• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Remote DXiranje

Autor 9A2NO, 25. Studeni 2025, 10:20:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 4 Gosti pregledava ovu temu.

9A2JK

Samo smireno. 
Kako znamo da se ne plaća porez?

Ja samo pitam gdje piše da je iznajmljivanje stanice zabranjeno?
Ako nije zabranjeno, znači da je dopušteno.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6WW

Kako znamo da ne plaća porez? Pa vjerojatno po tome što u zakonu ne postoji djelatnost firme ili pojedinca  na temelju koje bi mogao prijaviti dobit. A nema stoga jer ta rabota nije i ne može biti legalna ...

Uostalom, ovako je pisao o toj temi na forumu Martin iz 2021. godine:

Citat:'Dobro pitanje je da li je naplata i iznajmljivanje lokacije za
remote rad u duhu radioamaterizma?

73
Martin 9A2JK

Vidim da je Martin iz 2025. prilično evoluirao u stavovima od Martina 2021, pa ću pustiti njih dvoje neka nastave polemiku ako žele.

73 Zvonko

9A7PJT

Smireno ce mo pitati racune od fiskalizacije ...

73PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A6C

Šteta da se negdje pogubio moj predivan i jednako dug post, ali vidim da je Adam uglavnom poentirao na istim stavovima.

Glede zakonitosti remote rada, na qrz.com stranici 9a1tt može se pročitati očitovanje HAKOMA po tom pitanju.

Ukoliko ti se nešto ne dopada, nije baš fora proglasiti to nezakonitim bez ijednog argumenta.

Ni meni se ne dopada ft8 euforija, jasno sam rekao zašto, ali ne kažem da nije zakonita. Iako u Pravilniku o ARS među dopuštenim vrstama rada nisam našao onu u koju bih je svrstao.

Ali nitko nije savršen🤪

Osim ft8, AI, UI i objava na tzv. društvenim mrežama.

A ja sam daleko od te verzije savršenstva...

GG

A u vezi poreza umjesto nabacivanjem ćorcima bolje je zaviriti u Zakon. Osim PDV postoje i drugi porezi i svi se primjenjuju u skladu sa Zakonom. A možeš ga platit i na nezakonite djelatnosti, ako ih uspiješ prikazat kao zakonite. Zašto to zovu pranjem novca, pojma nemam😄

9A6WW

Eh Gogo...

Reko si više neću, pa više neću majke mi, pa još ovo da javnost ne ostane prikraćena... Ali ne zamjeram ti nimalo na tome, nego na, da upotrijebim tvoju sintagmu, "nabacivanja ćorcima".

Na 9a1tt stranici koju spominješ, hvali se HRS i Hakom koji su omogućili remote rad a naplata istog se nigdje ne spominje. Kao i neko očitovanje Hakoma koje spominješ.

Ovo o pranju novaca i porezima nisam shvatio ni približno.

Ovo tvoje "više neću" je dobar savjet, više ti neću odgovarati. Jer su ti postovi, bez zamere, isprazne lamentacije.

73 Zvonko

9A2JK

Naravno da je Martin evoluirao u stavovima. Nakon boljeg upoznavanja sa tematikom,
to bi za svakoga trebalo biti normalno.

Ali nije važan Martin. Ovdje je tema daljinsko upravljanje, a ne Martin.

Nitko ne daje nikakve informacije da je remote zabranjen, znači da je dopušten.

E, sad, na primjer:
Ja imam vinograd, čvrstu građevinu i priključak na mrežu 230V. Stabilna struja,
nema zamjerke. Vinograd je oko 6 km zračne linije od moje kuće i najvažnije od
svega, bez gomile smetnji. Kad uključim RX na praznoj frekvenciji prvi dojam je
da RX ne radi.

Zašto ja ne bi tamo postavio antene i stanicu i radio remote od doma? Uglavnom,
komentari ovdje kažu, smiješ, ako imaš Dozvolu. Imam Dozvolu, hvala na brizi.

Kad ne radim remote, zašto to ne bi iznajmljivao, uz naplatu, naravno?
Komentari kažu da je to zarada i da trebam platiti porez. Naravno da trebam
platiti porez! Pogotovo zato jer ne plaćam ja porez! Porez je uračunat u cijenu
najma! Uvijek krajnji korisnik plača porez!

Najmoprimac koristi moju radiostanicu na temelju ***SVOJE*** Dozvole za korištenje
RF spektra u amaterskoj službi. Ja kao radioamater nemam ništa s time, a kao
poduzetnik državi plaćam porez, preciznije samo prosljeđujem novac koji sam
primio od najmoprimca.

73
Martin 9A2JK

9A6WW

Martine,

Drago mi je da si rasčistio s moralnim dilemama oko hamspirita pa više nemaš problema savjesti s rentanjem.

Lijep i dugačak uvod i tvojim goricama i tihoj remote lokaciji, krasno, ali nepotrebno.

