecam duznost da na takvu i odgovorim. Zaprimljene qslke naravno da necu baciti u vatru ali je istina da stoje i kod mene u kutiji od cipela (takav je format) hi.
U tvojem poimanju ham spitita ja ne vidim nista lose i nisam protiv toga. Takodjer nisam ni protiv onih koji qslke ne salju. Radio amaterizam je postao siroki pojam i obuhvaca puno podrucja, qslke su samo jedno od njih.
Stare price o potvrdi veze karticom koje smo vec imali prilike cuti i komentirati na forumu stoje za sve one koji se toga pridrzavaju ali nisu pravilo i nigdje se izricito u pravilniku ne spominju qsl kartice...
HAM spirit je druga prica i o njemu bi se moglo napisati puno toga...

Impozantan je broj godina koje si posvetio nasem hobiju a takodjer i broju kartica koje si odaslao, stoga se tvoj primjer moze tretirati kao vjerodostojan uzorak. Dakle ako si ti od 71 ili jos i ranije poslao 70.000 kartica a samo 36% si dobio odgovora, jasno se da vidjeti, tj .izracunati kako ti kazes sta amateri misle o tome. I nije to trend koji se desava u zadnjih par godina gdje se zna reci da mladi operatori ne salju kartice , kod tebe je uzorak od skoro pa 40 godina amaterskog rada i jasno se vidi odnos hamova prema qsl karticama. Znaci li to da je 64% prekrsilo pravilo ili ham-spirit, ja mislim da ne. Jednostavno ljudi se okrecu onome sta vole i to nimalo nije lose.

CRNE LISTE, moram reci prave besmislice. Pa zar ce mene neko staviti na  "crnu listu" zato jer neznam isturpijati rezonator za 24 ghz, ili zato jer ne kucam 250 znakova u minuti ili zato jer neznam sloziti dvije rijeci engleskoga, ili zato sto ne radim po 1000 qso u kontestima, slazemo se da je to besmislica, mislim da je. Naravno, i zato sto ne saljem 5 kg qslki godisnje.

Kad smo vec kod qslki i potvrdjivanja veza, pa upitajte se da li ste povtdili bas sve qso-e i one preko repetitora i one preko simplexa vi okorjeli qsl-mani. Vjerovatno niste, a razlike izmedju takvih qso-a i ovih nazovimo to normalnih ne postoje, jer zna se dobro sto je qso. Tu spadaju i sve veze u kontestima.
Kako tehnika ide naprijed tako i mnoga podrucja naseg hobija padaju u zaborav i poprimaju egzoticni predznak, mislim da su tu stigle i papirnate qslke (pored e-qsll), naravno vidimo i telegrafija duboko tone ali takva su dosla vremena. (Prije par godina na Bahamima su me posjetioci brodske radio postaje zamolili da im otkucam par rijeci "pjesakom" gdje su me nakon toga gledali kao "boga" jer znam koristiti onaj morse, takva su vremena dosla i za qslke cini mi se).

Eto, da ne zaboravim na kraju zahvaliti za qsl-ke koje sam primio od tebe prije 15tak dana za qso 8 oct 05 1433 3.5 ssb. Naravno nista posebno, da nisam dobio 2 qslke za isti qso i to zajedno na jednoj pise 9a4qv na drugoj  9a1qv. Treba li sada proraditi zloba u meni i reci stavimo ga na crnu listu jer nesto mulja sa qslkama, naravno da ne, jer je svima jasno da je to obicna greska i to je oprosteno, kao sta mozete i svi oprostiti nama koji ne saljemo qsl-ke.

Do slusanja.....

Adam

9a6c

Kad su se krojila pravila za 9ACW diplomu bio sam u užem krugu onih koji su imali priliku dati svoje mišljenje pa sam predložio da se veze iz 9ACW contesta automatski priznaju za diplomu.

Činilo mi se zgodno uvezati ta dva momenta, a izgleda da se to moglo uraditi i za ostale 9A diplome.

Time bi otpale uvijek iste priče uvjek istih ljubitelja papirne qsl karte i povremene prijetnje crnim listama, možda.

