• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Novi CI brojevi na IOCA listi

Autor 9A5N, 05. Rujan 2025, 20:22:10

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5N

Na IOCA listu otoka dodaju se tri nova CI broja:

CI-1008 Gubavac
CI-1009 Ploča

Otoci se nalaze u uvali grada Ploče

CI-1010 Otok Blato
Otok se nalazi u uvali Rijeka Dubrovačka
73 de Neno 8)

9A7YY

Ako ste vas dvoje (2AA i 5N) ubacili na listu otok Blato CI-1010 unatoč mom protivljenju  kao autora IOCA liste onda od vas tražim da ubacite kao CI-1011 i otočić Stipanac u Prukljanskom jezeru koji je dio rijeke Krke koja se kao i rijeka Dubrovačka ulijeva u Jadransko more.

Bilježim se sa štovanjem.
Branko 9A7YY
IOCA list manager ;-)

Ne spavajte o otoci naši,
lijepi vrtli morem plivajući.

Antun Mihanović, godine gospodnje 1853.

9A7YY

CI-1010 vrijedi jednako kao i Mariborski otok na Dravi. :-(

9A6C

Do skoro nevidljive hridi Ročni pred ulazom u kanal Sv Ante stoji i Školjić, a čini mi se da je i tvrđava Sv. Nikole sama otok Ljuljevac.
Duga je ta lista, nije se lako snaći.
Tražio sam od MRREF objašnjenje zašto Stipanca nema na čuvenoj listi otoka i hridi, ali odgovor same autorice bio je pitijski i bez volje da se komunikacija nastavi.
Čini se da su obe liste rezultat nekih kriterija i pitanje je jesu li i koliko savitljivi.

GO IOCA GO👍

GG

9A7YY

Citat: 9A6C  u 07. Rujan 2025, 06:10:29Do skoro nevidljive hridi Ročni pred ulazom u kanal Sv Ante stoji i Školjić, a čini mi se da je i tvrđava Sv. Nikole sama otok Ljuljevac.
Duga je ta lista, nije se lako snaći.
Tražio sam od MRREF objašnjenje zašto Stipanca nema na čuvenoj listi otoka i hridi, ali odgovor same autorice bio je pitijski i bez volje da se komunikacija nastavi.
GG

Neprihvaćeno iz [1955]: »o. Jadrija« je rt; »o. Sv. Nikola« u kanalu Sv. Ante: ↔; »o. Stipanac u Prokljanskom jezeru«: jezero;
plićina Kraplun kod Krapnja većinom je pod vodom; ROGOZNICA (Otok / Kopara, 69): ↔.
Dodano drugo: vrlo posebna hrid Roĉni sa svjetionikom, nasuprot Jadriji na ulazu u kanal Sv. Ante; umjetni otoĉić ↕ s lokalom
»Captains Club« u umjetnom zaljevu u hotelskom naselju Solaris kod Šibenika; veliki stari betonski blok s molom na plićini Roţenik
ispred Zlarina; velika »Sika od Komorice« (Komorica, S od Zlarina); 1 svjetionik.
[DRUGO: mala hrid Kablinac ≈ na rtu Lemeš, Kaprije; 2 hridi ≈ uz Galijolu ispred Prvića; betonski blok na kupalištu Jadrija; otoĉić
Školjić ↔ pred tvrĊavom Sv. Nikola ↔ na ulazu u kanal Sv. Ante; još jedna visoka plićina kod Roĉnog; 6 većih stijena uz obalu W od
Ţaborića; široka hrid ≈ na S rtu Rakitana; hrid na S rtu Zlarina (rt Rat); mala pozidana plićina na dnu Grebaštice; »otok« Marina
Frapa (Rogoznica) ↕: u plimi se digne razina mora do mosta; 2–3 hridi ≈ uz Mulo, N i S; širopka hrid ≈ ispred Tanjurića na rtu Ploĉa.]

9A6C

???

Ko, šta kako, zašto? Pogledao sam tu web stranicu i ne vidim po čemu je ona relevantna, osim po nazivu. Tko je potpisuje itd - ? Znam da je neka dr.sci objavila neku svoju listu na tu temu, ali nije bila raspoložena za razgovor.
Kaže tamo da je tvrđava Sv. Nikole u kanalu Sv. Ante, a ona stoji na ulazu, kao i Školjić. OK. A smijurija od Ročnog, e to je ok. Dajte najte..

Proša san kraj tog Ročnog brodom par puta, da nije ozidan betonski blok  na kojem je zeleno svitlo ne bi ga gospe vidila. Viri par sika iz mora ka na BS7.

Ljuljevac i Školjić su 200 m daleko frontalno okrenuti prema njemu. Do Školjića od obale vodi drveni mostić, dalje do Ljuljevca plićak.

