• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

više KV dipola na jedan koaks

Autor 9A3IV, 31. Ožujak 2006, 22:51:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3IV

Pozdrav svima!
Trenutno imam dipole za 14 i 21 MHz pararelno spojene na jedan koaksijalac. Dipoli su jednostruki i cijela antena radi zadovoljavajuće. Volim poslušati što se dešava na nižim opsezima ali na prijemu imam mnogo šuma. Dok sam koristio dvostruki (savijeni) dipol samo za 21 MHz činilo mi se da na 7 i 3,5 MHz primam manje šuma. Dakle, molio bih za mišljenje. Ako spojim dva savijena dipola, jedan za 14, a drugi za 21 MHz, zajedno sa dva poluvalna baluna na jedan koaksijalac da li bi to radilo kako treba?
Za svaki odgovor unaprijed zahvalan
Damir
SVE ILI NIŠTA

T94MO

nebi to radilo kako treba nego uradi antenu(zatvoreni dipol)za 14 ali za dovoljnu visinu da ga ne skracujes zbog blizine zemlje,pa kratkospojnicima premosti po dimanzijama za 21 MHz ili uradi windomovu antenu sa 3 dipola na jedan balun kako sam ja uradio...Ide 3.5 7 14 21 28 50 Mhz info na +387 61 204 255

9A2QP

:D Pozdrav!
Gledaj ovu kombinaciju ja sam pak spojio u jednu tocku napajanja bez ikakvog baluna DX3B GP antenu i skraceni dipol za 3,5 i 7 MHz iz ROTHAMEL-a i mogu ti reci da ide jako dobro (DX3B je za 14,21,28MHz) i SWR ni na jednom opsegu ne prelazi 1:1,2-1,3 a to bi za ovu kombinaciju bilo dosta dobro(ispitano sa MFJ-259b i u radu na visini 6m od zemlje a taj diopol je 2x12,5m sa zavojnicama (ROTHAMEL) i postavljen kao Inverted V u njega sam napucao 1kW i sve trpi bez problema. Malih dimenzija a pokriva sve bandove.
Joe 9A2QP :idea:
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A6BLW

Kakav je to skraceni dipol za 3,5 i 7 MHz iz ROTHAMEL-a?!
Može li objašnjenje i dimenzije dipola?!

73

9A2QP

:D Pozdrav !
Uf sad tu nemam podatke ali cu ti poslati mail sa tocnim podacima za taj dipol nije jako dugacak a ima sa svake strane po jednu zavojnicu (znaci skraceni dipol) ali radi jako dobro na 40 20 15 i 10m inace je za 40m band
sa kombinacijom DX3B na svim tim bandovima.To ti je inace CONRAD prodavao takovu kombinaciju antene GP sa dipolom GP-50 se to nazivalo pa sam ja malo eksperimentirao a taj dipol najbolje je radio kao inverted V sa krajevima 2m od zemlje a vrh na cca 6m u podnozju DX3B spojeno jedan krak na vruci kraj DX3B adrugi na masu te antene i samo koaksialni kabl 50ohm napajanje.Posalji mi mail pa ti posaljem crtez sa podacima. :idea:
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A6BLW

Zdravo!  Moj mail je  varjacic@gmail.com .

73 , TNX

S57JVG

3's de  S57VG Velko / JN76TN \ MARIBOR
SKYPE callto://velko40/

9A4WW

Pozdrav svima!!

Čitajuči te članke dobio sam želju malo se poigrati s MMANA-GAL programom... Ima li netko tko zna malo više o tom programu volje pogledati što sam napravio do sada??

Program sam instalirao jučer (petak), a danas (subota) su 3 projekta pri kraju.... Zajedničko im je 3banda- jedan koax...

Alen,9a4ww