Vrlo sam blizak Adamovom viđenju stvari, iako se iz mog amaterskog iskustva koje datira od 1973 može svašta pomisliti. Među ostalim, bio sam klupski manager za qsl karte i diplome u Yu2CBM, dok je to još sličilo na klub, i pri tome manijakalno ganjao sve operatore da ispune svoje karte, a za one nepopustljive to sam radio osobno. Za YU2AA sam ispunio bar 10.000 qsl karata , jer ne bi sve stizao. U to vrijeme bio je problem uopće štampati qsl karte, najviše radi love i štamparija koje nisu bile zainteresirane.

To sam radio, jer je i mom klubu i Tomu bilo stalo do karata i diploma. Meni nije pa karte više ne šaljem, a one koje dobijem (preko volje) uglavnom pobacam bez razlike. Pokušao sam se riješiti tih karata, ali ne ide. Biro je neumoljiv.

Da ne bude zabune, karte imam i odgovorim na svaku koja dođe direct SASE. 2-3 na godinu, hi.

A kad vidim neke koje se vrte po ovim stranicama, možda bolje da i ne dođu. Nisam baš ortodoksna konzerva i jasno mi je kako se prave djeca, čemu sve to itd, ali kako je krenulo, dočekat ćemo i dubinske ginekološke snimke u formatu 9x14 cm.

I sad, jednog dana sam uradio 8 VK4 stanice i 4 VR2 na 50 MHz, svima oslao karte via bureau (koji im rade) i nijednu nisam dobio natrag. Ni BG7OH.

Pa što bih ja bio bolji od drugih? U raj ionako neću, niti radioamaterski, jer sam varao i krao (nisu me uhvatili...). Nisam koristio cluster, ali sam ponekad trošio malo više struje nego sam smio, šta mogu... to je jače od  mene. Za sveca nisam, možda mi nađu kakvo prikladno mjesto između raja i pakla, samo da ne bude qsl manager...

Zato ću preostalo vrijeme do sudnjeg dana potrošiti na okajavanje svojih grijeha, možda upali, tko zna?

Mea culpa, mea maxima culpa...

GG

(možda bi gg zvučalo poniznije...)

9a6c

PS - crne liste? Čemu to? Svatko može posložiti svoju pa bi nas to daleko odvelo. Jedino ako nisu motivirane popustima na antene, he he he...

Evo, ja dajem popust na stvari iz svojih oglasa kad mi netko izlista odgovarajuću listu karata za diplomu ANTE STARČEVIĆ. Možda ih prestanem brojiti kad zaokružimo na tri nule.

Najdraža mi je plava boja, bradu i sam nosim, premda se ne mogu mjeriti sa svojim idolom čije portrete rado vrtim po rukama...