Ovo nabrajanje nečega ne pomaže, bar meni, nema nikakvog objašnjenja i razloga.

Uostalom - IOCA je naš program i tu možemo stavit šta je nama volja. Ni DXCC lista ne sadrži samo zemlje članice UN, jer je tako netko odlučio. Sve je stvar kriterija.

Ovako kopno od 5000 kvadrata okruženo morskom vodom nije otok, a tri sike od par kvadrata jesu.
Dajte najte...

Nije da sam lud za IOCA programom, ali valjda se može?

POZZ

GG

9A5N

Branko,

Bez obzira što ja napisao ti se nećeš složiti kao što se nisli složio niti u našem razgovoru.
Zato IOCA komitet ima 3 člana i ne vidim nikakav razlog za tvoj komentar.

Međutim, treba ostalima pojasnim tvoji navod o rijeci Dobrovačkoj i otoku u rijeci.
To što se nešto zove Rijeka Dubrovačka ne znaći da se radi o rijeci.
Možeš pogledati popis Hrvatskih rijeka Jadanskog sliva i pokušaj pronaći rijeku Dubrovačku.

Citat:
Tridesetak metara od izvora rijeke Omble nalazi se mali slap visine sedamdesetak centimetara nakon kojeg se Ombla miješa sa slanom vodom i utječe u Jadransko more u 5 kilometara dugačkom zaljevu Rijeke dubrovačke kod mjesta Komolca.
Izvor: https://www.voda.hr/hr/novost/rijeka-ombla-jedna-od-najkracih-rijeka-na-svijetu
Skoro isti tekst i na: https://hr.wikipedia.org/wiki/Ombla 

Pitanje otočića Stipanac je otvoreno.
Prema prvim informacijama koje sam pronašao na brzinu, mogao bi na listu.
Treba napokon nedvosmisleno utvrdi gdje rijeka Krka utječe u Jadransko more.
Po mom mišljenju, to je Skradin ali to je samo moje mišljenje.
Googlaj kad imaš vremena, podastri relevantne informacije i Sipanac ne/ide na listu.

Gogo,

Tom i ja smo bili na Ročnom dosta davno i nije baš tako mali.
Bili smo mi i na manjim hridinama.
Kako se razina mora diže, neki otočić se smanjuju i polako nestaju.
Možda će za koju godinu od Ročnog ostati samo sjetionik.

Tvrđava Sv.Nikola nije na otoku jer je spojena s kopnom nasipom kao i još niz otoka koji su zbog nasipa bez propusta izgubili status otoka.
Ali koliko se sjećam, nasip prema Sv.Nikoli je vrlo nizak i plima ga potapa.
E, tu je šansa da, kad se nivo mora dovoljno digne, Sv.Nikola opet bude na otoku.
73 de Neno 8)

9A6C

Rijeka Dubrovačka nije rijeka, a Prukljansko Jezero nije jezero :D

Nisam dugo bio na izletištu Slapovi Krke niti u NP, a obzirom na cijenu ulaznce i moju penziju teško da će se to i dogoditi, ali ako se dobro sjeća, brodom od Skradina nije moguće doći do slapova i negdje niže od njih postoji nekakav preljev kao i kod Omble i tu se prekida veza toka rijeke Krke i nastavka tog ušća.
Prije par godina kad sam se raspitivao u vezi tog Stipanca došao sam do podatka da je Prukljansko jezero, Prukljanski kanal, šibenski zaljev pa i kanal Sv Ante koji vodi do otvorenog mora zapravo prošireno ušće rijeke Krke koje je izdubilo pomicenja ledenjaka prije jako puno godina. Zvuči smiješno, ali tako je. Sam Prokljanski kanal je uzak, +/- 2-300 m, ali dubina mu je preko 40m, što ide u prilog riči o ledenjacima itd.

Utoliko o tome da je Skradin granica, po meni je ona daleko nakon Skradina. flora i fauna Prukljanskog jezea u cijelosti je morska, a obzirom na malu dubinu (max cca 20 m) i salinitet koji oscilira migratorne vrste se smijenjuju, a povremeno se pojave i neke posve atipične poput kostelja dubljinca ili zubaca krunaša u juvenilnoj fazi razvoja - recimo do pola kg - a koji je tipičan za pošte većih dubina i vanjskih otoka.
Pri većem vodostaju Krke preko preliva do izletišta NP Krka preleti i pokoja štuka koja razveseli lokalne spinnere i mačke, jer nije na osobitoj cijeni:-)) Obzirom da je u Krki ionako alohotna i s manjkom pameti uvedena vrsta pojedinih homo sapiensa, nije nikakva šteta.

E dalje.

