• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Dipol

Autor 9A3HP, 06. Listopad 2005, 06:38:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3HP

Ma  gdje  to  piše  da  se  dipol  mora  napajati  u  sredini?
Dipol  se  može  napajati  bilo  gdje, ovisi  samo  koliki  je  otpor  na  tom  mjestu. Najviši  napon  najveća  impedancija,vrijedi pravilo.

na  kraju  napajanje  dipola  je  odavno  poznato   i  nije  topla  voda

Hoće  li   biti  odsječak  1/4 lambda  kratko  spojeno  ili  "klasična" zavojnica  i  kondenzator  ovisi  od  izvedbe.

Tko  se   sjeća  službenih  radio  stanica  tipa  Sutla, uz  njih  je  dolazila  poluvalna  antena  a  iznad  samog  konektora  je  bio  paralelni  titrajni   krug. :D

sorry  9A5TD  ako  davim, znam  ja  da  ti  znaš to  u  detalje.

9A5CW

Jesi li kad vidio kako takve antene pale travu?
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A3HP

raspored  struja  napon  neće se izmjeniti  kako  god  ih  napajali,(samo  mora  biti  ispravno urađeno) zakoni  fizike  su  nažalost  jako  kruti, tvrđi  nego  ljudska  tvrdoglavost,
Misliš  suhu  travu  ili  friško  pokošenu  ili  kad  se  " prizemlje" antene u travu  :lol:
U  području  jako  visokih  frekvencija  sve  je  isto,  iako  više  niti  za "lijek"  nema  "klasičnih"  zavojnica, kondenzatora, titrajnih krugova,,,dipoli  su  često  prorezi  unutar  materijala, pa  ipak  sve  slijedi  zakone  fizike  :D
Princip je isti  sve  su  ostalo   nijanse  8)

9A5CW

kako stojis sa tom antenom u praksi, opisi mi malo dogodovstine... tj. iskustva!
73 de Pa3k
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A3PX

Takovu antenu sam ja napravio za brod (jedrilicu), za vrh jarbola. Radi odlicno.

9A5TD

>raspored  struja  napon  neće se izmjeniti  kako  god  ih  napajali,(samo  mora  biti  ispravno urađeno) zakoni  fizike  su  nažalost  jako  kruti, tvrđi  nego  ljudska  tvrdoglavost,

Hmmmm.... Imam jedan savjet za tebe kao i za sve radioamtere, kada nesto zamislis, prije nego krenes u izradu CRTAJ....CRTAJ i NACRTAJ ! E tek nakon dobro prostudirane skice kreni u izradu. Da ne filozofiramo previse, nema smilsa, a niti smo mi ti koji su izmislili antene, nacrtaj taj tvoj dipol sa tockom napajanja na cca 3/4 dipola u kordinatnom sistemu sa rasporedom struja i napona i onda argumentiraj tvoju  teoriju.

1. NEmoj zaboraviti da gibanje elektrona krece od tocke dodaira-napajanja  u oba smjera isovremeno prema krajevima !  

2. DI-pol ,(mozd bolje BI-pol), je simetrican clan isto kao sto i AC ima pravilno rasporedjene periode 50/50, zasto zelis poremetiti simetriju ?

3. Pri izradi antenskih vodova, splitera, faznih vodova itd postoji jedan termin koji se naziva "vodovodna logika" a ona pomaze shvacanju prostiranja VF energije kroz kablove, splittere, nesimetricne splittere i slicne "tajanstvene" opreme ! Osnova joj je: Ako na pocetku cjevovoda imas spojenu duzu i kracu cijev te pustis vodu kroz njih na kojem kraju ce voda prije procuriti ????

SVE su stvari u osnovi JAKO JEDNOSTAVNE problem je nastao kada su ih ljudi koji to uopce NE razumiju pokusali na svoj nacin objasniti drugima !!

9A3HP

Apropo    crteža,  nisu  moji, to  je  netko  davno napravio pa  crtež objavio ostalima, dok  sam  se  ja  igrao  u  prašini  :D  .
 Drugo  imam  užasan  običaj  da  sve  objašnjavam  u  detalje  kao  da  nitko  ništa  nezna  ili  zna  skoro  sve.
By  the  way  imam  puno  strpljenja  objasniti  sve  što  znam, što  ne znam  niti  se  ne petljam 8)

Zbog  strpljenja  sam  inače  bio  predavač  još  na  omladinskim  radnim  akcijama  8)

OE1EMS

prije nego sto pocenem prilagodjavati zicu od L/2 na jednom od krajeva
radje cu istu zicu produziti 3/4L  i onda je napajati u tacki gdje imam
+- 50Ohma

zoki znam da mislis dobro ali ovaj post za mene nema nekakvog smisla
osim ako cemo po onoj sto jednostavno kad moze komplikovano!

