• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kako na 38400?

Autor 9A5ANB, 15. Travanj 2004, 21:27:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5ANB

Posto je za mene PR nepoznato podrucje, imao bi par pitanja.
Sto je sve potrebno za spajanje na PR mrezu brzinom 38400?
Dali je to moguce preko tvornickih uredjaja bez preinaka? Primjetio sam da neki uredjaji imaju ulaze za brzine 1200 i 9600, dali tvornicki uredjaji nemaju dovoljnu sirinu kanala za vece brzine?
Zasto nema vise digipitera na 9600?

Znam da do brzine 9600 mozemo koristiti zvucnu karticu, pretpostavljam da je za vece brzine potreban Manchester modem ili?.

Mozda da netko malo pojasni kako sto :)

73, de PR neznalica :)
Mic, 9a5anb

9A3PX

Za paket se danas ne moze reci da je novo podrucje radio amaterizma. Koristi se vec 15-tak godina. Brzine su bile od nekih 300 b/s do 1200 b/s. Danas se koriste i brzine vece od 1.2 Mb/s. Nekada, a i danas se koriste normalne radio postaje namjenjene govornim komunikacijama uz dodatak modema. Omogucavaju brzine do 1200 b/s, a uz odredjene prepravke i do 9.6 kb/s. Zadnjih desetak godina neki proizvodjaci neke svoje modele opremaju i ovom mogucnosti. Na zalost modem i podesavanje postaje da radi na 9.6 kb/s je dosta kompleksno. Brzine do ove omogucavaju pristup PR mrezi, a servisi koji se mogu koristiti je veza sa drugim radio amaterima u bla bla modu te pristup BBS-ima citanje i slanje raznoraznih radio amaterskih biltena. Ovaj servis je u opadanju, jer ima sve manje amatera koji pisu za bbs-e kvalitetne tekstove. Ove brzine omogucavaju danas (po mome misljenju) najkorisniji servis - pristup DX clusteru. Mislim da su ovi servisi moguci dosta dobro brzinama do 1200 b/s i da se ne isplati ulaganje u prepravku postaje i ulog u skupi i komplicirani modem. Za vece brzine 19.2 kb/s i vise potrebna je specijalna radio postaja (mi je zovemo WBFM). To je jeftina i lako napravljiva postaja. Modem (manchester) za nju je trivijalan. Omogucava brzine do 76.8 kb/s. Sa ovim brzina moguci su spomenuti servisi, te pristup nekim kvalitetnijim servisima (npr. e-meil). Moguc je i skromniji pristup internetu. Za komforan pristup internetu (podrazumjeva se radio amaterski promet) potrebna je brzina 1.2 Mb/s. Postaja i modemi su relativno jednostavni i napravljivi. Treba imati malo iskustva ili savjetnika sa iskustvom. Malo je problem nabava materijaa, ali na specijaliziranim radio amaterskim sajmovima i taj problem je jednostavno rijesiv. Isti materijal se da nabaviti dosta dobro i u susjednoj Sloveniji.
Medjutim najveci problemi su pristup mrezi. Mreza ima linkove i usmjerene veze, pa netko tko nije na trasi radio linka tesko moze uci u sustav ovim brzinama. Ja sam predlozio da radio klubovi odnosno gradovi naprave link za pristup mrezi, a radio amateri bi svome cvoru mogli pristupiti wireless lan opremom koja se danas krece vec cijenom i nizom od 300 kn. Uz lokalni cvor radio amater moze pristupiti mrezi velikom brzinom za malo novaca i koristiti se internetom u svrhu radio amaterskog prometa.
73 Tuna

9A3XZ

sve si to jako lijepo reko na jednoj nacelnoj razini ,ali po mome misljenju dok ne sazoves sastanak i da svi zajedno sjednemo(seminar) i dogovorimo strategiju razvoja packet mreze i dalje ce to biti na poprilicno niskom nivou ....73 de 9a3xz-mladen.-pula
Mladen

9A3LI

Za sporih 38400 ti treba WBFM 70 ili 23cm stanica, za vece brzine kako je
Tuna rekao, PSK na 23 ili 13cm, 1m22bps .

Ako nekog zanima mogu mu poslati filmove za S53MV wbfm, dvije PCB,
jednostrane, stanica je jednostavna za napraviti i u izlazu koristi tranzistor
sto daje oko 1W.

No, moze i drugacije, prodam komplet PCB od S53MV PSK stanice za
23cm (1g2) po nabavnoj cijeni (platio 50DM prije par godina).