• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Portabl

Autor 9A2WA, 05. Srpanj 2006, 12:30:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2WA

Evo prođe još jedan kontest.
I ovaj put sam išao na portabl lokaciju i naravno davao 9A2WA/p.
I bar koliko sam čuo bio sam jedini u portabl kategoriji.
Ostale stanice su radile iz fixnog QTH pa gdje on bio!!!!!
Vjerojatno ću biti apsolutni pobjednik u portabl kategoriji.!!!!!

Možda sam neupućen ,ali ako više ne treba davati /p molim da se to negdje objavi da bi i ostali znali..............

Puno lijepih pozdrava iz sunčanog Splita.

Imao sam iz pravca zapada snažan QRN od 59+ koji je bio izraženiji na 70 cm  i 23 cm.

73 de Mike 9A2WA

9a6c

Odgovor vjerojatno leži u Pravilniku koji regulira rad radioamaterskih pstaja u Hrvatskoj.

Koliko se ja sjećam , obaveza davanja /p prestala je odavno u Hrvatskoj.
ali, varietas delectat pa tko voli nek' izvoli.

GG

9A4QV

Pozdrav,

Evo sto kaze slovo zakona:
U pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama stoji u clanku 15. kako je jos uvijek potrebno koristiti /p u konkretnom slucaju.

Kako sam i ja jedan od onih koji bas ne primjenjuju to pravilo (osim u slucaju /mm) mislim da grijesimo, kao i svi ostali koji se tako ponasaju.
Naravno da je lakse u kontestu opiciti pozivni i deri nego non stop jos piliti po portablu. Ima i tu neke prednosti, /p bi bio primitivni "roger beep" gdje bi nas korespodent lakse prepoznao u guzvi na bandu (ali guzve bas i nema previse) :-)

By the way, kako ide Z-100?

Adam

9A4CW

Mislim da bi pravilnik trebali svi skupa bolje pročitati.

Molio bih da mi netko kaže gdje da pročitam da se /p
dodaje znaku jer se radi iz portabla.

U pravilniku točno piše da se /p dodaje znaku SAMO ako se radi
sa prenosivom radijskom postajom pa makar ona bila i na mjestu
na kojem je prijavljena, još jedna glupost na koju savez nije
reagirao.

Nepokretne postaje koje u portablu rade natjecanje
NISU dužne dodavati znaku nikakav sufiks, ukoliko ne rade na
toj lokaciji (planiraju raditi) duže od četiri tjedna.

9a4cw
9A1CRS contest team

9A2KL

Da ne postoji ovdje na HRS radioamaterski rad i zakonska regulativa jos bi covjek mogao i pomisliti da poneki nemogu te odredbe pronaci. A webmaster se lijepo potrudio da i to stavi. Samo treba procitati gospodo. /p samo vokci.... zalosno ali istinito.
73's de Leon 9A9L

9A4QV

pozdrav,

4CW, mislim da je pravilnik tu jasan i dorecen, ti ga citas kako tebi odgovara :-) , bez uvrede. Dakle:

4.      kad radi s amaterskom radijskom postajom dulje od četiri tjedna na lokaciji koja nije navedena u dozvoli – oznaku "/A" za telegrafiju, odnosno riječi "stroke A" za telefoniju,

5.      kad radi s prenosivom amaterskom radijskom postajom – oznaku "/P" za telegrafiju, odnosno riječ "portable" za telefoniju.

Dakle po logici stvari ako si stanicu maknuo sa adrese na koju je registrirana ona postaje prenosiva ako je na primjer na drugoj lokaciji (na nekom brdu) ili /M ako si na biciklu.
Dakle, svaka stanice se u kontekstu smatra prenosiva, kako ona rucna, tako i svi oni bajni lineari i kilogrami 9A9A postaje koja nije na adresi koja se nalazi u dozvoli.
A kako tek nju okarakterizirati i smjestiti negdje u pravilnik, tj. sta ako ti je prijamnik 5 km dalje a na predajniku sjedis? ;-)

Cuj zakon je pun rupa, zato se i zove zakon, da ga ljudi citaju kako im odgovara.

Ajde uzivajte :-)

Adam

9a6c

Još se samo trebamo dogovoriti što je to prenosiva radijska postaja prema slovu zakona, jer je danas sve postalo relativno.

Meni je recimo prenosivo sve što je lakše od 60 kila, a prema slici Mike ne ide preko 10 kila.

Ili da krenemo u teretanu i tako pomaknemo granice mogućeg?

Izgleda da su u pisanju zakona sudjelovali ljubitelji TS510...

GG

9A2WA

Ajde da se čvrsto dogovorimo kako u idućem kontestu !!!!!!!???????

