• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

KUP JADRANA 2025

Autor 9A6C, 26. Kolovoz 2025, 09:26:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4DU

Upis brodice obavlja lučka kapetanija, odnosno ispostava lučke kapetanije nadležna za upis u upisnik brodova.«.
Prilog 2. - Oznake luka upisa
(članak 73. Pravilnika)
Bakar   BA
Baška   BŠ
Biograd n/M   BG
Bol   BO
Božava   BŽ
Cavtat   CT
Cres   CS
Crikvenica   CK
Dubrovnik   DB
Hvar   HV
Ist   IT
Jablanac   JB
Jelsa   JL
Karlobag   KB
Kaštela   KŠ
Komiža   KŽ
Korčula   KO
Kraljevica   KR
Krk   KK
Lopar   LO
Mali Lošinj   ML
Malinska   MK
Makarska   MA
Maslenica   MC
Metković   MT
Milna   MN
Mošćenička Draga   MD
Murter   MU
Nerezine   NE
Novalja   NV
Novi Vinodolski   NO
Novigrad (Zadar)   NG
Novigrad (Pula)   ND
Omiš   OŠ
Omišalj   OM
Opatija   OP
Orebić   OR
Pag   PG
Ploče   PL
Poreč   PO
Preko   PR
Primošten   PŠ
Privlaka   PV
Pula   PU
Punat   PN
Rab   RB
Rabac   RC
Raša-Trget   RŠ
Rijeka   RK
Rogač   RO
Rogoznica   RG
Rovinj   RV
Sali   SA
Senj   SE
Silba   SL
Slano   SO
Sobra   SR
Split   ST
Stari Grad (Split)   SG
Starigrad (Zadar)   SD
Ston   SN
Sućuraj   SĆ
Sumartin   SM
Supetar   SU
Susak   SS
Sveti Juraj   SJ
Šibenik   ŠB
Šilo   ŠL
Tisno   TI
Trogir   TG
Trapanj   TP
Trstenik   TT
Ubli-Lastovo   UB
Umag   UM
Unije   UN
Vela Luka   VL
Vis   VS
Vodice   VD
Zadar   ZD

Uglavnom najbolje je doci na otok i vidjeti koje oznake imaju barke/brodice/plovila lokalci. Sto veci broj oznaka manja vjerovatnoca za pogrijesiti.
P.S. ne vrijedi za marine jer u njima ima plovila od svukuda :)

9A9EE

Citat: 9A4DU  u 14. Rujan 2025, 11:01:38Upis brodice obavlja lučka kapetanija, odnosno ispostava lučke kapetanije nadležna za upis u upisnik brodova.«.
Prilog 2. - Oznake luka upisa
(članak 73. Pravilnika)
Bakar    BA
Baška    BŠ
Biograd n/M    BG
Bol    BO
Božava    BŽ
Cavtat    CT
Cres    CS
Crikvenica    CK
Dubrovnik    DB
Hvar    HV
Ist    IT
Jablanac    JB
Jelsa    JL
Karlobag    KB
Kaštela    KŠ
Komiža    KŽ
Korčula    KO
Kraljevica    KR
Krk    KK
Lopar    LO
Mali Lošinj    ML
Malinska    MK
Makarska    MA
Maslenica    MC
Metković    MT
Milna    MN
Mošćenička Draga    MD
Murter    MU
Nerezine    NE
Novalja    NV
Novi Vinodolski    NO
Novigrad (Zadar)    NG
Novigrad (Pula)    ND
Omiš    OŠ
Omišalj    OM
Opatija    OP
Orebić    OR
Pag    PG
Ploče    PL
Poreč    PO
Preko    PR
Primošten    PŠ
Privlaka    PV
Pula    PU
Punat    PN
Rab    RB
Rabac    RC
Raša-Trget    RŠ
Rijeka    RK
Rogač    RO
Rogoznica    RG
Rovinj    RV
Sali    SA
Senj    SE
Silba    SL
Slano    SO
Sobra    SR
Split    ST
Stari Grad (Split)    SG
Starigrad (Zadar)    SD
Ston    SN
Sućuraj    SĆ
Sumartin    SM
Supetar    SU
Susak    SS
Sveti Juraj    SJ
Šibenik    ŠB
Šilo    ŠL
Tisno    TI
Trogir    TG
Trapanj    TP
Trstenik    TT
Ubli-Lastovo    UB
Umag    UM
Unije    UN
Vela Luka    VL
Vis    VS
Vodice    VD
Zadar    ZD

Uglavnom najbolje je doci na otok i vidjeti koje oznake imaju barke/brodice/plovila lokalci. Sto veci broj oznaka manja vjerovatnoca za pogrijesiti.
P.S. ne vrijedi za marine jer u njima ima plovila od svukuda :)
Hvala na konkretnom odgovoru.

