• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Remote DXiranje

Autor 9A2NO, 25. Studeni 2025, 10:20:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A6C

Iznajmiš Ameru auto u svojoj rent-a-car agenciji i on napravi sudar. Šta ti imaš s tim?

Tvoje je da provjeriš ima li on važeću vozačku dozvolu, a za svaki slučaj uzmeš kasko osiguranje pa neka čovjek vozi.

Svatko plaća za svoje greške. Za naplatu će se pobrinuti nadležni.

POZZ

GG

9A2JK

Citat: 9A6C  u 28. Studeni 2025, 19:32:42Iznajmiš Ameru auto u svojoj rent-a-car agenciji i on napravi sudar. Šta ti imaš s tim?

I sad si ti, Gorane, protiv FT8, a pišeš kao da mi čitaš misli.  ;)

Remote rad sa teško dostupnih mjesta ili zaštićenih područja
nije radi komocije operatera učesnika DX ekspedicija. Npr.
temperature na Bouvetu u veljači su oko +1 do +2 stupnja
Celzijusa, dakle u plusu i nisu nikakva ''polarna hladnoća''.
Hladnoća nije razlog za planirani remote rad sa Bouveta
u veljači 2026.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6WW

Ha ha ha Martine,
Uljepšao si mi dan.

Znači, remote rad je zeleno radioamaterstvo, zaštita prirode, čista ekologija! 🤣🤣🤣🤣🤣 Još ako rade s milivatima i FT8 te solarnim panelima, a ne smrdljivim generatorima, divota jedna...

Kako sam bio kratkovidan. Sad uviđam kakav sam ja imao sebičan pristup kad sam mislio da bi se netko, u rijetkoj i teško pristupačnoj zemlji, morao i iskrcati da bi iz nje radio.

73 Zvonko

9A6WW

Dosta je bilo šale, sad malo krenimo ozbiljno...

Komercijalno iznajmljivanje radio-stanice je protuzakonita djelatnost u većini zemalja, ne samo Norveškoj. Naravno i u Hrvatskoj.

Prema Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama, radioamater je fizička osoba koja se bavi radijskom tehnikom i radiooperatorstvom isključivo iz osobnih razloga i bez novčane naknade
a radio amaterska postaja je radijska postaja koja radi u radiofrekvencijskom pojasu namijenjenom amaterskoj
službi i amaterskoj satelitskoj službi. Radio amatersku službu obavljaju isključivo radio amateri, a dozvolu za radio postaju mogu dobiti samo radioamateri ili radio klubovi.

Uzimanje novčane naknade u radio amaterskoj službi je zakonom zabranjeno.

Iznajmljivanje radio stanice kojom se ostvaruje novčana dobit je komercijalna djelatnost, a ne amaterska služba.

Komercijalnu djelatnost u Hrvatskoj smiju obavljati sam osobe i tvrtke koje su za tu djelatnost registrirane.

Komercijalne radio stanice ne mogu koristiti spektar frekvencija dodijeljen isključivo radio amaterima, a niti koristiti radioamaterske pozivne oznake.

Proizlazi da je komercijalna radio amaterska stanica pojam nespojiv s zakonom, ne može se registrirati, a ilegalno obavljane te djelatnosti je kažnjivo.

Javna je tajna da takve stanice u Hrvatskoj postoje i rade ilegalno. Nadam se da novi pravilnik koji donosi Hakom neće biti pokušaj neke vrste legalizacije takve djelatnosti, jer za to ne postoje zakonske osnove.

73 Zvonko

9A2JK

Citat: 9A6WW  u 29. Studeni 2025, 08:46:19Dosta je bilo šale, sad malo krenimo ozbiljno...

...

Nadam se da novi pravilnik koji donosi Hakom neće biti pokušaj neke vrste legalizacije takve djelatnosti, jer za to ne postoje zakonske osnove.

Odakle ideja da HAKOM radi na novom Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama?
O tome nema ništa u HAKOM-ovom Strateškom planu.

Umjesto pisanja po forumu, puno bi bolje bilo da prijedloge uputite tamo
gdje treba. e-Rasprava OVDJE je otvorena do 31. prosinca 2025. Do danas,
od radioamatera ni ''bip''.

73
Martin 9A2JK

9A6WW

Odgovor na 9a2jk post je u temi "HAKOM Strateški plan".

73

9A4QV

Citat: 9A6WW  u 29. Studeni 2025, 08:46:19Dosta je bilo šale, sad malo krenimo ozbiljno...

Komercijalno iznajmljivanje radio-stanice je protuzakonita djelatnost u većini zemalja, ne samo Norveškoj. Naravno i u Hrvatskoj.

Prema Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama, radioamater je fizička osoba koja se bavi radijskom tehnikom i radiooperatorstvom isključivo iz osobnih razloga i bez novčane naknade
a radio amaterska postaja je radijska postaja koja radi u radiofrekvencijskom pojasu namijenjenom amaterskoj
službi i amaterskoj satelitskoj službi. Radio amatersku službu obavljaju isključivo radio amateri, a dozvolu za radio postaju mogu dobiti samo radioamateri ili radio klubovi.

