• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Treba mi pomoc

Autor T92RZT, 13. Prosinac 2006, 10:55:52

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

T92RZT

Pozdrav kolege radio amateri.
Imam modem TNC2mv Slovenacke proizvodnje.I imam radio postaju Alinco DR-590e pa bih hteo da ih uparim da rade ok.Ako neko ima neku shemu ili neko resenje dobro bi mi doslo.

9A3WP

Poštovani kolega,
Puno informacija možeš pronaći na LINK-u:

http://lea.hamradio.si/~s53rm/TNC2.htm

73 Goran, 9A3WP.
<<<
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A4OE

Za koju brzinu je napravljen TNC ako ima bell (1,2k) moci ces raditi sa tom postajom, ali ako ima mancester modem (38,4k) treba ti WBFm.

Damir
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

OE7DBH

I MENI ISTO TREBA POMOC !!!!!!!!!
Trazim 220V original Kabel za FT277 ili FT101

Hvala
oe7dbh@tirol.com

9A4MF

Prepravi kabel sa PC paše utičnica sa starog PC a kabela ima, tako sam ja preuredio svoj FT101ZD
73 de Miro!

T92RZT

Gorane pozdrav i hvala ti puno za ovaj link.
I hteo bih te jos pitati da li si imao prilike raditi sa ovim modemom TNC2mv.?Interesuje me kako radi.?
I ako mi mozes pojasniti ovu pojam WBFm inace imam AFSK i MUNCHESTER modem.
Pozdrav i hvala.
73 T92RZT

9A5CW

Wide Band Freq. modulation - sirokopojasni FM!
73
p.s. od 432MHz na gore - upotreba
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A3WP

Pozdrav T92RZT !
Ime (nadimak) je Kiko? (iz Modriče?), ako se ne varam ? Nisi napisao...

Drago mi je ako sam Ti pomogao. U trenutku mi nažalost TNC-i i bilo što vezano za njih nisu pri ruci, tako da Ti pomoći mogu samo po sjećanju:

LINK koji sam naveo je vezan na Web stranicu gospode Mermal iz S5, a oni su svojevremeno proizvodili i prodavali te slovenske verzije TNC uređaja. TNC je izvorno američki ? kanadski ? njemački ? proizvod, nisam siguran. Slovenci su napravili svoju verziju, prvo za modulaciju AFSK i brzinu od 1200Bd (ne znam da li i 300Bd za HF?), pa su onda dodali tzv. Manchester modem koji u praksi obično radi modulacijom FSK na brzinama 19200Bd, 38400Bd (najčešće i najpouzdanije) ili 76800Bd. Postoje i verzije 2400Bd (AFSK), odnosno 9600Bd (G3RUH, GMSK).

NBFM = uskopojasni FM (devijacija do 5kHz ?)
Klasičnim FM tvorničkim radioamaterskim uređajima namijenjenima govornoj komunikaciji (dev. do 5 kHz) bez prepravljanja samog uređaja
može se natjerati ax.25 brzina do 2400Bd. Sa prepravkom (spajanje na MF) može se progurati do 9600Bd G3RUH (dev. do 15kHz?).

WBFM = širokopojasni FM i PM (devijacija veća od 5kHz)
U trenutku znam za FM uređaje koji rade na 70cm ili 23cm opsegu, a na njih se spaja upravo Manchester modem koji je obično namješten na brzine 19200Bd ili češće 38400Bd. Rijetko na 76800Bd jer u praksi nije prevelika razlika u količini prenešenih podataka, a sam TNC uređaj postaje nestabilan (ako uopće radi) na taktu potrebnom za postizanje navedene brzine. Za veće brzine koristi se nekoliko različitih vrsta faznih modulacija, od jednostavnijih do kompleksnijih... U tu namjenu se upotrebljavaju opet odgovarajući radiouređaji (i modemi: TNC ili SCC/DMA ISA kartica). Oni rade na opsezima 23cm, 13cm ili 6cm, a uz ax.25 protokol postižu se brzine do 10Mbps (vidi MBTNC i sl.)

Sve to je postalo preskupo i prekomplicirano u odnosu na aktualne (komercijalne) 802.11x (wlan) uređaje, koji u trenutku postižu brzine 11Mbps, 56Mbps, 108Mbps pa sve do cca 300Mbps i rade na ISM opsezima 2,4GHz i 5,7GHz.

Moguće da sam negdje u navodima pogriješio, ali ispravite me...
To je bilo onako "iz glave"...

73 Goran, 9A3WP.
<<<
@9A3WP @DK3WP

S55M

Gorane, valjda nisi, ali je čar samogradnje u usporedbi sa kupljenim stvarima nezamijenljiv.
Adi
Koper-Istra

9A3LI

Citat: "s55m"Gorane, valjda nisi, ali je čar samogradnje u usporedbi sa kupljenim stvarima nezamijenljiv.

heh
za samograditelje ima mjesta, npr. transverteri sa 2.4ghz na
ostale SHF bandove.
Ako ce nam ostati koji SHF band za amatersku uporabu !

T92RZT

Jeste kao sto si rekao KIKO ili Tihomir iz Mdrice..Jesmo li se mi negde vec culi ili tako nesto kada znas za mene..
Ma ja sam i davno radio packet samo sa onim TCM3105 modemom a sada sam dosao do TNC od Sinise iz Vinkovaca i sada to hocu da osposobim a ima dosta stvari koje neznam pa sam malo dosadan.Ali nadam se da ce TNC da mi radi ok bar ga svi hvale..
To je lep hobi mada imam i Wireless internet.Ali ja hocu i ovo ne zbog interneta vec zbog hobija.Eto Hvala tebi i svim kolegama koji ste me primili tu u drustvo.Bicemo tako u kontaktu
73 T92RZT

9A3WP

TNC2MV je potpuno O.K. sprava za komunikaciju brzinom od 1200Bd. Za to ne brini... U njegov EPROM možeš staviti različite programe ovisno o tome kojim programom s TNC-om želiš komunicirati s PC računala (npr. Flexnet & 6pack; KISS i sl.).

Mojim POST-om navedene podatke o Tebi pronašao sam pomoću http://www.google.hr/ a imaš li vremena za "surfanje" na taj način ćeš pronaći puno informacija o uporabi TNC.

73 Goran, 9A3WP.
<<<
@9A3WP @DK3WP