Iako nisam ciljao (nego na jedno mjesto na Krku), ali kao jedna od najbližih točaka kamo možda valja otići, je ona popisu iz Pravilnika, a valjda bude i na popisu u natjecanju Maslenica  MC.

73 i pratimo prognozu

. .

9A6C

Budeš li @MC, svi će te jako voljeti👍

GL

9A5N

9A9EE,

Moj ti je prijateljski savjet da, prije sudjelovanja u nekom natjecanju, prvo pažljivo pročitaš pravila natjecanja.

U svakom mjestu na obali/otoku svaki će ti lokalac znati reći kojoj luci upisa mjesto pripada.

Ako želiš biti tražen u kontestu, predlažem ti da radiš s oznakom UB ili UN.
73 de Neno 8)

9A3PM

Ljudi moji šta je ovo!?
Temeljem kalendara planirao sam ići na Silbu i raditi KJ kao portabl stanica.
Koja je ovo drskost i bezobrazluk, tradicionalno hrvatsko natjecanje izbaciti iz termina
zbog jednog privatnog događanja ( ali elitističkog) i to neposredno pred natjecanje.
Zar manageri ne razgovaraju, pa 3. nedjelja u svakom mjesecu je 9A Activity a u rujnu i ARG.
Manageru, imaš petlju svaka čast tebi i ekipi, ovako se ruši sustav i prelazi u apsolutizam.
Sigurno neću raditi KJ pod ovakvim uvjetima a vama sretno u KJ i na privatnom okupljanju.
 73 de Branko, 9a3pm

9A4DU

Branko, u potpunosti se slazem.
Drsko i bezobrazno. I ja sam se mislio aktivirat u KJ u originalnom terminu a sad i da hocu ne mogu.
Tako se odnosit prema tradicionalnom hrvatskom natjecanju? Prebacit termin niti mjesec dana prije samog natjecanja.
Ako se ikad vrati u originalni termin onda cu mozda i aktivirati portabl SR ili CT
A dotad idem u ARG-ase.

73 de 9A4DU, Ante

9A4M

Bez namjere da ikome posebno repliciram na ovdje izrečene stavove i mišljenja, osjećam potrebu da kao odgovorna osoba Saveza izrazim vlastitu opću impresiju o ovoj temi.

HRS kao nacionalni savez radioamaterskih udruga potiče i promiče razvoj zajedničkih potreba i interesa svojih članica, a napose skrbi o razvoju radio komunikacijskih tehnika.
Kao takav, dakako podupire rad svih svojih članica koje ostvaruju temeljne interese, pa tako i različite organizacije događanja koje se održavaju kroz godinu, kao što su: ICC, ZRF, Hamfest Osijek... kao i svakog drugog koje doprinosi općem napretku hrvatskog radioamaterizma.

Među osnovnim ciljevima rada Saveza izdvaja se razvoj, poticanje i promidžba radijskih komunikacijskih tehnika u Hrvatskoj, a naročito među mladima, zatim njegovanje radioamaterskog duha i vrijednosti radioamaterizma, poticanje dobre volje i prijateljstva među građanima svih država svijeta neovisno o njihovim političkim, rasnim, nacionalnim i vjerskim pripadnostima ili bilo kakvim drugim svjetonazorskim razlikama, kao i njegovanje domoljublja, razumijevanja i snošljivosti među ljudima.

ICC je svijetao primjer radioamaterskog skupa koji su održava u Hrvatskoj. HRS ga je prepoznao kao pozitivnu težnju da se, na jedinstvenom i lako dostupnom mjestu, prenesu znanja, vještine i iskustva rada u natjecanjima ili DXpedicijama. Nitko tamo nikome ne broji krvna zrnca, niti zaviruje u lisnicu pa su po mom mišljenju konstatacije o tobože nekom "elitističkom" okupljanju neprimjerene. Platforma je to fokusirana na tehnološki napredak contestinga kao i neposrednu komunikaciju svih onih koji taj vid bavljenja ovim našim hobijem vole i njeguju. Svima koji to žele dolazak i sudjelovanje je omogućeno pod jednakim uvjetima.