Uzimanje novčane naknade u radio amaterskoj službi je zakonom zabranjeno.

Iznajmljivanje radio stanice kojom se ostvaruje novčana dobit je komercijalna djelatnost, a ne amaterska služba.

Komercijalnu djelatnost u Hrvatskoj smiju obavljati sam osobe i tvrtke koje su za tu djelatnost registrirane.

Komercijalne radio stanice ne mogu koristiti spektar frekvencija dodijeljen isključivo radio amaterima, a niti koristiti radioamaterske pozivne oznake.

Proizlazi da je komercijalna radio amaterska stanica pojam nespojiv s zakonom, ne može se registrirati, a ilegalno obavljane te djelatnosti je kažnjivo.

Javna je tajna da takve stanice u Hrvatskoj postoje i rade ilegalno. Nadam se da novi pravilnik koji donosi Hakom neće biti pokušaj neke vrste legalizacije takve djelatnosti, jer za to ne postoje zakonske osnove.

73 Zvonko

Zvonko, ti si se totalno pogubio....
Kruške & jabuke....
Puno toga što si napisao nije točno a većina toga je krivo formulirana ili ne postoji takva formulacija uopće.

Vezano na tvoje razmišljanje, kupiti radio stanicu od radioamatera ali ni od prodavača ne bi bilo moguće.
Također, poslati uređaj ili opremu na popravak radioamateru bi po tvojoj paradigmi bilo protiv zakona ako ti taj radioamater ili firma naplati popravak.

U istu domenu spada znači i iznajmljivanje opreme i stanice.
Ako ti želiš od mene iznajmiti opremu za rad na 76GHz ili 1222GHz ja ti to mogu iznajmiti i naplatiti jer to je moja oprema.
Na isti način ako ti ja želim iznajmiti moju lokaciju da s nje odradiš natjecanje ili da je koristiš ja ti to mogu naplatiti. Da li si ti prisutan ili remote, apsolutno je isto.

Dakle, ja ti iznajmljujem stanicu i opremu, ne radioamater. To da li sam ja radioamater ili ne nema uopće nikakve veze.

Dakle, prodavač, majstor koji ti popravlja opremu, onaj koji ti iznajmljuje opremu može i ne mora biti radioamater. Ti plaćaš takve usluge njemu bez obzira da li je on radioamater ili nije. Dakle, plaćaš fizičkoj ili moguće i pravnoj osobi.

Naravno, ne bi bilo pošteno ni izostaviti radioamatere koji naplaćuju svoje proračune za izradu antena. Toga isto ima i to je sasvim legalno.

"ko voli - nek izvoli"

Adam, 9A4QV

9A6WW

Bravo Adame,

To sam i ja htio napisati, to je moja poanta ne samo zadnjeg posta nego općenito razmišljanja o radioamaterstvu:

Citat:Dakle, ja ti iznajmljujem stanicu i opremu, ne radioamater. To da li sam ja radioamater ili ne nema uopće nikakve veze.

Naravno da se moj post i komentar ne odnosi samo na remote rad nego i na iznajmljivanje lokacije gdje je najmoprimac fizički prisutan.

Usporedba hamradio biznisa s prodajom polovne stanice gdje prodavač uglavnom gubi, je potpuno deplasirana. Kao da uspoređuješ prodaju starog auta s trgovcem automobilima. Itd...

Razlika između neprofitnog hobija iz zadovoljstva i biznisa na kojem se zarađuje je i mora biti jasna, iako se je neko trude zamutiti.

Osim ovog citiranog s čime se slažem, ne vidim gdje sam se to totalno pogubio kao što ti kažeš... No slažem se s ovim tvojim na kraju "ko voli - nek izvoli" uz moj mali dodatak, "pa da se vidi ko je ko". Ko amater, a ko biznismen koji živi od amatera. Nije zabranjeno ako je po zakonu - a puno toga nije.

73 Zvonko

9A6WW

Kratak sažetak prethodnih postova i pitanje, ne samo za Adama...

Kako se može radio amaterska dozvola koja se dodjeljuje isključivo neprofitnoj organizaciji ili pojedincu koji se bavi za hobbyjem isključivo bez novčane naknade, a izdana za za korištenje radio spektra predviđenog samo za neprofitnu komunikaciju, može koristiti kao zakonito sredstvo zarade u firmi koja ju komercijalno iznajmljuje i koristi kao sredstvo sticanja profita? Odnosno, kako stanica za koju je ista dozvola izdana, može biti osnovno sredstvo firme ili obrta?

Ja mislim nikako, ali vidim ima suprotnih mišljenja. Mislim da bi se, da citiram Adama, "totalno pogubio" onaj koji bi taj paradox pokušao objasniti.

73 Zvonko

9A2JK

Čini mi se da bi trebali malo bolje definirati pojmove.

Za početak, što je to ''dozvola za stanicu''?

73
Martin 9A2JK

9A6WW

Martine,

Poznato mi je da se to sad zove dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra.