Mogao si odmah preći na onaj interesantan dio da i mi nešto naučimo!  Veliš, krajnji korisnik plaća porez? Pretpostavljam da si da si u sustavu PDV-a. Otkrij nam tajnu koju uslugu fiskaliziraš i koliko je posto pdv na nju? Iako nisi spomenuo, ako dobro posluješ, bojim se da ćeš na kraju morati i platiti porez na dohodak. Odnosno, tvoja firma - koju djelatnost obavlja iz registra postojećih djelatnosti ? To je ono što cijelo vrijeme pokušavam dokučiti i tu spominjem, no nikako odgovora...

Naravno moje je pitanje samo retoričko. Ja još uvijek mislim ko ti u mlađim danima da rentanje nije u skladu s ham spiritom. A osim toga mislim Hakom još uvijek ne izdaje licence za komercijalni rent radioamaterskog spektra i mogao bi imati nekih primjedbi.

73 zvonko

9A6C

Ajme Zvonko...

HAKOM nije ni nadležan za poslove najma, nego za nadzor radio spektra.

Porez na dohodak - PDV- fiskalizacija...Porez uvijek plaća zadnji u lancu, bez obzira koji bio.

Jasno mi je da ono o porezima ne shvaćaš, ali nemoj se time hvaliti i nastavljati dalje u tom tonu. Kako bi rekao - isprazne lamentacije. Lamentirati inače znači žaliti se,  a ja nisam baš onaj koji se ovom prilikom žali.

Ja se ne žalim , iliti lamentiram, samo argumentirano navodim da rad REMOTE u 9A nije ilegalan, naplata i porezi nisu u domeni HAKOMA, a tekst koji si na 9A1TT stranici mogao pročitati lijepo veli da je remote rad from 9A land OK. Pri čemu i davalac i korisnik usluge snose svoj dio odgovornosti.

I šta sad više treba reći ???

Brate mili, stalno peglaš jedno te isto - te nije legalno, te porezi, te ovo te ono.

A šta ako se radi bez naknade pa nema ni poreza?

Jasno mi je da imaš nešto protiv toga, ali argumenti su ti nula bodova. Djelatnost iz registra? Iznajmi stan podstanaru , potpiši ugovor i plati porez? Iz kojeg je to registra?

Kako brate moj ne razumiješ, najam postaje i antene je jedno, a njeno korištenje nešto drugo. Sve je u pravilnoj identifikaciji - 9A/pa dalje kako tko. Ako se netko napravi pametan pa izostavi ono ispred razlomačke crte - e tu nastupa HAKOM, a ne porezna uprava i fiskalna blagajna. Inače, svi porezni obveznici nisu obveznici fiskalizacije ni PDV.

Kad si već lijepo napisao da ne razumiješ ništa vezano za poreze i njima bliske djelatnosti - pa zašto se stalno na to vraćaš?

Napravio si sjajne aplikacije za amatere, uživaj u radu i prostiranjima, pusti poreze.

Korištenje tuđe opreme pod svojim pozivnim znakom nije od jučer, ni kod nas ni dalje. kako su te stvari uređene između vlasnika i korisnika - a šta to koga briga? 9A7DX radi iz kluba na svoj znak u natjecanju i pošalje izvještaj sa slikama. Pa šta? Koliko ih ima koji svoju stanicu drže kući, a obilaze županiju i šire da bi odradili neku vezu, natjecanje ili bilo šta. Koja razlika putuju li do lokacije ili rade remote? Internet je samo način pristupa uređaju i ništa više, veza se odradi na opsegu i u okvirima propisa.

A i taj ham spirit...šta je to? Nije u redu iznajmit korištenje radio stanice i antene, ali je iznajmit stan ili apartman, njivu???

Jel to znači da ne smijem nikom dozvoliti da radi iz moje kuće, ili ako se smilujem to moram uradit pro bono? I šta ako mi putnik namjernik spali nešto??? Da platim misu pokojnom pojačalu?

GG

9A3WP

Citat: 9A6WW  u 30. Studeni 2025, 10:58:01Kako znamo da ne plaća porez? Pa vjerojatno po tome što u zakonu ne postoji djelatnost firme ili pojedinca  na temelju koje bi mogao prijaviti dobit. A nema stoga jer ta rabota nije i ne može biti legalna ...

Pretpostavljam da Zvonko želi reći da nam u Zakonu nedostaje ovakvo nešto (za HamRadio shack):
rent a car/boat (radio?) usluge mogu pružati pravne i fizičke osobe

73 Goran, 9A3WP

OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A6WW

Gorane,

Ja pokušavam reći da nemam ništa protiv remote rada (uz meke ograde kod dx ekspedicija), ali imam protiv naplate rentanja stanice (rent-a-shack, on-air naplata pl minuti i sl.).

Prema tvrdnjama HRS forumske "elite", nema ništa loše u tome, dapače, to je napredak i izlazak iz idealističkog doba amaterizma u novo vrijeme slobodnog poduzetništva.