gg

9A2JG

Da i ja dam prilog diskusiji, iako sam bio odlučio prošlog Božića da na temu QSL-ki više neću... Stvara se animozitet, bez valjanog razloga. Sve što si napisao Leone i ja bih potpisao. S malim nadopunama. Naime, i ja radim statistiku o QSL-kama. Prosjek od 38% je overall, tj. od 68'  do danas. Statistika devedesetih i poslije 2000. je oko ili ispod 10%. Jučer mi jedan kolega iz Istre u roomchatu kaže . Ja nisam ni išao na tečaj, kao odgovor na moju konstataciju da je završetak veze primljena QSLka na oba kraja. Ja sam mu iskreno rekao da su vjerovatno staromodni oni koji su na tečaj išli šk.god. 1965/66. ali da su vrijednosti neprolazne. I da su upravo na tim vrijednostima nove generacije nadograđivale svoj kredibilitet. Zato me je i zaboljelo kad se maknuo ormarić s pretincima iza leđa g-đe Ljilje, kada sam vidio razbacane pakete za QSL biro na porti zgrade u Dalmatinskoj 12, kad mi se sve više i više vraća sa našeg biroa kao "neuručivo" i sl. Nezaobilazan je dojam da se štedi na outgoing QSL servisu, da bi dostajalo za neke druge namjene. I tako posljednjih godina.
Nije jugonostalgičarstvo, ali mi se u bivšoj državi nikada nije vratila nijedna, ni iz Zg ni iz Bg, sve su našle svoje odredište.Za pametnoga dosta.
Još bi samo par riječi o e qsl-kama. Koristim njihove usluge kao pomoćno sredstvo jer sam svjestan činjenice da oko 10% amatera u svijetu isključivo koristi taj način potvrde. Međutim, kao u uzrečici da ništa nije skupo kao besplatan ručak, nakon određenog perioda od registracije počmu e-mailovi u stilu : Znate, uštedili ste toliko dolara, red bi bio da date dobrovoljni doprinos, pa bez ženiranja napišu i cifru, i način plaćanja itd. Sve u svemu, neko dobro zarađuje na tome.
16.o.m. sam radio 9Q1EK na 18 CW. On u vezi reče QSL via qrz.com. Ja tamo kad on napisa samo eqsl.cc. Ja mu napisa e-mail i kaza mu da je to obznanjivao u vezama da sigurno ne bi imao takav pile-up, ili ga mnogi (pa i ja) ne bi radili uopće. Na to on meni odgovori dugačkim mailom kojega je poslao na još nekoliko adresa (koji su očigledno, kao i ja , tražili "paper" QSL) obrazlažući filozofiju kako je ARRL i DXCC program mastodonti koji se još nisu prilagodili 21. stoljeću (siže). Je prijatelju, ali ja živim danas, i meni to treba za određenu diplomu, pa ti mene nazivao staromodnim i mastodontom, ili ne.
Kada su izašle propozicije za diplomu NT ja sam odmah komentirao kako je SRS stavio da ne trebaju karte, a HRS da trebaju. Želeći odagnati zločeste misli šutio sam javno, ali su zato drugi rekli da ispada kao da nekome nije u interesu da ih se što više osvoji (diploma NT, od HRS-a).
Ista je stvar i sa diplomom Zagreb. Nemam je još iz prostog razloga što nemam sve potrebne karte. Kad se zbroje karte iz prošlog i sadašnjeg sustava! I na tragu toga sam molio ovdje prijavljenoga Krešu 4KW da mi po Novoj godini pomogne prikupljati iste za odavno odrađene veze. Ili tako ili nikako.
I na kraju, i ja ću napisati po Novoj godini crnu listu. Onih koji godinama ne šalju karte, a ne kažu u vezi da je neće poslati. Ili da ga kartice ne zanimaju. Vjerovali ili ne, to mi NIKADA nije rekao ni jedan 9A operator!
Želim Vam sretan Božić i sve najbolje u Novoj godini,
Koki , 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A2KL

Da ne duljim vise osim da Adamu odgovorim.
Ako stavis naocalice i pogledas kartu koju si dobio i na kojoj navodno pise 9A1QV, vidjet ces da je kod broja 4 bio problem sa printerom i da se jako slabo vidi da je cetvorka. E da bi karta ipak otisla onome kome je namjenjena ispisana je nova karta a ova slabo otisnuta je zabunom umjesto u reciklazu (kos za smece) otisla u pretinac za slanje. Vjerojatno ti je i to pokazatelj posto je i datum i vrijeme i band i vrsta rada isti.  Jer 9A1QV niti imam u logu, niti sam ga ikad radio. Ocito da QSL manager nesto bolje vidi sta pise na karti cim ju je poslao tebi. Da je karta bila za 1QV, Marinko bi je vratio posiljatelju tj. meni.
Provjeri pa onda pljuj ako imas za sta.
73's de Leon 9A9L

9A4QV

Citat: "9a2kl"Da ne duljim vise osim da Adamu odgovorim.
Ako stavis naocalice i pogledas kartu koju si dobio........
Provjeri pa onda pljuj ako imas za sta.

Leone, zivot me naucio biti korak ispred, sto bi se reklo hodati sa figom u džepu. Kako slika govori 1000 rijeci, evo skanirao sam qslke, obje, i za ono napisano crnim flomasterom ne trebaju nikome naocale. QSL menadžer ne koristi debeli crni flomaster za takve stvari nego tanku tehnicku olovku. I naravno, jos uvijek smatram to necijom pogreskom, no bozic je uskoro pa oprastamo.

Adam

9a6c

Bez obzira na eventulne razlike u mišljenjima, potpuno sam suglasan s izjavom da se diploma NT mogla osvajati i bez inzistiranja na qsl kartama. diploma je prigodna, a ima velik značaj za HRS i Hrvatsku uopće.

Kao osiguranje od RN6BN, moglo se staviti kao klauzula da se qsl karte mogu zatražiti na uvid, kao što radi WPX program.

Ovo ipak nije DXCC, ma koliko mi voljeli da jest. I zato je šteta da se jedna kvalitetna ideja utopila u moru besmeislene birokracije i suvišnog zakonodavljenja.