Razgovora o promjeni termina natjecanja bilo je i ranije. Posljednji put koliko je meni poznato o tome se debatiralo na HRS konferenciji ove godine na Sljemenu. "Osluškivala" su se različita mišljenja i pokušalo naći optimalno rješenje koje bi moglo biti prihvatljivo svima, a opet da se omogući sudjelovanje u čim je moguće više aktivnosti. Alen 9a3ma, kao odgovorna osoba za ovo natjecanje, pokušao je sve te stavove i mišljenje vagnuti i pretočiti u štivo pravila natjecanja (HVALA Alene za uloženi trud) za koja je tržio i dobio suglasnost "nadležne vertikale" u tijelima upravljanja HRS-a.
Nikome se tu nije posebno pogodovalo, niti je ekipa iz Radiokluba Poreč 9a1p to tražila, nego se u najboljoj vjeri da će se omogućiti što masovnije sudjelovanje na ovim komplementarnim događanjima pristupilo promjeni termina Kupa Jadrana. Taj termin "nije u kamen zapisan" i može se mijenjati i prilagođavati. S druge strane termin ICC-a je radi dostupnosti infrastrukture (smještaj, konferencijske dvorane, cijene...) za njeno održavanje vrlo teško pomicati. Slijedom navedenog napravilo se jedino što smo smatrali da je bilo racionalno, a to je pomaknuti termin održavanja Kupa Jadrana par tjedana unaprijed.

Što smo time dobili?
- Stvorili smo uvjete 9A HAM zajednici masovnije sudjelovanje u događanjima u organizaciji HRS-a, kao i u onima koji imaju potporu HRS-a;
- Novi termin je pogodniji budući da su dani u rujnu ipak ponešto duži i pogodniji za moguće odlaske u "ekspedicije" i portable rad. Dakako, vjerojatnost za lijepo i toplo vrijeme je također veća u rujnu;
- Djelomično smo ujednačili vremenske razmake između HRS KV kupova (travanj - rujan, rujan - siječanj).

Slijedom svega navedenog, smatram da stvarno nema potrebe za "zlu krv". Ionako nas je malo ostalo.  ;) 

Sve vas pozivam da u što većem broju i sukladno vlastitim mogućnostima i afinitetima sudjelujete u aktivnostima koje doprinose razvoju i unaprjeđenju radioamaterske djelatnosti u našoj zemlji. 

73
Mate 9A4M

9A3PM

Mate,
moram ti samo reći kao najodgovornijem čovjeku u HRS-u, a i manageru velike firme, Godišnji PLAN je svetinja.
Ovim ad hock rješenjem se za račun ICC-a nagazilo i 9A Activity i ARG.
Da je temeljem promišljanja na Sljemenu pripremljen plan za iduću godinu i objavljen 30. prosinca, ne bih riječi rekao, ovako ne mogu vašu odluku i objašnjenje prihvatiti kao racionalnu jer i 9A Activity promiče radioamaterizam i ARG također, te se nadam da su važni HRS-u. Radioamaterizam je, koliko ja znam, puno širi i važniji od contestiranja.
Osim toga mislim da svi manageri moraju sjesti za stol i zajedno raditi HRS-ov kalendar, jer ima nas dosta koji se bavimo sa više aktivnost, kao i ti sam.

73 de Branko, 9a3pm

9A6C

Uvažavajući sve izrečeno, nameće mi se logično pitanje: da li će se naredne ili neke druge godine opet pomaknuti termin KUPA JADRANA, ako jedini dostupan termin za tzv. ICC bude ovaj sadašnji termin KJ?
Ne znam koliko se puta do sad dogodio taj tzv. ICC, mislim dva, i svaki put u drugom terminu. Jednom u terminu IARU UHF natjecanja, za drugi put ne znam.
Slažem se s Brankom, a i praksa je takva da se promjene ne donose u tekućoj godini neposredno pred termin. Nekako mi ne izgleda pristojno.

Svaka čas vertikali HRS-a, ali ovo je loša odluka i loša poruka. KJ pomaknemo, a ARG i Activity pregazimo... ICC uber alles?

Na stranu svjetonazori i lisnica, ma šta u njoj i koliko bilo. A nije ni pitanje elitizma, jer to ne vidim.

