• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Portabl rad u natjecanjima

Autor 9A4QV, 25. Listopad 2009, 09:23:38

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1WW

Citat: 9A3IV  u 27. Listopad 2009, 23:16:44
Citat:Ma ljudi o čemu se mi raspravljamo. Pravilnik je jasan. Ne spominje kako je proizvođač deklarirao uređaj, ne spominje napajanje, ne spominje pravila CPG-a. Kaže da ako nisi na lokaciji koja je upisana u dozvoli onda moraš davati /P. Ako si kod susjeda udaljenog 15 m moraš davati /P. Ako se može dobiti dozvola u kojoj su upisane dvije lokacije, to nije definirano u pravilniku. Zato trebaju naše stručne službe odlućiti što će. Ako dozvole više lokacija u dozvoli to treba napomenuti u pravilniku i definirati što i kako. Ako ne, tako treba reći u pravilniku.

Da se ne ponavljam u potpunosti se slazem s gore citranim misljenjem, Mislim da je Damir to odlicno pojasnio.

Citat:Mislim da takmičarske komisije nemaju što provjeravati da li je lokacija u dozvoli i deklarirana lokacija u takmičenju jednaka. U logu se uvijek dostavlja izjava da se radilo po pravilima i u duhu ham spirita. Komisija zato netreba provjeraviti taj podatak, ali ako se netko požali onda treba diskvalificirati onoga koji nije davao /p. Ako se nitko ne žali onda neće.

Ovdje bi ispravio dio recenice: ako se netko pozali onda treba diskvalificirati onoga koji nije davao /p. Misli da u ovom slucaju komisija treba prvo provjeriti pa po potrebi diskvalificirati.
vy 73 de Zeljko

9A5K

Vezano uz napisano od Damira, 9A3IV oko više lokacija u dozvoli, samo napomena da je isto definirano Pravilnikom i to u članku 13. stavak 1. koji glasi:
(1) Dozvola se izdaje za postavljanje i rad amaterske radijske postaje na lokaciji koja je upisana u dozvoli. U slučaju da vlasnik upotrebljava amatersku radijsku postaju na više lokacija, dodatne lokacije navodit će se u napomeni. Dozvola također omogućuje rad pokretne amaterske radijske postaje u motornom vozilu, na plovilu ili na zrakoplovu.
Istim Pravilnikom napajanje nije definirano vezano uz davanje oznake /p, tako da to spada u sasvim drugu domenu.

Uobičajena praksa je da se oznaka /p ne odašilje, jednako kao što je i praksa da se ne koristi odredba iz članka 15. stavak 3, koja se doduše ne odnosi na klupske postaje i rad u natjecanjima. Riječ je o slučaju kad bi npr. 9A3IV došao kod mene u posjetu pa bi radio s moje postaje i njegov CQ bi trebao izgledati otprilike ovako:
CQ CQ DE 9A5K/9A3IV....  :o .. i sad zamislimo da mu se javi 9A1WW koji radi sa postaje od 9A4ZZ pa bi to išlo ovako: 9A5K/9A3IV DE 9A4ZZ/9A1WW...
A kako su i jedan i drugi možda još uz sve to u portablu, zamislimo ovo: 9A5K/9A3IV/P de 9A4ZZ/9A1WW/P... ne bih baš rekao da to ima smisla, ali ako ćemo se  držati definiranog u Pravilniku, onda bi to baš tako trebalo biti..
Uglavnom, moje mišljenje je da oznaka /p ima smisla kada je riječ o nekoj IOTA/IOCA/SOTA ili sl. ekspediciji, kada se upravo želi naglasiti da je riječ o nekoj zanimljivoj ekspediciji, dok nečiji rad od 15m udaljenog susjeda baš i ne bi išao u kategoriju /p..

Apsolutno nemam ništa protiv odašiljanja dodatka /p, ali mislim da ipak ne treba ići iz krajnosti u krajnost...

Glede Fieldday contesta se apsolutno slažem i šteta što nema više ljudi iz 9A aktivno /p u tom natjecanju. Ako se ne varam, u zadnjih nekoliko natjecanja mogli smo na žalost na prste jedne ruke nabrojiti 9A sudionike u tim natjecanjima.

73,
Krešo - 9A5K

9A6XX

Adame, kakve su ti to isprike za nepoštivanje zakona? Kakve veze ima naš zakon sa UKVom ili talijanima? Zašto je situacija na UKV drugačija nego na KVu? Ja ti te iste argumente mogu dati za KV. Po meni to nisu nikakve isprike. Stalno trubiš o poštivanju zakona a kad se sam toga ne držiš onda tražiš iste isprike kao i svi mi drugi, a to je da je taj pravilnik po tom pitanju ne prati radioamatersku praksu.

