• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Antenski izolatori - Gogo?

Autor 9A4QV, 03. Srpanj 2006, 21:24:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

Pozdrav,

Prije par godina, cini mi se negdje na zacetku ovoga weba netko je (cini mi se Gogo) oglasio da ima povecu kolicinu cepova koji se koriste kod tapeciranja unutrasnjosti automobila i kako je to pokupio na nekom auto sajmu-buvljaku za sitnu cijenu.
Ti bi se cepovi kako je naveo uz sitne prepravke mogli koristiti za izolatore.
E sada su meni u glavi ti izolatori te molim doticnu osobu da se javi na post.

Unaprijed zahvaljujem,

Adam, 9a4qv

9A6C

Evo, dotična osoba javlja se na zapovijed.

Sve je točno kako si rekao. Koštali su oko 1kn/kom i ja sam ih nabavio oko 450 kom (čuvajte se...).

Kroz njih lagano prođe šipka od 4 mm, ali je treba dodatno učvrstiti, je ru unutrašnjosti otvora imaju dva ispupčenja od po cca pola mm pa bi element malo plivao. Kakvo dvokomponentno ljepilo, OHO ili siliknski kit bi riješili stvar. Za element od 5 mm bi trebalo ta ispupčenja isturpijati i to bi ušlo tvrdo bez klizanja.

Takve koristi i DJ9BV.

Drugo rješenje za elemente od 5 mm su pvc "matice" vijaka za spajanje kuhinjskih elemenata, koje pak treba probušiti da element prođe.

Za prvu varijantu treba bušiti boom sa 6.5 mm, za drugu s 8 mm svrdlom.

Alles OK?

Usput, kako si rekao, TV rotator vrti antenu od 6m, ali čim se malo oglasi bura, zastane i pričeka da reful projde. Pa ond anastavi, a nisam siguran da je smjer na kutiji isti kao i smjer antene. probano s 12 el dl6wu pred HLJK.

Nisam siguran da ovih sajamskih izolatora još ima, nisam odavno bio na sajmu, ali hladno pivo čuda radi...

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2KL

AHA, podrzavas MIK.... (mito i korupcija). Htio bi pivo da odes na veliku pijacu.... ????
73's de Leon 9A9L

9A4QV

Her Gogo danke,

Hvala za info, mislio sam koristiti elemente 3 ili max 4mm promjera tako da u tom slucaju cepovi za namjestaj imaju prednost, ali i rupa na boomu je veca sto smanjuje cvrstocu booma.

No vidjet cemo jos je 10-tak dana ostalo do EME activity na 70cm pa trebalo bi sloziti neke nove antene, nesto kao YU7EF za upucenije.

Inace rotator, koliko para..., kod mene je izdrzao 10el dk7zb, sa pretpojacalom i ruskim relejom na sebi, dvije debele coax linije (rx/tx), kabel za napajanje releja 24v, polar mount za elevaciju (cca 5kg), sistem za elevaciju (cca 4kg) i kabel za napajanje polar mounta.

I sve je to vrtio uz manje probleme, antena nije bila izbalansirana, pa se sve zajedno malo teze vrtilo ako je bilo "kontra vjetra" Hi.
Naravno smjer se nikada nije poklapao sa pokazivacem na komandnoj kutiji, mozda i zbog toga jer sam odrezao jedan stift u rotoru (granicnik) koji nije dozvoljavao puni okret od 360.
Vjerovatno je to bio los potez, ali dok ne probas - ne znas.

Pozdrav,
u iscekivanju Es oblaka

Adam

VE3ZIK

Citat: "9a6c"
Usput, kako si rekao, TV rotator vrti antenu od 6m, ali čim se malo oglasi bura, zastane i pričeka da reful projde. Pa ond anastavi, a nisam siguran da je smjer na kutiji isti kao i smjer antene. probano s 12 el dl6wu pred HLJK.

GG

Zato ja u Bilicama radim uvijek tako da imam pogled na Moxon, HI :).
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

S55M

Citat: "VE3ZIK"
Citat: "9a6c"

GG

Zato ja u Bilicama radim uvijek tako da imam pogled na Moxon, HI :).

Ja sam ga uz malu prepravku doterao na digitalno prikazivanje bez greške. Na glavni zupčanik oslonio sam jedan manji koji ganja "10-girni" potenciometar a prikazivanje je od 0 do 360 (0 do 3.60V) stepeni. Izbacio sam i donji motor a napravio novu komandu kutiju sa dva dugmiča levo-desno. Sada rotator koristi IK3UNA (jer ja na GHz koristim njegov Create RC-5 Hi Hi) za vrtenje 16JXX2 10m antene za 2m.
Sve se može kada se hoče. Jedini problem je jak vjetar, jer prijenosi u tim mališanima baš i nisu auto-blokirajuči, ali kada se to vidi na indikaciji, nema problema :) Pritisneš dugme i ajmo dalje ....

Nisam odolio, da ne dodam moja dva groša :)
Adi
Koper-Istra

9A2KL

Zik u Bilicama ni ne treba rotator. Lijepo stavi zupcanik od bicikla na stupic, pedalu u sobu i lanacem sve povezati. Dobro djeluje za brzo okretanje i polagano skidanje kila. A moze se i punicu zaposliti da nesto korisno radi.
73's de Leon 9A9L

VE3ZIK

Haha ima da te tuzim punici :)
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A6C

Adi, evo, ako hoćeš i ja bi se mijenjao - dam ti TV rotator za bilo kakav ozbiljan.

Mislim, ako može...

Opet, koliko radim, može mi punica okretati antenu...

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti