• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kabel za HAM-IV

Autor 9A4WW, 17. Studeni 2006, 13:05:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4WW

Pozdrav!!

Trebam 40m 8-žilnog kabela za rotator HAM-IV? Ima li netko informaciju gdje ga se može kupiti ili naručiti?

GL de 9A4WW

9A7SVB

Murphy je bio optimist!

9A3WP

Pozdrav,

Sada kopiram tuđe ideje, ali neki za to koriste mrežni kabel koji inače služi za spajanje Ethernet (RJ45) mrežnih kartica računala. Mislim na tzv. "twisted-pair" odnosno CAT5 kabel kojeg možete naći u raznoraznim izvedbama, pa tako i oklopljenoj. Kabel je u širokoj uporabi pa vjerujem da se može povoljno nabaviti. Ne znam na koju maksimalnu duljinu će to pouzdano raditi, ali na cca 15-20 metara radi bez problema. Kabel se sastoji od 4 upletene parice, odnosno ukupno 8 žica.

73!
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A4WW

Hvala svima na brzom odgovoru...

Gorane, probao sam s kabelom sličnim ovom tvom, ali nažalost nije radilo...
Vjerojatno je kabel predugačak....

Onako usput, jel netko ima iskustva s HAM-IV rotatorima? Ovaj moj radi malo čudno... Naime, kočnicu otpušta samo  kad je u vodoravnim položaju...

Kad stoji onako kako bi trebao, samo zuji iznutra... Vjerojatno je elektromagnet u pitanju... Al zato kad kočnica otpusti, mali radi normalno...  Možda bi ga trebao rastaviti i pogledati mu sastavne dijelove?

9a6c

Nje baš originalno i elegantno, ali ja sam pokrenuo HAM IV koristeći 3x0.75mm2 kabel za kontakte koji trebaju veću struju i paralelno s njim UTP kabel 4x2 žice za ostale. Radilo kod 20 m kabela koji su bili zaljepljeni ljepljivom traklom. Cjena po metru oko 3 kn.

Kakav elektromehaničar bi vjerojatno lako izašao na kraj s tim čudnim HAM IV. Moj otac je sredio dva komada koji su kod 9A2AA kupili prašinu godinama i bili "nepopravljivi". Jedan sad vrti antene kod 9A3MR, a drugi se koristi na UKV ekspedicijama 9A1CIG.

GL GG

9A7SVB

Debljina vodiča je definitivno problem.

Minimalne mjere za hamIV su za kabel do cca 40m:

za terminale 1(GND) & 2(brake): gauge #18 (1.2mm promjera, 1.13mm2 presjeka), dakle uvjetno 1mm2 ali bitno bolje prva slijedeća dimenzija 1.5mm2.
Maksimalni dozvoljeni otpor u jednom smjeru je 0.8Ohma

Istu debljinu kabla bih osobno preporučio i za terminale 4&5 (kontrola motora L/R)
za terminale 3-8: gauge #20 (0.97mm promjera, 0.785mm2) dakle uvjetno o.75mm2, a bolje 1mm2.
Maksimalni dozvoljeni otpor u jednom smjeru je 2Ohma.

Sve dimenzije ispod ovih će zasigurno stvarati probleme.

Osobno sam koristio 10 0.75mm2, s tim da sam za terminale 1&2 koristio po dvije žice u paru.

Bitna napomena: "telefonski" kablovi, koji su najčešće puna žica a ne licna, NISU prihvatljivi.

U praksi, za dužine do cca 20m, svašta može proći, jer su gubici zanemarivi.

Što se kočnice tiče... Da li se to dešava i "na stolu" s kratkim kontrolnim kablom, ili samo na punoj dužini kabla?

Ukoliko je i na stolu, možda se "kajla" jednostavno "zaljepila". Naime, ponekad, nakon dosta godina uporabe, vazelin koji se koristi postane ljepljiv poput meda...

srdačno, Bobo, 9a7svb

Murphy je bio optimist!

9A5ST

Ako imaš nekoga u T-coma trazi samonosivi 5 četvorki kabel.Isprovano kod mene.Traje već 15 godina i nikag problema,a iman ga od komande do rotora 100m!
73 de Zeky 9A5ST!

9A4WW

To se dešava samo na punoj dužini kabela... Na stolu odlijepi kočnicu već kad prekidaču samo pokažem prst... :)

Mislim da ću se odlučiti za ovu verziju 10x0,75, pa uduplati ožičenje na terminalima 1 i 2...

9A4WW

Problem uspješno riješen... Hvala svima na pomoći... TNX Emile!!