Samo da ponovim - KJ traje samo 2 sata i za moj staromodni ukus puno bi bolje bilo uraditi ono što je Mate prije cca 10 godina uradio na Babinom brdu - u KUPU HRS radilo je desetak postaja QRP kalibra unutar 5000 kvadrata. A bilo je tu i frajera koji i danas odnose prva mjesta u svjetskim natjecanjima. Vrhunska zabava!

Je, treba se malo oko toga i potrudit, ali...

Ma i jedan dipol na kojem bi se izredalo desetak ljudi pod svojim znakom unijelo bi dovoljno živosti i zbrke i od ovog kontesta napravilo prvorazrednu predstavu za pamćenje.

Ali eto.

GG

9A6ARP

Hvala na iscrpnom pojašnjenju stavova Saveza vezano uz organizaciju i podršku različitim radioamaterskim događanjima, kao i na trudu koji je uložen u pripremu pravila natjecanja i promjene termina Kupa Jadrana.

Međutim, želio bih istaknuti nekoliko važnih točaka koje i dalje ostaju neodgovorene i koje, smatram, zaslužuju dodatnu pažnju:

Zašto šira zajednica nije ranije i konkretnije uključena u donošenje odluke o pomicanju termina Kupa Jadrana? Ako se već znalo da postoji kolizija s ICC-om, nije li bilo korektno uključiti i ostale aktivne sudionike u raspravu, umjesto da se naknadno objašnjava zašto je nešto već odlučeno?

Zašto se dojam o "elitizmu" proglašava neprimjerenim, umjesto da se razmotri odakle takva percepcija dolazi? Nitko ne govori o "krvnim zrncima", ali činjenica je da neki događaji dobivaju znatno više pažnje, promocije i logističke podrške, što može ostaviti dojam neravnoteže.

Hoće li u budućnosti Savez provoditi formalne konzultacije i javne rasprave prije donošenja ovakvih odluka? Vjerujem da bi to bio konkretan korak prema transparentnijem i ravnopravnijem odlučivanju.

Cijenim sve napore koji se ulažu u razvoj radioamaterske scene u Hrvatskoj, ali jednako tako smatram da članstvo ima pravo postavljati pitanja i očekivati uključivanje u procese koji se tiču svih nas. Upravo zbog toga, ovakva rasprava ne bi smjela biti doživljena kao napad, nego kao dio zdravog dijaloga.

S obzirom da ste sami naveli kako termin nije "u kamen zapisan", vjerujem da će se u budućnosti više pažnje posvetiti i uključivosti samog procesa.

Hvala još jednom i srdačan pozdrav,
73!
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A3SM

Ime,
Ova tvoja ( opšća impresija ) je kao da slušam Turudića ovih dana ... široko i "zaobilazi" ono što narod misli i pita  ...
Ne moram ja ništa više dodati iako bi mogao ali dosta su TI/VAMA , HRS VERTIKALI ( kako reče Gogo ) rekli i Ante-4DU, Branko-3PM, Darko-6ARP i Gogo-6C .Ne moram reći da se s njima slažem no to su naša vidjenja za koje je vama i tako svejedno. 
Vertikala umjesto da se trudi ići prema gore sve više i više ide kontra tj prema dolje.. živi bili pa vidili ..
VY 73 de Mato - 9A3SM

9A3TY

Ponavljanje je majka znanja :

Citat : Razlog promjene termina je održavanje ICC-a (Istra Contest Conference) u Poreču, koja je već sada postala tradicionalna početkom listopada.

Nažalost, žao mi je što to moram reći ali navođenje ciljeva HRS-a, duljeg dana, ujednačavanja vremenskih razmaka su samo pokušaj saniranja štete koja je nastala jer HRS nema stručnjaka za public relations a.k.a. PR pa vam je promaklo promišljanje o tome kako će radioamaterska raja doživjeti gore navedeni citat. Ili kako se u drugim situacijama kaže "nije sramota biti lopov nego je sramota ako te uhvate" a uhvaćeni ste ! ;D

Citat : Elitizam je naziv koji se koristi za ideologije, pokrete i praksu temeljenu na uvjerenju da odlučivanje, upravljanje ili vlast u nekom društvu, organizaciji ili državi mora biti ograničeno isključivo na pripadnike njegove elite, odnosno pojedince koji se od njenih "običnih" pripadnika ističu po porijeklu, materijalnom bogatstvu, obrazovanju, fizičkim ili mentalnim sposobnostima.

