• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Portabl rad u natjecanjima

Autor 9A4QV, 25. Listopad 2009, 09:23:38

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1AA

Adame, Članak 15. točka 2. se odnosi na slučajeve "Ako radioamater upotrebljava amatersku radijsku postaju u drugim državama članicama CEPT-a, mora, uz obavijest Agenciji o lokaciji amaterske radijske postaje, svojoj pozivnoj oznaci pridodati sljedeće pozivne oznake:...............

Mi smo bili u Baranji  ;D

Biti će najjednostavnije da upišemo i ovu drugu lokaciju u Dozvolu za rad pa nećemo u kontestu morati patiti ni sebe ni druge sa onim /p  ::)
73, Ivo 9A1AA

9A4QV

Sorry Ivo, jeli se tebi pokvario monitor, imaš problema sa monitorom poslije 48 sata u CQWW??

Ne znam na osnovu čega si ti zaključio da se to odnosi na rad u drugim državama članicama CEPT-a ? Jesi li ti to zamislio da bi tako trebalo biti ili ???? Na mom monitoru ne piše tako, a kupio sam novi monitor i nije pokvaren, imam i garanciju, a prodala mi ga je firma di radi 9A5K, tako da vjerovatno ja i on imamo iste monitore.

Na mojem monitoru jasno piše u Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama, pod naslovom POZIVNE OZNAKE, Članak 15., stavak 2, točka 4.

Članak 15, stavak 2:
(2) Ako radioamater privremeno upotrebljava amatersku radijsku postaju na lokaciji koja nije navedena u dozvoli mora svojoj pozivnoj oznaci pridodati sljedeće pozivne oznake:

1. kad radi s pokretnom amaterskom radijskom postajom u motornom vozilu ili na plovilu – oznaku »/M« za telegrafiju, odnosno riječ »mobile« za telefoniju,

2. kad radi s amaterskom radijskom postajom na plovilu ili na prekooceanskoj sportskoj brodici – oznaku »/MM« za telegrafiju, odnosno riječi »maritime mobile« za telefoniju,

3. kad radi s amaterskom radijskom postajom na zrakoplovu – oznaku »/AM« za telegrafiju, odnosno riječi »air mobile« za telefoniju,

4. kad radi s prenosivom amaterskom radijskom postajom – oznaku »/P« za telegrafiju, odnosno riječ »portable« za telefoniju.

Dakle di se tu spominje CEPT, ni prije ,ni poslije ovoga članka??

P.S.
Koji to monitor imaš, da nije neka Belinea

9A1AA

Adame, nije izgleda problem u monitoru već u verziji Pravilnika koju čitam ja na svom monitoru. Očito je da sam ja otvorio neki stari pravilnik iz 2003. godine.
Evo ga na linku http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/307553.html. Znači da nije do monitora nego do mene..da ne kažem hrkljuš  ;D

U svakom slučaju za slijedeći contest lokacija će biti upisana u Dozvolu, da riješimo i taj problem  ;)
73, Ivo 9A1AA

9A4GL

Citat: 9A5K  u 26. Listopad 2009, 09:34:14Za 9A3TY: Što je po tebi "prenosiva" postaja? Ako gledamo da svaku postaju možeš uzeti i premjestiti na drugo mjesto, znači li to da je svaka prenosiva ili nije?
...
Slažem se da situacija oko "prenosive" postaje nije definirana do kraja Pravilinikom i otvara svakakva tumačenja, no, definitivno u praksi neki koriste navedeni dodatak, drugi ne, treći ponekad, neki s balkona i sl....  ::)

IMHO, postaja postaje prenosiva kada je preneseš negdje, dok je ne preneseš nije prenosiva.

Tu ne računam ako netko nađe veliku polugu i pomakne zemlju pa time proglasi stanicu prenijetom  ;D ::)

73 de Tihomir, 9a4gl
-----------
Sa budalama se ne raspravlja !!! Oni te prvo spuste na svoj nivo, a onda te dotuku iskustvom !
Tihomir Heidelberg, 9a4gl
email: _NOSPAM_9a4gl@hamradio.hr

9A8DU

Pozdrav,meni je to sasvim jednostavna i razumljiva stvar,sve može biti prenosivo,razlike postoje u uređajima koji su građeni za mobil, pa kao takvi su i prilagođeni,po gabaritima i kilaži, puno manji/lakši, ali kakve to veze ima sa uređajima,svaki je u portablu ako ga prenesemo na drgi lokator,bio on mobilni ili stacionarni,dakle uređaj u portablu je svaki onaj uređaj koji je van matičnog lokatora za koji je  narečeni uređaj u dozvoli,tako ja shvaćam.
73 Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A4MF

Pozdrav svima
Sve je to OK što ste naveli, ali da vas podsjetim na upustva za svaku radio postaju, gdje jasno piše FIX ili MOBILE, pa čak i u nazivu uređaja je dato do znanja kakav je uređaj, naprimjer Kenwood TH 28,  ili Yeasu TM 2400, sama oznaka govori o vrsti uređaja. No to ne znači da se FIX postaje ne mogu prenijeti u portabl, kao što ja rado činim u našim KV i UKV  natjecanjima.  ;)

Lijepi pozdrav iz Lipika

73 de Miro

9A5K

Eto, vrlo zgodna rasprava, iako mi se čini da ponavljamo priču svako malo po pitanju da li treba /p ili ne...