Bolje da nisam vidio taj QSL nered u Dalmatinskoj, jer bi me sigurno duša zaboljela kao i Kokija. Iako mi neki mogu prigovoriti da sam u tom smislu mogao odavno očvrsnuti, jer se slično moglo videjti i u 9A1CBM, za kojeg je YU2CBM bio i ostao nedostižan, samo što karte nisu bile razasute po porti, jer je nema, nego po podu u kancelariji, neke s već zavidnom zbirkom otisaka cipela i ostale obuće.

PSE QSL!

GG

9A2JK

Nitko ne mora slati QSL karte.
HAM Spirit nije nikakav pravilnik.
Uostalom, nitko mi ne mora odgovoriti na 'Dobar dan'.
U kojem pravilniku piše da se ljudi moraju pozdravljati???

Naravno da iamam svoju ''crnu listu'' onih koji mi
ne šalju QSL karte. Posebno za natjecanja.
Uvijek kad sam u mogučnosti sudjelujem u natjecanjima.
Kao i 90 posto drugih natjecatelja, napravim 200-300 veza
sa onima koji su meni zanimljivi i dam poen svima koji
''idu na plasman'', osim ako nisu na mojoj listi.
Mnogi pravi natjecatelji su davno shvatili da QSO-i sa
''malima'' donose plasman, a ''mali'' često rade u natjecanjima
radi QSL karte.

Evo jedan primjer: HC8N bezbroj veza, primljene QSL karte
i potvrđeno preko Logbook of The World.

Naravno da za svaki prvi QSO šaljem QSL-ku. Posebno me
veseli poslati kartu SWL amaterima.

I opet naravno, svatko ima pravo NE SLATI QSL kartu.
Slanje karata je trošak i dosta truda. Na sreću postoje
alternativna rješenja. Pogledajte Logbook of The World.
(LoTW nije eQSL).

Svima Čestit Božić i stetna nova godina.

Martin, 9A2JK
http://hamradio.hr/9a2jk/lotw.html

P.S. Kao u onoj pjesmi: ''...neću zlato... samo kap veselja tražim...''
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2JG

Martine ponukao si me da napišem još par riječi, iako bi se podrazumijevalo da iza Sretan Božić i HNY više nema pisanije. Sve bi potpiso što ti napisa, ali uz malu digresiju. Ne bi vjerovao koliko DXera nema kompjuter, koliko ih uopće nema program za LOG, a ako ga i ima onda ga ne koristi, ili ga ne koristi na pravi način. Ne možeš pojmiti kolikima DXerima kompić služi samo za DXcluster!
U upravo završenom 9ACW takmičenju organizator je (s punim pravom) stavio da neće više primati paper LOG, ili će ga primit za ispod 40 veza.
Ja ga smjerno posluša, skinem po preporuci s foruma besplatan program EI5DI , instaliram ga i napišem log nakon dva dana. Sve nađem samo ne kako da promijenim vrijeme (UTC) koje je neumitno teklo u realnom vremenu. I tako propade moj pokušaj da pošaljem takm. komisiji moj elektronski LOG, pa ću ovih dana poslati paper LOG, za kontrolu.
Poanta ovoga što pišem nije (sadomazohistički) isticati svoje neznanje, nego jednostavno isticanje činjenice da na amaterskom nebu još stoje metuzalemi koje je pregazila kompjutorska era, a neke bliske i jednostavne pomoći nema. Ti isti imaju i uređaje koji se ne mogu spojiti na kompić, itd. Ukratko, tu smo dok nas ima, i kako ti lijepo napisa, mi smo oni mali koji velikima daju punte na putu do slave.
Tebi, Tvojima i auditoriju Sretan Božić i sve najbolje u Novoj 2007.god.
Koki 9A2JG

9A5CW

Sad mi je jasno zbog cega nema 9A takmicara u kontestima!
Narod postao izbirljiv, black liste, crne rupe u glavi!
Nije ni cudo da u jednom 9A CW ima 100-tinjak aktivnih stanica za razliku od
SP DX gdje ih mozes barem 200 razlicith raditi na jednom bandu.
Nikad nisam birao, javljam se uvijek svima koje cujem i koje uspijem dozvati...
Jel su to krive QSL-ke ili nesto drugo?
Sto se tice SD-a po default-u radi sat kao DOXA :) Ura ide 1 sat unatrag po UTC!

Bi rekli Istrijani ni za ćića barka!