Zašto je svima prva stvar koja padne na pamet kad se spomene elitizam - lova ?!?
Pa dečki su sigurno (osim boljeg financijskog stanja) i bolje obrazovani i boljih fizičkih i mentalnih sposobnosti od velike većine ostalih članova članica HRS-a. Kako bi inače mogli ostvarivati vrhunske rezultate u  natjecanjima? Svaka čast dečki. Samo tako naprijed i ne sramite se svog elitizma.

No, nije potrebno "zavirivati u lisnicu" da se vidi o čemu se priča. Dovoljno je na internetu pronaći opremu koja se spominje u predavanjima pa zbrojiti cijene svakog pojedinačnog dijela setupa. Za veliku većinu kako članica HRS-a tako i članova članica HRS-a svaka pojedinačna stavka je jednostavno nedostupna. Dakle, o kojem općem napretku hrvatskog radioamaterizma je tu riječ ?!?

Nije li možda puuuuuuno interesantnije za opći napredak hrvatskog radioamaterizma davati savjete o small-pistol setupovima? Kako izvući maksimum iz uvjeta u kojima radi velika većina kako početnika tako i dugogodišnjih natjecatelja?

Ruku na srce, ICC je ipak "samo" druženje jedne male grupe radioamatera (zvali je mi elitnom ili ne) i ponekih pojedinaca koji ne prestaju sanjati o vlastitom big-gun setup-u koji će imati isto kao što će i dobiti EuroJackpot. Da druženje uz jelo i piće ne spominjemo. To je ipak najbitniji dio radioamaterizma u svakoj sredini ;D

Usput, ponavljam se ali ... kad HRS već sufinancira događanje zašto se barem ne osigura da članovi članica mogu naknadno online odgledati predavanja? Nije li to u općem interesu? Inicijalno se obećavalo da će biti dostupni video zapisi ali godine prolaze, "tradicija" nastaje (pardon, već je nastala koliko čujem, valjda po ubrzanom postupku ;D ) ali online za široke narodne mase - ćorak ?!?

I da zaključim - da li će ova promjena termina dovesti do napretka? Do većeg užitka u natjecanju? Do bolje "cjeloživotne edukacije"? Ne vjerujem. Samo je stvorena nova mrlja na HRSovim natjecanjima kao i novi prijepor.

Onima koji će sudjelovati u Kupu Jadrana želim što više uživanja u natjecanju i što bolji rezultat.
Sretno !

73 de Ivo, 9A3TY

9A3J

Pozdrav svima,

evo samo da javim da ćemo mi iz Ludbrega sudjelovati u natjecanju sa nekoliko pozivnih oznaka unatoč promjeni termina. Koliko se ja sjećam materijali sa ICC su dostupni na youtube (utipkati istra contest conference) i dostupni su i nama koji nismo u mogućnosti nazočiti tom eventu (kakvim god ga okarakterizirali).
Po meni, malo se previše buke radi više radi same buke nego radi nekog konkretnog cilja ali to je samo moje mišljenje.

Nadam se uraditi puno stanica od doli unatoč najavljenim bojkotima
73 i dobar contest
Saša, 9A3J

9A3PM

Saša,
prema KALENDARU, ja sam planirao ići i raditi KJ sa otoka Silbe
međutim, zbog lokalnih a ne HRS-ovih, događanja termin je prebačen i to točno u
termin 9A Activity i ARG i Međimurju. Očito bez ikakvih konzultacija sa ostalim managerima
u HRS-u.
Konkretno ja sam nekakve aktivnosti poduzeo kako bih otišao na Silbu u tom terminu (i sve propade)
u ovom terminu plan mi je ARG u Međimurje.
Pošto sam legalista i vjerovao sam u HRS, šta sada?
Kome da vjerujem? Prema kome ili čemu da planiram svoje aktivnosti u idućoj godini?
Evo pa mi konkretno odgovori.
73 de Branko, 9a3pm

9A6C

Ako mogu zamoliti, odmaknimo se malo do tzv. elitizma i koliko vrijedi nečija oprema, moj motiv sadržan je u prvom postu ove teme i referira se na objavu s naše web strane.
Bez implikacija, insinuacija i tome slično.
A najmanje s ciljem da se odustane od rada u KJ.

GG