• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HF Portable Antenna

Autor 9A6KGT, 15. Rujan 2006, 11:21:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6KGT

Dali je neko napravio antenu, ( http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=12133 ) i kakva su iskustva, ili je bolja random wire (HI).

73 de Toni / 9a6kgt
CW iliti A1A nije za mlakonje!!!!
A1A iliti CW nije za mlakonje!!!!
UPSsss, to sam već rekao...., al' nema veze, bez antene,hehehee
p.s.
spoznao već od SINCE iliti od DAVNE 1987, a rođen tek 1974

9A4QV

Di si Tony,

Da ti odmah kazem, ja je nisam probao, ali koliko vidim ima previse mehanickih pozicija koje ce vremenom i na manjem vjetru prekidati, cist iz iskustva.

Evo pogledaj ovo:
http://www.iv3sbe.webfundis.net/html/Rybakov806.htm

kupi sebi stap za pecanje, ant tuner bi ti ionako trebao i za bilo koju portable antenu i gotovo.

Ajde uzivaj
Adam

9A4OP

Bok Toni

Ja za svoja putovanja po otocima i sad po nacionalnim parkovima Hrvatske koristin dobru staru Inverted V i ona mi se pokazala kao najbolja. Probavao sam različite vertikalke..no sve je u tim portable antenama kompromisno....
Sa Inverted V i malim FT-817 radio sam sve kontinente ove naše kuglice zemaljske...

Oto  9a4op

9A6AXV

Citat: "9a4op"Bok Toni

Ja za svoja putovanja po otocima i sad po nacionalnim parkovima Hrvatske koristin dobru staru Inverted V i ona mi se pokazala kao najbolja. Probavao sam različite vertikalke..no sve je u tim portable antenama kompromisno....
Sa Inverted V i malim FT-817 radio sam sve kontinente ove naše kuglice zemaljske...

Oto  9a4op
Bravo OTO mislim da si potpuno u pravu,ja često koristim invertet * V *
na svom poslu i koji put odradim i amatersku vezu.Ide super začuđujuće.ETO 9A6AXV.73.

YU1QT

Zdravo Toni,moj odgovor na :...koja je bolja?
Zavisi sa kojom snagom radis i na cemu slusas.Ako imas QRO i beverage za prijem jos ces vec nesto bolje proci,ali sa zicom se ovo ne moze meriti,osim za jako dobrih propagacija pri gornjim bandovima na daleko, zbog niskog ugla GP. Ovo je mehanicki lepo resenje GP sa kalemom, puna kompromisa sa efikasnoscu od max.7% ubacene snage na donjem bandu. SWR ima,ali plot dijagram-nema!Na zici je ipak znatno vece iskoriscenje.
Andra YU1QT

9A3HP

Obratite  pažnju na  kolegu  Steve Yatesa  ima   o  portabl antenama,  probao  neke  i  rade  jako  pouzdano,  a  neke   i  nisu  pretjerani kompromis,  iako  su  stvarno  lako  prenosive dakle  portabl.  8)