• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Ton kod stiskanja predaje na motoroli

Autor 9A3BDI, 17. Studeni 2006, 02:04:30

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3BDI

Eto odavno me već zanima koji je onaj ton koji recimo imaju službe /policija, vatrogasci, vojska/ kada se stisne predaja. Pretpostavljam da je to neki identifikacijski ton, ali me zanima maloo tom tonu koji je to tip tona, da li se recimo može postaviti na nekoj drugoj postaji i čemu točno služi?
3,

Dino 9A3BDI

S56ZUS

Pozdrav!

Taj se ton upotrebljava za ID kao što si napisao. Kako ja znam nema druge funkcije osim lipo zvuči.

Kod nas se upotrebljava standard ZVEI, CCIR, PCCIR,... Sigurno i kod vas.

Taj ton navodno imaju profesionalne radio stanice baš radi identifikacije koristnika.

Lp,

Uroš, JN76GB

9A5TD

Citat: 9A3BDI............čemu točno služi?

Kao sto je kolega rekao to je u ID cod ili Selektivni kod. U mrezi sa puno korisnika nema potrebe da svi slusaju svakoga nego je taj ton ujedno i kontrola squelcha kod stanice. To znaci da dispecer ukucavanjem ID koda tocno stupa u komunikaciju sa odredjenom osobom-stanicom, dok ostali ne cuju nista. Javljanjem stanice sa terena dispeceru se ispisuje kod stanice tako da zna sa kime razgovara. Postoji i posebna kombinacija karaktera koja otvara sve stancie tako da vazne poruke svi mogu cuti. No mreza moze biti konfigurirana na vise nacina tako da imas nebrojeno puno mogucnosti

Nove digitalne stanice, tetra npr. ima u sebi opcije i GPS-a tako da moze slati i tocan polozaj stanice na terenu kao i algoritam kojim izracunava uda,ljenost do bazne stanice. itd..itd...

S56ZUS

Kod nas su otvorili mrežu jer se izkazalo, da se govori o stvari koju bi bilo dobro, da čuje više uporabnika. Ako je veza zatvorena, čuje ga samo dotični.
Selektivni poziv je super stvar samo ima problema sa nepoznavanjem veza jer prije nego svi potvrde prijem/standby, pola je obvestila več izrečeno i treba ga ponavljati.

Lp,
Uroš, JN76GB