Pozdrav  Mike 9A2WA
@4qv
Tnx Z-100 radi odlično ,ali ja slabo :roll:  :wink:  :wink:  :wink:

9A3MR

Mike, ako pogledaš 9a znakove u svom logu i upotrebiš malo sive ćelije možda dođeš do zaključka da su (smo) se već svi dogovorili.

Jedina iznimka je kad se radi iz druge DXCC..onda se daje /p ;-)

Pozdrav
Rolando

9A4CW

Bez uvrede ostalima sve piše tako jasno i jednostavno
običnim jezikom kako bi rekli.

Članak 15. treba čitati od početka a ne dio koji nam odgovara.

Fino piše da se odnosi prvenstveno na rad amatera u drugim DXCC.

Članak 15. stavak (3) kaže da se  Pozivne oznake iz stavka 2. točke 1., 2., 3. i 5. ovoga članka pridodaju se pozivnoj oznaci radioamatera kad na takav način upotrebljava amatersku radijsku postaju i na području Republike Hrvatske.

To je u redu - točno.

Ali točka 5. stavka (2) jasno i nedvojbeno kaže sljedeće:

5.      kad radi s PRENOSIVOM amaterskom radijskom postajom – oznaku "/P" za telegrafiju, odnosno riječ "portable" za telefoniju.

Dalje: Ne možemo nepokretnu postaju tretirati kao prijenosnu ako nije
tako registrirana odnosno ako tako ne piše u dozvoli, to je također jasno definirano.

Članak 13.

(1)       Dozvola se izdaje za postavljanje i rad amaterske radijske postaje na lokaciji koja je upisana u dozvoli. Dozvola također omogućuje rad POKRETNE amaterske radijske postaje u motornom vozilu, na plovilu ili na zrakoplovu.

(2)       Na temelju dozvole vlasnik također ima PRAVO na postavljanje i rad amaterske radijske postaje na drugoj NEPOKRETNOJ LOKACIJI u razdoblju od najviše tri mjeseca. U slučaju da amaterska radijska postaja radi na drugoj nepokretnoj lokaciji dulje od četiri tjedna, vlasnik amaterske radijske postaje mora, u roku od dva tjedna od početka rada na drugoj lokaciji, promjenu lokacije u pisanom obliku prijaviti Agenciji. Ako Agencija u roku od osam dana od dana zaprimanja pisane prijave ne ospori vlasniku amaterske radijske postaje promjenu lokacije, smatrat će se da je rad na drugoj nepokretnoj lokaciji odobren.

(3)       Vlasnik amaterske radijske postaje, kojemu je izdana dozvola, mora prijaviti Agenciji u pisanom obliku svaku promjenu adrese stanovanja ili bilo koju drugu promjenu podataka iz dozvole, i to u roku od najviše dva tjedna od dana nastanka promjene. Uz prijavu promjene podataka iz dozvole obvezno se prilaže i dozvola.

Dakle vrlo je jasno definirano što je pokretna a što nepokretna
radio postaja i to piše u dozvoli.

Jednostavno rečeno ukoliko Vam u dozvoli ne piše de je postaja
pokretna, Niste dužni dodavati znaku nikakav sufiks ukoliko radite sa druge FIKSNE lokacije kraće od dva tjedna. Što se tiče bicikla stvar je jasna, ali brdo sa kojeg sam ja radio nije se micalo hi.

Osobno mi je drago čuti kada uz znak ide i /P jer znam da je tada
vlasnik uložio priličan trud da bi se čuo samnom i ostalim korespodentima.

No svatko ima pravo na svoje mišljenje pa za to smo se borili.

Sunčajte se samo sa kremama visokog Q čimbenika!
9A1CRS contest team

9a6c

Još samo da se usaglasimo da li  je pokretljivost odlika lokacije (vjerojatno nije) ili postaje (vjerojtnije, ali maglovito).

Bilo bi logično da se označava rad van stalne lokacije bez obzira na "pokretljivost" stanice, ali logika i zakoni prečesto ne idu skupa (jesmo li se i za to borili?).

Eto prilike da se stvar redefinira narednim pravilnikom.

Budući da nam domovina nije regionalno definirana prefiksima, moj je stav da ne bi trebalo ništa dodavati na pozivnu oznaku dok god se radi unutar granica Hrvatske, budući da se iz prefiksa ne razaznaje lokacija, a za sada smo još uvijek jedan DXCC entitet.

Koga baš veseli, neka si doda /p, ali je takvima zagarantirano mjesto pri dnu contest plasmana, he he he...

A nacija se ionako prešutno usaglasila.

Pri čemu priznajem da sam u namjeri da priskrbim veći broj veza i bolji plasman u IOTA contestui 2003 i sam radio kao 9A6C/p i bio uspješan drugi iza daleko odmakavšeg 9H1ZA, pri čemu mi /p nije ni pomoglo ni odmoglo, a trebalo je služiti pokazateljem da radim s neke otočke lokacije.

GG