Da se razumijemo i sam smatram da Pravilnik nije apsolutno dorečen po pitanju "prenosive postaje", niti postoji apsolutno precizna definicija što je ista.
Npr. sjećam se skupa u Kraljevici i ove i prošle godine, kad smo mogli čuti prilično postaja na 2m FM, a niti jedna nije davala /p oznaku..
Čast izuzecima, ali većini nije Kraljevica upisana u dozvoli za rad...
Također, ako smatramo da je praktički svaka postaja prenosiva, pa ako npr. uzmem vokac u ruke i odem kod susjeda udaljenog 15m od moje kuće, više nisam na lokaciji gdje imam dozvolu za rad i trebam raditi /p, zar ne? OK, vokac je definitivno prenosiva postaja, ali što ako napravim isto s KV uređajem?...  ::) ...Osobno smatram da bi u oba slučaja /p ipak bilo malo pretjerano.

Glede budućih KV natjecanja, ugradit ćemo u Pravila jednu dodatnu rečenicu koja bi trebala razriješiti ovu dilemu, a ista bi trebala glasiti otprilike ovako: "Sve postaje koje u natjecanju rade s lokacija koje im nisu upisane u dozvolu za rad, obvezne su odašiljati dodatak /p uz pozivnu oznaku"...

Pretpostavljam da bi ovo trebalo razriješiti bilo kakvu daljnju dilemu treba li /p ili ne, neovisno o tipu postaje s kojom se radi..

73,
Krešo - 9A5K

9A1AA

OK Krešo. Ja sam već javio mom tajniku da traži novu Dozvolu za rad u kojoj ćemo, pored klupske lokacije, imati upisanu i lokaciju u Baranji s koje radimo (za sada samo) 9A natjecanja.

Treba onda definirati i što će robot napraviti kada pola ljudi ne upiše u svoj log npr 9a1ccc/p a 9a1ccc je uredno davao /p u svakoj vezi. Mislim da će to previše zakomplicirati stvari potpuno bespotrebno.

Ni na UKV-ju to ne rade a tamo je puno bitniji onaj /p jer moraš okrenuti antenu možsda na potpuno drugu stranu ;D
73, Ivo 9A1AA

9A1UN

Od 12000 qso prosli vikend samo jedna engleska stanica je davala /P. Obzirom na to kako je pisan pravilnik nije li jednostavnije
prepustit /P na volju korisniku kao u ostatku svijeta.
Ne razumijem koja korist ili steta je za mene ako Kreso radi iz Babine grede /P ili ne??

9A6XX

9A4QV je poznati legalista, vidim uvijek kad su takve rasprave u điru se javlja drugima citirati zakone. Šta jest jest, čovjek ima iskustva sa zakonom što se vidi iz nastavka:

DL6NCI                    10368120         10368120.0 9A4QV        jn75cg-jo50vi RS via jn57xl        1632 25 Jun
DL6NCI                    10368110         10368110.0 9A4QV        jn74lt-jo50vi RS new #             1222 06 Jul    
OE3WMA        144303.0 9A4QV        JN78VE<TR>JN75BB pse your ant      1247 14 Aug    

možda ljudi ne čuju dobro /P na tim višim frekvencijama?

Točka koja dozvoljava fleksibilnost klupskim stanicama i stanicama u natjecanjima treba se odnositi i na pitanje o /P. To je praksa koja se koristi, koja je ok i koja ne stvara nepotrebne probleme.

73,
Hrle - 9A6XX

9A8DU

Citat: 9a1un  u 27. Listopad 2009, 11:34:07
Od 12000 qso prosli vikend samo jedna engleska stanica je davala /P. Obzirom na to kako je pisan pravilnik nije li jednostavnije
prepustit /P na volju korisniku kao u ostatku svijeta.
Ne razumijem koja korist ili steta je za mene ako Kreso radi iz Babine grede /P ili ne??
Pozdrav,mislim da je i dosada bilo na volju takmičara,nevidim što tu ima loše,još samo treba uvest u pravilnik odredbu, koja recimo zabranjuje javljanje sa  FT-1000  HI.Takmičenje  je kada se svi raspoloživi resursi koriste dabi se pobjedilo/zauzeo što bolji plasman ,nevidim u tome ništa loše ....
73 Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A4QV

Hrle,

na UKV-u je trenutno nešto drukčija situacija, ne zato jer ja tako želim nego jer je to većina usvojila.
Što se tiče sva tri navedena primjera, u prva dva sam i naglašavao da sam portable ali ljudi su spotirali samo pozivni znak. Zašto je to tako treba pitati njih a ne mene. Ja sam i na chatu prije tih aktivacija naglašavao da ću biti portable...