Otočić Ljuljevac na kojem je izgrađena tvrđava Sv Nikole pa ga tako i zovu vezan je otočićem Školjićem plitikim pojasom mora koji se vidi i na GOOGLE EARTH-u. Otočić Školjić koji se nalazi između Ljuljevca i kopna, vezan je s kopnom drvenim mostom.

Danas je oseka oko podne i vrag mi ne da mira pa ću otić na licino misto i podnijeti raport pa da skratimo teorijsku raspravu. Oko podne je oseka pa bi svaki kamen trebao izvirit i pokazat se.

Između Stipanca i kopna prije 2000 godine postojao je i kolski put čiji trag u plitkom moru svijeti i na GOOGLE EARTH-u, ali od onda se more diglo preko metra i poplavilo ga, kao i neke antičke lučice o kijima svako malo čujemo u medijima i koje je more prekrilo, a mrska vegetacija i nanosi zamaskirali. Od Kaštela pa dalje.

Pa ćemo vidit kako stvari stoje, a do tada "dragi štioci", kako to voli reći naš wannabe Smoje s otoka Brača - stay tuned ;D

GG

9A6C

Dragi štioci:-))

Rečeno učinjeno. Jutros ipak, a ne jučer (kuvala se šalša) otišao sam na lokaciju da se osobno uvjerim u situaciju. I situacija na lokaciji izgleda ovako:

-otok Školjić od kopna dijeli cca 150 m i na kopno je spojen drvenim mostom ispod kojeg je i za oseke samo more.

-otok Ljuljevac koji nosi tvrđavu Sv. Nikole ljudskom je rukom spojem na Školjić - izrađen je nasip koji je trajno iznad razine mora.

-a čuveni Ročni, eno i njega na slici je oko 150 m zapadno od oba otoka

I kad zbrojim i oduzmem, ne vidim razliku između Školjića i Paga, Krka ili Vira.
Zapadna obala Školjića gleda prema Zlarinu (i omiljeni Ročni), istočna na kanal Sv. Ante.

Hvala na pažnji!

GG

9A5N

Gogo,

Hvala na izvidu na "licu mjesta".
Kako je prošlo dosta godina od kada sam ja bio na "licu mjesta", pobrkao sam Školjić i Luljevac.
Ti si lokalac pa znaš za Ljuljevac jer otočić nema ime na karti.
U to vrijema, veza Školjića (ne Ljuljevca) i kopna meni je izledala kao nasip djelomićno razvaljen morem.
Most je sigurno napravljen kasnije kada je more potpuno razvalilo nasip.
Na topo karti, između kopna, Školjića i Ljuljevca(!?) nacrtani su nasipi i zato nisu na trenutnoj listi.

Po svemu što si napisao i prema priloženim fotografijama, Školjić ispunjava uvijete za stavljanje na IOCA listu.
Konačnu odluko donijeti će IOCA komitet.

Malo sam googlao o rijeci Krki.
"Rijeka Krka izvire u podnožju planine Dinare, 3,5 km sjeveroistočno od Knina, podno 22 metarskog Topoljskog buka ili Krčića, kojeg stvara pritok Krčić. Krčić ljeti presušuje. Utječe u Prokljansko jezero kraj Skradina, gdje počinje estuarij rijeke Krke. Ukupna duljina rijeke, s potopljenim dijelom ušća, iznosi 72,5 km, od čega 49 km čini slatkovodni vodotok, a 23,5 km bočati"
"U more utječe kod Šibenika."

Znaći, otočić Stipanac se nalazi u estuariju rijeke Krke.
Čini mi se da IOTA priznaje otoke u estuarijima ako ispunjavaju ostale IOTA uvjete.
73 de Neno 8)

9A6C

Na opće čuđenje majki s djecom i drugih šetača čak sam legao na taj most da vidim kako izgleda dno ispod i ne vidim nikakve tragove nasipa.
Ljuljevac je skoro cijeli pod tvrđavom i jedini pristup je preko onog nasipa sa slike ili izletničkim brodom iz Šibenika.
A sad je ionako vezan za Školjić.

A di Krka uvire, svakako uzvodno od Skradina, ali zabranjena je plovidba ispod skradinskog mosta pa mi se ne plaća ulaznica.
Ovih današnjih 2*14 km ću riješit preko putnog naloga 😉

Na kraju bi se reklo - kartu čitaj, a seljaka pitaj😄

GL

GG

9A5N

Na IOCA listu dodaju se još dva nova CI broja:

CI-1011 Školjić
Otok se nalazi u kanalu Sv.Ante.

CI-1012 Stipanac
Otok se nalazi u Prokljanskom jezeru.