73 es best dx
ems

9A3PX

Zica od 3/4 lambda ne bi radila. Nakon 1/4 lambda moras okrenuti fazu za 180 stupnjeva. 3/4 lamba se moze promatrati kao dvije antene jedna iznad druge, a kada ne bi okrenuo fazu jedna bi stvarala polje u jednom, a druga u drugom smijeru. [/url][/list][/list][/code][/quote]

9A3HP

Nema  ljutnje :)  by  the  way   3/4  lambda  se   drugačije  ponaša  nego  1/2 lambda   imam  vertikalku  za  10 metara,  običnu  j  antenu  kakvu  ljudi  naprave  za  2 metra, ista  stvar   :D

9A2D

E sad ste me stvarno naljutili. Imam kolegu kome sam obećao ovih dana postaviti dipol za 80 m a sad me isti traži elaborat prije postavljanja.

73 de 9A2D

OE1EMS

Zica od 3/4 lambda ne bi radila. Nakon 1/4 lambda moras okrenuti fazu za 180 stupnjeva. 3/4 lamba se moze promatrati kao dvije antene jedna iznad druge, a kada ne bi okrenuo fazu jedna bi stvarala polje u jednom, a druga u drugom smijeru.

?!kako zicu od 3/4L mozes posmatrati kao dvije antene jadna iznad druge?

BTW 3/4L slupere sam do sada isprobao na 3 razlicite lokacije za 80m
svi su radili UFB!

73
ems

9A3HP

Prije  sam  već  rekao  da  sve neparne  1/4 lambda treba  uzeti  kao  da  je to  serijski  titrajni  krug,  a  to  znači  nizak  otpor  u  točki priključenja napajanja. Međutim  dalje  se  u  praksi  neide  od  1/2 lambda (idealno ali  ne baš skroz)  ako  je  to   vertikalna  antena   ide  se   i  po  cijenu  poništavanja  zračenja  do   5/8 lambda. Idealan  snop  zračenja  je  podignut  malo  iznad  horizonta. Kako  smo  prešli  granicu  od  1/2 lambda  antena  ima  kapacitivnu  reaktancu. To  poništavamo  zavojnicom   dakle  induktivitetom(ima  je     svaka  5/8 lambda) u  seriji sa napajanjem.
3/4  lambda  samu  sebe  guši, to  jest  što  dio  dugačak 1/2 lambda  korisno  izrači  to  preostalih  1/4 lambda  priguši.  Za  spajanje   u  seriju  više  1/2  lambda  između  svake  dionice treba  ubaciti  okretanje  faze(najčešće  se  radi  ubacivanjem  1/4 lambda  kratkospojenog voda.  
Uostalom  stavio  sam  link  na  programe ariel15   i ariel30 sve  je  lijepo  objašnjeno, pa   dok  linkovi  rade   skinite  te   programe. Ako  nekom   zapne  skidanje  programa  nek  pita.  :D

9A3PX

?!kako zicu od 3/4L mozes posmatrati kao dvije antene jadna iznad druge?

Antena 3/4L...

Gore je antena L/2. Ona stvara E polje izmedju svojih krajeva. U sredini je napon 0 V u odnosu na njene krajeve. Na krajevima je napon okrenut 180 stupnjeva. Ispod nje je antena 1/4 L. Nadam se GP. Ona isto stvara E polje kao i gornja. Da bi polje bilo u istom smijeru kao i gornje antene napon na njenom vrhu mora biti u fazi sa naponom na vrhu gornje antene. Zato te dvije antene u tockama napajanja moras napajati naponom okrenutim u fazi za 180 stupnjeva. Vjerojatno si vidio viseband antene koje imaju nekakovu zavojnicu negdje na sebi na recimo 1/3 duljine antene. Ta zavojnica radi taj posao (okrece fazu).
73 Tuna

OE1EMS

moj kometar se nije odnosio za GP
sta se desava ukoliko je ta antena (zica) postavljena horizontalno?

mislim da opet komplikujemo

L/4 i 3/4L sluperi su isprobana stvar barem kod mene
ja sam ovakve antene koristio za 80m band do sada na dvije razlicite lokacije
3/4L je puno tisi i ima bolji odnos signal sum u odnosu na L/4
antene nisam nikad simulirao ali mi je 3/4L ili imao bolji gain
ili imao nizi ugao zracenja u odnosu!
antene su bile postavljene na istim visinama u istom pravcu
moram priznati da je inv v  u 90 % slucajeva bio bolji od obe antene na razdaljinama do 3000km

nevidim razlog napajanja L/2 dipola koji stoji horizontalno na jednom ili drugom kraju!

L/2 GP je dobra stvar kad covijek nema mjesta za dovoljno radiala ili lose zemljiste!
inace veoma tesko mehanicki za izvesti na freq koje su za nas interesante
3,5MHz i nize! o 5/8L da nepricam bolje!

L/4 GP i radijale bi spomenuo jedan detalj/savjet!

na UFB zemljistu radijali gotovo da nisu potrebni!
na losem zemljistu koristiti elevated radials i radijale ni po koju cijenu
uzemljiti, osim ako se nenamjerava ukopati stvarno puno radijala +- 60!

73 es best dx
oe1ems