Ako pogledaš službene stavove i dokumente svih značajnijih ham radio organizacija (ARRL, RSGB, DARC itd) uvijek, nebrojeno puta se ponavlja da pecuniary interest unutar hamradio nije dozvoljen.

Isti stav se i puno puta navodi u IARU, IARU reg-1 dokumentima. U najnovijoj verziji IARU Constitution, u definiciji "Amateur Service" stoji da je to: radio-komunikacijska služba "carried out by amateurs ... solely with a personal aim and without pecuniary interest.".

Povrh toga, vrlo svježi dokument IARU Ethics and Operating Procedures for the Radio Amateur (izdanje 2025) eksplicitno objašnjava, da ne bude zabune, "you cannot make money from amateur radio communications.".

Uglavnom, sve ham radio organizacije širom svijeta eksplicitno tvrde da radioamaterska služba ne smije biti zbog financijske dobiti, komercijalna.

Naši dečki se s tim stavovima baš ne slažu. Očigledno smo mi u HRS napredniji od ostatka svijeta, kao što su i Hrvati općenito vrlo inventivni kad treba zaobilaziti regule. Naravno, u tom kontekstu ham spirit je glupo i spominjati.

73 i više se ne mislim javljati u ovoj temi, dobra zabava.
Zvonko

9A3WP

Zvonko, sad si to sasvim konkretno i jasno sročio. Mislim da bi se na ovu temu trebao izjasniti Željko, 9A2EY budući da zastupa HRS u IARU. Istovremeno zanimljivo bi bilo znati u kakvom su odnosu HAKOM, ITU i IARU ? Nisam miṣ̌ljenja da je HRS entitet od nekog posebnog značaja po pitanju regulative?

Goran, 9A3WP
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A6WW

Gorane, za tebe još jedan odgovor pa da se pozdravim s temom.

Ja nemam ništa protiv remote rada kao što mi se inputira u diskusiji. Ja sam protiv naplate remote rada i zloupotrebe remote rada u dx ekspedicijama.

Moj radio klub 9A1CAL ima u funkciji remote internet pristup do klubske KV stanice koji koriste članovi kluba u Čakovcu i izvan njega, pa je svarno nečija glupost pisati da sam ja protiv remote rada.

Također neki članovi kluba imaju remote pristup i do svojih stanica što im omogućuje rad kad ne mogu biti fizički prisutni kod kuće, i to im je omogućilo da odrade lijepe dx veze koje bi inače propustili. Remote rad je samo korisna tehnologija.

Naplaćivanje remote rada je ono što je nespojivo s radio amaterstvom, a pogotovo ako se time bave oni koji su obavljali neke funkcije u HRS.

Stavovi kao
Citat:A i taj ham spirit...šta je to? Nije u redu iznajmit korištenje radio stanice i antene, ali je iznajmit stan ili apartman, njivu???
su sramotni i nisu vrijedni daljneg komentara. Nije to jedini takav napisani, u ovoj diskusiji je isplivala slika našeg poimanja radioamaterstva koja onda objašnjava puno toga drugog osim rentanja stanica.

73 Zvonko

9A2JK

Prodaja, servisiranje i iznajmljivanje radioamaterske opreme, uz naknadu ili bez,
nije radioamaterizam.

RF spektar smiju koristiti samo ovlaštene osobe (osobe koje su položile radioamaterski
ispit) i to nije vezano sa vlasništvom opreme.

Radioamateri ne smiju koristiti RF spektar za ostvarivanje materijalne koristi kao
komercijalne radijske postaje npr. HRT, Podravski radio i sl. koji za korištenje RF
spektra plaćaju naknadu. Također svi korisnici mobitela plaćaju naknadu za korištenje
RF spektra.

Zaključak: Iznajmljivanje opreme i iznajmljivanje RF spektra su dva različita pojma.

Između redaka se pokušava podmetnuti da ARRL (kao najjači radioamaterski savez na svijetu)
brani remote rad. To jednostavno nije točno. Upravo suprotno. Evo nekoliko brzinskih linkova:

https://www.arrl.org/news/arrl-board-okays-changes-to-dxcc-program-vhf-and-above-contesting-rules

https://www.arrl.org/contest-remote-station-operation

https://www.arrl.org/link-remote-control

I, BTW, ne postoji izdanje iz 2025. godine dokumenta IARU Ethics and Operating Procedures for
the Radio Amateurs. Možda se varam, pa molim link.

73
Martin 9A2JK

9A6C

Glede toga ima li ili nema remote rada u USA https://www.qrz.com/db/W2RE

Kako znamo plaća li on porez?

:D

9A6NDZ

Mene zanima ako netko zna pod koji NKD bih uvrstio iznajmljivanje opreme lokacije i ostalog da si sutra dodam ;D
Moj SDR prijemnik: http://9a6ndz.ddns.net:8073