• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Pomoc

Autor 9A7PLV, 13. Kolovoz 2006, 18:37:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7PLV

Pozdrav svima!
Imam jedno pitanje u vezi transformatora,radi se o tome da imam kod kuce dosta komada raznih velicina napona struje.Eh sad problem je u tome sto mi je nepoznanica struja(I),a napon znam i znam debljinu zice na sekundaru,e sad me zanima kako bih mogao saznati koliko pojedini trafo moze dati struje i kolika mu je snaga.
Pa molio bih da mi se pomogne tko zna.
Hvala!

9a6c

Ako se radi o klasičnim E-I limovima, možda je najbolje odrediti presjek jezgre u cm2. Kad se to kvadrira, dobije se snaga transformatora u VA. A onda uz pomoć Ohmovog zakona dođeš do struja, ako znaš koliki je napon, a to možeš i izmjeriti.

Iskustvo govori da se ovako može doći do veličina kojima se transformator može trajno opteretiti.  U pravilu, pri ssb i cw radu može ga se opteretiti i dvostruko bez veće štete. Šampion je bio jedan u pojačalu mog bivšeg kluba, koji je s 25 cm2 ganjao 2x813 i davao 1000 W out na kratkim valovima. Jako dobar trafo, jako...

Možda sam pomogao, možda nisam...

Pozdrav,

Gogo

9A2FW

To što pitaš određuje konstruktor ovisno o namjeni transformatora:
- dali je opterećenkonstantno ili radi u tzv isprekidanom režimu(kao kod napajanja SSB odašiljača)
- koliko je dozvoljeno zagrijavanje, odn. koja je mogućnost hlađenja
 Uobičajeno je dimenzionirati žicu za gustoću struje od 2.55A/mm kvadratnom, pa se tada iz promjera može izračunati struja kao I=2×d×d
(čitaj 2 puta d na kvadrat), gdje je d u mm.To bi bilo za stalno opterećenje i dalo bi početni podatak za konačnu provjeru, a to je opteretiti trafo tom strujom i pratiti zagrijavanje.
 Kod SSB režima moguće je vršno opterećenje i do dvostruke struje.
 Ako si izmjerio promjer na pr. 0.7mm onda ćeš dobiti struju 1A i sl.

73 de Nikola 9a2fw

9A7PLV

Ma stvar je u tome sto mi je to ostalo od pok.oca i imam ih negdje oko 20 komada otprilike od 5A do 40A na nekima pisu podaci na nekima ne,i sad sam ja izmjerio napone na svakome,naravno od sekundara i sad bi to izracunao ili saznao,jer bih to prodao jer su mi nepotrebni,a nekim bi vjerojatno dobro doslo i pomoglo.

9A7PLV

Uspio sam to izracunati sad ih mogu baciti u prodaju:)
Hvala jos jednom!