73 i HNY (bez uvrede molim)
Pa3k[/url]
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A2KL

Pak,
ako nisi primjetio Koki je imao problem jer je nakon 2 dana isao unositi u log. Nije kod njega problem samo u vremenu nego i datumu.

Koki, da bi naknadno unosio veze u log moras raditi OFF time a neznam dali to taj SD podrzava. Ima nekih programa koje to podrzavaju pa vrijeme i datum unosis rucno. U tvom slucaju je najjednostavnije upisati sve veze kako ide pa onda snimiti kao cabrillo i onda sa nekimm notepadom promjeniti vrijeme i datum, a i bodove ako se natjeces. Nazalos tako je. Da si ga koristio dok si radio veze nebi imao tih problema.

Sve najbolje za praznike
73's de Leon 9A9L

9A2JG

Moji bi frendovi rekli puno prijemčljivije : Nije žvaka za seljaka! Ne boj se, ne ljutim se ja za takve stvari.
Nisam ja napisao da ne znam gdje se sat nalazi, i da je po UTC-u. Toliko glup nisam. Napisao sam da u svom neznanju ne znam izmijeniti aktualno vrijeme (koje neumitno teče kao realno - 1 sat) u ono kada je BILA održana veza. To kad se paper LOG poslije par dana hoće "staviti" u SD.
Nije mi ni na kraj pameti "kriviti" program, nego ja to jednostavno ne znam, a desetine milja okolo nema niko da ti pokaže. To je to!
Istrijanima sve najbolje za nastupajući Božić i HNY, Koki 9A2JG

9A2JK

Koki,
točno je ono što si napisao o nama starima i kompjuterima.
I meni je pola stolječa iza leđa. Nisam neki kompjuterski
znalac, ali u duhu radioamaterizma je eksperimentiranje i
stalno učenje novoga.

Zato sam pokušao opisati Logbook of The World
na način za potpunog početnika u želji da potaknem
i nekoga od nas starijih koji se loše ili nikako služe
kompjuterom.

Upravo primjetih i tvoj drugi post (počeo sam pisati ranije,
ali me stalno prekidaju). Koki, svaki čast što si napisao.
Uz rizik napada svih vrsta, dodajem: Hrvatski jal.
Oni koji nešto znaju, prave se pametni i umjesto da pomognu,
samo mudruju. Nema glupih pitanja, ima samo glupih odgovora.

Sve najbolje za blagdane.

Martin 9A2JK

http://hamradio.hr/9a2jk/lotw.html
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2KL

Martine.
Ajde na svom vlastitom primjeru vidi koliko zemalja imas na Lotw i koliko ih imas papirnatih. Ja ih imam na lotw jedva 106 a davno sam presao 300 na papirnatim QSL. I po tom lotw jedva da imam DXCC a sa papirnatima pripremam za honor roll. Radije cu karte ipak nositi u FH ili negdje drugdje na check.

Sve najbolje za Blagdane
73's de Leon 9A9L

9A2JG

Martine Bog! Moj stari pokojni prijatelj Jakov Bačić, filozof, pisac i pravnik po struci, je vrlo često znao govoriti uzrečicu : Malo znanja-opasna stvar.
Što god idem stariji, lakše mi je priznati što ne znam. I nije me sram, jer nema za što.
Vidiš, ja tebe uopće nisam pogrešno, ni u jednom segmentu, shvatio. Ali tvoje velikodušno obrazlaganje programa LoTW je gubljenje vremena, ako onaj drugi (ja, ili meni slični) uopće i ne vodi dnevnik u kompjuteru! Tebi veliko hvala na nadasve korisnoj informaciji, ali ja (i meni slični) padnu već na prvoj stepenici!
Mene ne frustrira što to mladi ljudi imaju u malom prstu! Boga mu , pa njihovo je vrijeme! I uzlazna kosina sinusoide!
Sviđa mi se kako si napisao da neke stvari ne moraju biti napisane, ili uklesane u 10 zapovijedi Ham spirita. One se jednostavno, samo po sebi, podrazumijevaju! Zašto to mlađim naraštajima smeta , a očigledno da da, jer smo slične diskusije imali i za prošli Božić, ne znam. Možda oni znaju? U svakom slučaju, nije razlog za polarizaciju, nego za daljnji rad i aktivnost, jedni pored drugih, za osobno zadovoljstvo i boljitak našeg pokreta.
Želim Tebi i Tvojoj obitelji svako dobro, puno zdravlja i mira,
Koki 9A2JG