Dokaz da ljudi postaju na cluster kako žele a ne ono što prime je i beacon 9A0BVS koji upravo tu pozivnu oznaku daje, ali ako pogledaš preko 70% hamova prijavljuje 9A0BVS/B koji beacon ne kuca. Zašto je to tako, treba njih pitati.

Treći spot koji si naveo je slučajno moj lokator stalni locator. Stvar je na UKV-u puno zamršenija, što ti baš i nisi upućen, jer naši susjedi u istom natjecanju daju malo pozivni, pa su malo portatile, pa su bara 3, pa su portatile 3 itd, sa svim kombinacijama. Na kraju smo se usuglasili da će se takve postaje diskvalificirati koje mijenjaju pozivni tijekom natjecanja.

QV

9A4MF

Krešo
Nisam siguran da će samo ta rečenica biti dovoljna. Ja sam malo se jednim OM malo prepucavao i došli smo do zaključka da je to tema koju možeš tumačiti na dva ili više načina. Po pravilniku CPG, da bi radio /P, moraš imati neovisno napajanje, antena ili antene ne smiju biti postavljene max 24 sata prije početka natjecanja, i da ne duljim sa pravilnikom. Osobnog sam mišljenja, da svi koji rade sa svojim neovisnim  napajanjem morale bi davati /P. Prvo duži je znak pa ipak gubiš vremena, pogotovo u kratkim natjecanjima, i daješ do znanja da si van svoje lokacije i možda zanimljivi množitelj. Pogledajte sve IOCA aktivnosti, pa SOTA, svi daju /P.
Možda da proširiš tu rečenicu i za napajanje?  ???

Lijepi pozdrav iz Lipika

73 de Miro  ;)

9A3IV

Ma ljudi o čemu se mi raspravljamo. Pravilnik je jasan. Ne spominje kako je proizvođač deklarirao uređaj, ne spominje napajanje, ne spominje pravila CPG-a. Kaže da ako nisi na lokaciji koja je upisana u dozvoli onda moraš davati /P. Ako si kod susjeda udaljenog 15 m moraš davati /P. Ako se može dobiti dozvola u kojoj su upisane dvije lokacije, to nije definirano u pravilniku. Zato trebaju naše stručne službe odlućiti što će. Ako dozvole više lokacija u dozvoli to treba napomenuti u pravilniku i definirati što i kako. Ako ne, tako treba reći u pravilniku.

Činjenica da se ne daje /p. To je ustaljena praksa ali nitko od naših službi ne reagira. Ne reagiraju i na mnogo drugih stvari. Zato nam je u radio-amaterizmu tako kako je.

Mislim da ipak svi znaju kad su u portablu i kad bi trebali dati /p. Svi kažu bio sam u portablu ili idemo na portabl lokaciju ili tako nešto. Ali kad su u pitanju bodovi, broj veza, zemlje, onda se neke stvari zaboravljaju. Ljudi smo, znamo kako bi trebalo ali ima nas onih koji podlegnu iskušenju. A kad nitko ne reagira onda podlegnemo ponovo.

Mislim da takmičarske komisije nemaju što provjeravati da li je lokacija u dozvoli i deklarirana lokacija u takmičenju jednaka. U logu se uvijek dostavlja izjava da se radilo po pravilima i u duhu ham spirita. Komisija zato netreba provjeraviti taj podatak, ali ako se netko požali onda treba diskvalificirati onoga koji nije davao /p. Ako se nitko ne žali onda neće.

73   Damir
SVE ILI NIŠTA

9A4ZZ

Da pojasnim ;Hrvatska  KV portabl grupa (CPG) samo promovira rad u portablu i također se drži Pravilnika  /p.
CPG je prva počela inzistirati da se tumačenje Pravilnika,  dio koji se odnosi na portabl rad ,konačno počne davati oznaka /p.

Što se tiče ograničenja u radu iz portabla ;antena ,lokacija ,snaga i dr. ona se odnose na rad za vrijeme natjecanja prema pravilima 9A Field Day Contesta i IARU Field Day Contesta.

Btw; bilo bi nam bolje da  počnemo u većem broju raditi u 9A Field Day contestu  i davati oznaku /p ,nego što o tome raspravljmo.
73 de 9A4ZZ,MlaDen.