• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

QUIZ

Autor 9A2FW, 01. Lipanj 2006, 15:54:14

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2FW

Pitanje: Koja je vrsta rada R3A ?

Odgovor:Za označavanje emisija sa tri simbola vrijedi:

1 simbol=vrsta modulacije nositelja
      2 simbol=priroda modulacijskoga signala
      3 simbol=vrsta informacije koja se prenosi

Kako prvi simbol (R), znači "reducirani odn. smanjeni nositelj, drugi simbol (3), znači "jedan kanal koji sadrži analognu informaciju" a treći simbol (A) znači "telegrafija za prijam na sluh", odgovor bi morao biti:

R3A je vrsta rada SSB odašiljačom (koji je malo raštiman pa mu "curi" nešto nositelja) kada telegrafiju odašiljemo zviždanjem u mikrofon! HI!
      (da mu nositelj ne curi, onda bi to bila emisija J2B.Ako u mikrofon ne zviždimo nego govorimo, imamo J3E odn. pravi SSB)
      Ako ne vjerujete da i R3A postoji, pogledajte propozicije za UKV natjecanje IARU I region (na ovom našem sajtu), pa se uvjerite da je i ova zviždeća telegrafija dopuštena kao vrsta rada, a mi se bunimo misleći da nam netko namjerno smeta, a on "radi" R3A.!!???

9a6c

A Nikola, života ti, di si ovo iskopa...

Ovo mi nikad ne bi palo na pamet, premda sam se po koji put i sam tim poslužio, ali davno je to bilo...

A sad nagradno pitanje: godine 1999 crkao mi je elektronac na Biokovu usred veze s 9A99F. Mogao sam kucati samo točke  pa sam nabio brzinu na maksimum i proizvodio točke i crte kao nizove brzo otkucanih točkica.
zvučalo je kao ručno kucanje brzinom od 50-60 na sat.

Koja bi to vrsta rada mogla biti, običan CW ili nešto drugo?

G

9A2FW

Ovaj post je bila svojevrsna zamolba webmasteru da u suradnji sa UKV menadžerom u pravilima UKV natjecanja upiše pravilne oznake za dopuštene vrste rada, a kako vidim nitko ne trza.I dalje mislim da u pravilima treba navoditi pravilno vrste emisija.
 Eto ovaj vikend je IARU 50MHz contest, a u pravilima stoji da su dopuštene vrste rada A1A,A3E i F3E.Dakle SSB odn. J3E ili barem R3E nisu dopuštene, pa se mislim radit ću samo CW(A1A), jer uređaja za klasičnu AM(A3E) nemam, kao ni većina koja se javlja na 6m.
 Ma šalim se. Radit ću i SSB pa makar bio u prekršaju (uodnosu na objavljena pravila).
 Dajte momci ispravite to, pa da bude sve lijepo kao što može biti.

73, Nikola