Pravila o portable postajama nisu ista što je contest lokacije. CPG govori o portable radu kao radu za nezavisnim napajanjem i antenama postavljenim za tu aktivnost, i sl. Contest lokacije ne ulaze u tu kategoriju.

Ona točka 4. se mora proširiti sa pravilom o /P i ostalim situacijama i time bi rješili sve ove nepraktične probleme.

73,
Hrle - 9A6XX

9A4QV

Hrle, šta je i tebi monitor pokvaren?
Pa čovječe, nisam ja kriv ako je netko mene spotirao kao 9A4QV a ja radim kao 9A4QV/p, kako ja na to mogu utjecati. Paralelno tvom radu na KV-u u natjecanjima, kako ja mogu utjecati na to što si ti unio u dnevnik ili na cluster krivo primljen ili unesen pozivni znak? Koliko takvih grešaka imaš u jednome natjecanju u kojem odradiš 2000 qso-a? 3,5,10%

Ja sam samo rekao što je praksa na UKV-u a ne da i ja to odobravam, ja tu ne mogu ništa kao što sam i napisao. Dao sam ti najbanalniji primjer sa beaconom, gdje je sve jasno pa se opet posta nešto drukčije.

Uostalom ako ćemo se već držati pravila, u ovom natjecanju je eksplicite naglašeno da se moramo držati pravilnika, pravila natjecanja itd. što u drugim slučajevima do sada nije bilo naglašeno pa su se dešavale situacije kao u ranijim 9A natjecanjima.

I ponavljam ti, ne kršim ja pravila ako kažem da sam 9A4QV iz JN75BB jer to je moj kućni lokator, kužiš?
Isto je i sa 9A4QV/p iz nekog lokatora, a ti npr u bazi imaš moj pozivni i lokator i samo pičiš enter, jer ćeš lako poslije popraviti kod masiranja loga, gdje se zna tko su lokalni majstori tog zanata...

QV

9a6c

Helou,

momci ozirom da imate jako puno toa jedan drugom za reći, ajde probajte na direct mail da se ova oaza sreće i sklada ne pretvori u prvu liniju portabl fronte...

NHF

GG

9A6XX

Gogić, nema teških osjećaja, ja Adama cijenim, dobar je on meni, dapače, zna mi bit i prilično duhovit, kao u ovoj raspravi recimo. To mu nije prvi put da se javlja po ovoj temi pa sam malo proispitao tu njegovu privrženost zakonu. Na kraju sam došao do zaključka: Adam toliko zdušno uvijek kada radi portabl daje /P, a svi drugi to ne šljive 2% da je toliko frustriran pa čak i sam prijavi dnevnik bez /P. I stvarno, ni jedna jedina stanica nije upisala /P u log za vezu sa 9A4QV u recimo tom HLJK 2008. Fascinantno!

Ovako to stoji u rezultatima:
1.  9A4QV  JN74LT  10 GHz  14205  38       DL6NCI  JO50VI  661  T  1650  16  60cm dish  2008-07-09 14:25:39  411870  37  371  2008-07-28 22:07:54

73,
Hrle - 9A6XX

9A2QF

Pozdrav svima!

Priznajem da nisam detaljno pročitao pravilnik ili mi je promaklo u čitannju članak 13.stavak 2.koji glasi da se iz portabla mogu javljati najduže tri mjeseca.Ja se obično javljam po 5 do 6 mjeseci godišnje iz portabla i uredno u natjecanjima ili normalnim kontaktima naglašavam da sam /P.Do sada zbog toga nisam sankcioniran ,ali ubuduće ču se pobrinuti da se ponašam po pravilniku,ali naglašavam da sa mnogima koji su radili iz portabla nisu to navodili u kontaktu,a neki su mi čak i naglašavali da nije potrebno da se tako predstavljam jer to nije posebno važno,jer po mom signalu vide da nisam na home lokaciji,ali ako se nečemo pridržavati pravilnika zašto ga onda proglašavamo i mučimo se da ga sastavimo i propisujemo. Red je red ,a ja se ne sramim naglasiti da radim iz portabla što kod nekoga nije tako.

73 de 9a2qf Zdenko

9A3LI

Vecina klubova ima tkz. kontest lokacije uglavnom zbog prostora za postavljanje antena i radu
u natjecanjima sa snagom vecom od 100W.
E sad, jel to portabl lokacija, trebaju li u natjecanju davati znak/P ?
Po sadasnjem pravilniku bi trebalo.
Znaci da 90% klubova ne postuje pravila!?