• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Antenski analizator

Autor 9A3AR, 27. Listopad 2005, 13:39:09

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3AR

73!
Zanima me dali netko koristi antenski analizator npr:MFJ269 ili neki drugi, i kakova iskustva ima.
Hvala

S55M

Zdravo Damir!
269 (do 432MHz) nisam koristio ali imam   259B (144MHz) i radi kako treba, ako nisi u polju nekog jačeg odašiljača (pogotovo problem na 160m) jer ti onda treba filter a i taj unosi neprilagođenje.
Mislim, da vredi tih novca ako imaš suviše malo vremena, da se sam pozabaviš sa gradnjom takve sprave.
U praksi je mnogo kritičniji do prilagođenja antena nego HF uređaji, tako, da možeš antene uštimati kako treba, i ako je na njemu UFB sa strane predajnika izgledati če još lepše:).
Ako paziš na dužinu napojnog voda L/2 (i o tome bi se moglo svašta napisati kada je L/2 stvarno L/2) lako je videti, kakva ti je impedancija antene u rezonanci pa s time i vidiš, kakvo prilagođenje ti treba.
Uz sve ove funkcije možeš ga koristiti i za merenje impedancije coax kabla a i puno drugih stvari, koje su dosta dobro napisane u manualu.
Jest da nije malo novca, ali svakome koji radi puno home made antena olakšati če posao :)

73
Adi
S55M
9A8WW
Adi
Koper-Istra

9A3AR

9A2QP

:D Pozdrav!
Jeste Adi je u potpunosti u pravu stvarno instrument koji jedan konstruktor mora imati inace radi sve otprilike i samo si na glavu sto muka natovari hi (ja imam MFJ 259b) jako sam zadovoljan taj instrument moze sve i mjeri impedancu i frekvenciju te reyonantnu frekvenciju antene pa s njim mozes PI filtar tocno podesiti ako na novo radis te ulazne band filtere za lin PA mai jos svasta normalno L i C metar tih 250$ jeste skupo ali sluzi.Evo to su ti moja iskustva sa tim strumentom.
:idea:
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A4OE

Dali je netko zainteresiran za izradu neceg ovakvog http://www.qsl.net/iw3hev/Antenna%20Analyzer%201.8-60%20MHz-Eng.htm
pa da udruzimo snage...

73
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

YU1QT

imam oba,(259&269).Isto je sve,osim merenja samo SWR-a sa 269 na 70cm.Ne vredi toliko,koliko je skuplji!
Andra YU1QT

9A4ZZ

Citat: "9A3AR"73!
Zanima me dali netko koristi antenski analizator npr:MFJ269 ili neki drugi, i kakova iskustva ima.
Hvala
Pozdrav ,
pogledaj clanak "Jednostavan instrument za mjerenje impedancije antene" objavljen u Radio HRS-3/2006. Instrument je interesantan za one koji povremeno vrse mjerenja i koji si daju malo vise truda da bi dosli do rezultata .
9a4zz, Mladen.

9A4ZZ

Citat: "9a4zz"
Citat: "9A3AR"73!
isti clanak imas i na  www.hamradio.hr/9a4zz

YU1QT

Zdravo Mladene i hvala za info.Pa mi smo stampani jedan iza drugog u istom broju.Podseti  me cesce na svoje URL,pse!Zbilja su dobri,73 cujemo se U TM,
Andra YU1QT