• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Linux

Autor 9A2KO, 30. Srpanj 2006, 12:25:33

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2KO

Instalirao sam SuSe 10.0 sve radi izvanredno!
Ali... Problem je u meni. Neznam instalirati programe koji su tar.gz!
Kad kliknem na: tar.gz otvori se folder a u folderu su mape a nema exe filea! I to je moj problem!
Molim vas napišite mi naputak kako instalirati programe da rade...

Zahvalan 9a2ko!

9A3QN

Hmm... to ti dosta ovisi o tome jesu li ti programi u "source code" formatu (dakle, izvorni kod u C-u ili C++-u) kojeg onda treba kompajlirati, ili su to gotove izvršne datoteke koje možeš odmah pokrenuti.

.tar.gz su ti arhive kreirane programom "tar" i nakon toga komprimirane programom "gzip". Da bi ih rapakirao, otvori neki terminalski program, uđi u direktorij gdje si snimio datoteku i napiši:

tar -zxvf imedatoteke.tar.gz

(ako te tar bude zezao zbog opcije "-z", probaj sa:

gzip -dc imedatoteke.tar.gz | tar -xvf - )

Pri raspakiravanju ove naredbe će ti ispisati što su i gdje raspakirale i nakon toga samo uđi u novonastali direktorij i naći ćeš nešto što će ti reći što dalje raditi.

Programe u izvornom kodu najčešće ćeš morati kompajlirati otprilike ovako:

./configure && make && make install

Već prevedene programe najčešće ćeš samo trebati iskopirati negdje gdje obično spremaš programe (npr. /usr/local).

Ako gdje zapneš - javi.

73
Kristijan
9A3QN/M0NKC

9A2KO

Kristijane, najprije velika zahvalnost, a sad cu te malo gnjaviti!  :twisted:
Otvorim konzolu i upišem dir, odaberem log-0.7.tar.qz,
zatim tar -zxvf xlog-0.7.tar.qz, počne se ispisivati kompletno i na koncu ponovno pront i moj dobri prijatelju što dalje???  :?  Tj. Gdje upisujem
./configure && make && make install, kada to upišem on mi odgovori: no such file or directory.

Bože, ali me je izludio! Ma nedam se, volim linux!

Hvala! 9a2ko, Eduard!

9A3QN

Citat: 9a2koKristijane, najprije velika zahvalnost, a sad cu te malo gnjaviti!  :twisted:
Otvorim konzolu i upišem dir, odaberem log-0.7.tar.qz,
zatim tar -zxvf xlog-0.7.tar.qz, počne se ispisivati kompletno i na koncu ponovno pront i moj dobri prijatelju što dalje???  :?  Tj. Gdje upisujem
./configure && make && make install, kada to upišem on mi odgovori: no such file or directory.
Nema problema, ja sam isto veliki zaljubljenik u Linux još odavno :-)

Dobro, ako ti je sve ovo ispisivao i nije javio nikakve greške, to znači da je sve u redu sa datotekom. Pogledaj što sada imaš u direktoriju. Rekao bih (onako odoka) da si dobio novi direktorij imena xlog-0.7. Uđi u njega naredbom "cd xlog-0.7". Naredbom "ls" ("ls -la" za više detalja) možeš vidjeti što je u njemu.

Po svemu sudeći naći ćeš datoteku imena otprilike README, INSTALL ili tako nešto. Čitati je možeš naredbom "less" (npr. "less README"). Za izlazak iz less-a lupi po "q". Tu će ti biti detalji što dalje raditi, kao i koje ostale programske pakete (tj. dijeljene knjižnice ili kako su već naši jezikoslovci preveli "shared library") trebaš imati instalirane da bi ti program radio. Kao što rekoh, najvjerojatnije ćeš trebati proći kroz onu proceduru koja počinje sa "configure".

Vidi i može li ti ovo nešto pomoći:

http://new.linux.hr/
http://www.linux.hr/

Ako negdje zapneš javi (nemoj zaboraviti poslati eventualne poruke greški!), pa ćemo vidjeti u čemu je problem.

73
Kristijan
9A3QN/M0NKC

9A2X

Citat: 9a2ko... xlog-0.7.tar.qz,

Bože, ali me je izludio! Ma nedam se, volim linux!

na http://www.qsl.net/pg4i/linux/ mozes skinuti novu verziju xlog-1.3.1
(0.7 je iz 2005. )  koja radi na SUSE10.0 iako je razvijana pod debianom.

Korisnici debiana mogu ovaj program instalirati puno jednostavnije, sa :

apt-get install xlog

tj. bez gore spomenutih komplikacija.

Kad raspakiras arhivu i odes u xlog direktorij ( cd xlog-1.3.1 ) sa
'less README' i 'less INSTALL' moras raditi po uputama kako tamo pise.
however, da bi sve lijepo radilo ( CW, CAT prema RIGu - hamlib podrska, itd., a radi ) treba ovisno od hardvera i distribucije stosta posloziti  :-(

GL, Chris

9A2KO

Jos jednom hvala za otkrivanje malih tajni velikog Linuxa, napokon sam instalirao prvi program i radi. Predstoji mi upznavanje ostalih delicija, no pred menom je buducnost iako imam 65 godina! Kristijane, od srca hvala jos jednom, nadam se da mi dopustas da te pitam ukoliko budem imao bilo koji problem glede Linuxa, registrirao sam se na HULK, te se mozemo i tamo susresti!

73 od Eduarda, 9a2ko!  :wink:

9A3QN

Eduarde, drago mi je da je sve napokon proradilo kako spada. A što se savjeta ubuduće tiče, nema nikakvih problema ako ti ikako budem mogao pomoći (doduše ne znam baš hoćemo li se sretati na HULK-ovim forumima, jednostavno to više ne stignem pratiti).

73
Kristijan
9A3QN/M0NKC