Da to kucam svaki put polomio bi prste.
Izdaje se pojedincu ili organizaciji, i naravno da se odnosi na stanicu, odnosno na instaliranu opremu, radio uređaje i antene itd., koji moraju biti detaljno opisani u zahtjevu. Također se mora navesti točna lokacija stanice. Ja to zovem radio stanica, ili postaja, kako hoćeš. U slučaju radioamaterske postaje, izdaje se radioamateru ili klubu, koji je po definiciji neprofitna organizacija, a dodjeljeni radiofrekventni spektar je također namijenjen za neprofitnu komunikaciju radioamatera.

U kontekstu moje diskusije samo terminolaška razlika, ne vidim razlog zašto to posebno apostrofiraš.

73

9A4QV

Citat: 9A6WW  u 29. Studeni 2025, 15:27:40Bravo Adame,

To sam i ja htio napisati, to je moja poanta ne samo zadnjeg posta nego općenito razmišljanja o radioamaterstvu:

Citat:Dakle, ja ti iznajmljujem stanicu i opremu, ne radioamater. To da li sam ja radioamater ili ne nema uopće nikakve veze.

Naravno da se moj post i komentar ne odnosi samo na remote rad nego i na iznajmljivanje lokacije gdje je najmoprimac fizički prisutan.

Usporedba hamradio biznisa s prodajom polovne stanice gdje prodavač uglavnom gubi, je potpuno deplasirana. Kao da uspoređuješ prodaju starog auta s trgovcem automobilima. Itd...

Razlika između neprofitnog hobija iz zadovoljstva i biznisa na kojem se zarađuje je i mora biti jasna, iako se je neko trude zamutiti.

Osim ovog citiranog s čime se slažem, ne vidim gdje sam se to totalno pogubio kao što ti kažeš... No slažem se s ovim tvojim na kraju "ko voli - nek izvoli" uz moj mali dodatak, "pa da se vidi ko je ko". Ko amater, a ko biznismen koji živi od amatera. Nije zabranjeno ako je po zakonu - a puno toga nije.

73 Zvonko

Zvonko,

Barataš s pojmovima na način kako ti misliš da je ispravno a ne kako je stvarno, ali kako je ovo forum, svatko ima pravo na mišljenje, pa makar bilo u suprotnosti s jednostavnom logikom.

Zvonko, koji zakon? Radi se o strateškom planu koji predlaže HAKOM, a planovi za amatere su sažeti u jednom malom dijelu gdje se ne spominje ništa o čemu ti pišeš.

Većina tvojih pretpostavki su u domeni "kibi dabi".
Terminologija tipa komercijalna radio stanica i sve ostalo što nabrajaš je nepoznat pojam u radioamaterizmu.
Neprofitna komunikacija....  ;D  to pak ne znam ni gdje bih smjestio, po svemu sudeći, onda postoji i profitna komunikacija? Zvonko, nadam se da vidiš kakve umotvorine si naslagao  ;D

Ponavljam ti, ako ti ja prodam polovnu radio stanicu, po tebi to nije komercijalna djelatnost, ali ako ti iznajmim tu istu polovnu stanicu onda je to po tebi komercijalna djelatnost i takvu stanicu nazivaš komercijalna radio stanica??

Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama je jasan i njega se treba držati.
Već duže vremena se provlači taj nepostojeći problem remote rada, koji je btw definiran u pravilniku.
Većina tih insinuacija, gdje i ti puno toga insinuiraš kroz nekoliko postova, nije spojiva sa stvarnim stanjem.

QV

9A6WW

Citat:Već duže vremena se provlači taj nepostojeći problem remote rada, koji je btw definiran u pravilniku.

Nije problem remote rad već rentanje stanice. Naplata on air time. Gdje je to definirano u pravilniku? To je komercijalna djelatnost, i bez sumnje protuzakonita. Ne radi se tu o sitnom tezgarenju nego o solidnom prihodu. Tko od iznajmiljivača koji u Hrvatskoj posluju ima prijavljenu djelatnost i plaća porez na dohodak? I po kojem zakonu, za koju djelatnost? Rade na crno.

Nadam se Adame da na isti način ne razmišljaš o rentanju apartmana na moru...

73 Zvonko

9A2JK

U kojem to zakonu piše da je rentanje amaterske stanice nedopušteno?

Po treći put pitam: Koliko košta sva ta oprema i rad potreban da se to stavi
u funkciju za najam? Kad to budemo znali, lakše je izračunati vrijeme za povrat
investicije i dobit.

Je li netko plača porez pitanje je za druge državne službe, osim ako se ne
radi o zavisti i ljubomori.

73
Martin 9A2JK

9A6WW

Pomalo sam zbunjen kad vidim koliko balkanskog mentaliteta ima u nekim odgovorima.

Veliš, rentanje je legalno, osim sitnice što se ne plaća porez. Nije naša briga da li se poštuje zakon, osim ako nisi zavidan i ljubomoran zlobnik. Bravo Martine, sve u duhu ham spirita na balkanski način.

73