Na inicijativu Gorana, 9A9C utvrđeno je da otok Školjić ispunjava uvjete.
Temeljem Goranovih fotografija i izvida na "licu mjesta" utvrđeno je, da je Školjić 24h okružen morem a s kopnom je povezan mostom.
Nasip između Školjića i kopna prikazan na kartama više ne postoji.
Školjić je nepropusnim nasipom povezan s otokom na kojem se nalazi tvrđava SV.Nikola i time čine jednu cjelinu.

Na inicijativu Branka, 9A7YY utvrđeno je da Stipanac ispunjava uvjete.
Temeljem prikupljenih informacija utvrđeno je, da je Stipanac, smješten u Prokljanskom jezeru koje je dio estuarija rijeke Krke, 24 h okružen bočatom vodom i pod utjecajem plime i oseke.
Zbog toga se Stipanac ne može klasificirati kao riječni otok okružen slatkom vodom i pod utjecajem vodostaja i toka rijeke Krke.

IOCA komitet se zahvaljuje na inicijativama i poziva sve ostale radio amatete koji mogu nekom informacijom pomoći u ažuriranju IOCA list.
Otoci su zbog promjene nivoa mora i ljudskog djelovanja izloženi stalnim promjenama.

p.s.
Gogo, pokušao sam pronaći fotografije aktivacije Hr.Ročni ali bezuspješno.
Aktivacja je bila davne 2009. i slike su se zagubile u elektronskoj magli.
73 de Neno 8)

9A6C

Neno pozdrav i hvala na prihvaćanju obje inicijative.

Sad ostaje vidjeti tko će prvi podignuti antene i aktivirati ove novitete :D Školjić je relativno jednostavan, lagana šetnja preko mostića i za 10 minuta eto nas na bandu.

Za Stipanac ipak treba brodica, a njih ima po okolnim naseljima u priličnom broju.

Pričao mi je Tom kako se išlo na Ročni i kako se pristajalo... ne bi ja to...

I jedno pitanje - gdje naći ove karte na kojima si prikazao oba otočića?

POZZ

GG

9A5N

Gogo,

IOCA  pokriva sve težine aktivacija i svatko, od invalida do alpinista, može aktivirati otoke primjerene svojim psihofizičkim mogućnostima.

Šetao si po Školjiću neki dan.
Ubaci opremu u kariole i u nedjelju poslije poden otiđi ponovno u šetnju.
Na Školjiću ima hladovine tako da se nećeš oznojiti dok radiš tih pedesetak veza.

Ni Stipanca ti nije neki "veliki zalogaj".

Pag i Brač si aktivirao.
Odradi još tri aktivacije da dođeš do besplatne Aktivatorske Basic diplome.

Topo karte su se mogle prije dosta godina skinuti s neke srpske stranice.
Ja sam ih skinuo na vrijeme, 2007.
Imam samo karte koje pokrivaju more i obalu jer me ostale nisu zanimale.
Čuo si za Jumbo mail?
73 de Neno 8)

9A6C

E zna san...bolje da san muča, sad će me tokat i otoke aktivirat :D

Školjić nije problem, lagana šetnja, a veći je problem donit karijolu do parkinga nego na leđima sve odnit. Jesam stari aktivator, ali nisam se baš proslavio a lako bi moglo bit da ostanem i bez osnovne diplome ;)
Čak sam i antenu složio kao za tu zgodu, ali mi je sad od KV uređaja ostao samo TS590SG. teleskop štap od 12 m je na stanju, ACCU 55 Ah...Tu bi više valjala ona kolica koje babe na dva kola tegle s pazara.
Utorak bi moga bit dobar dan za Školjić i lovce.

Stipanac je druga priča, imam dobar brodić - DALMATINKA 590 -, ali nije mudro sam ići u istraživanje - voda je mutna, nije ovo more, plitko je i bez nekog na provi treba imat sreće pa promašit kamenje na dnu. I dobro obići otok, jer je dio obale obrastao šašem i nije pregledno. Na otoku stoje ruševine kapelice Sv Stjepana koji mogu pomoći oko dizanja antene. Vegetacija je uglavnom niska, ali je ima, a zmije su vjerojatno pitome i neće...ribarice i bjelouške.
Ako nagovorim Alena 9A3MA moglo bi se nešto i dogoditi.

Šteta da me IOCA ne zanima, s ovim brodom i ovim brojem otoka čovjek bi se mogao dobro zabaviti. Ali sam  pristajat na te ozoke, ne bi . A i više me ribarija zanima.

Ima još jedna nepoznanica koju bi volio riješit, a to je jedna hrid na samom jugu Zlarina - vidi se na NAVIONICS karti, ali ne baš na GOOGLE EARTH PRO. Nalazi se na maloj udaljenosti od uvalice. Ako budem tamo oko parangala bacit ću oko pa prijavit stanje. A otkako je GARMIN kupio NAVIONICS godišnja pretplata je over 260$ pa nema interesa ;D
Od karata me zanimaju samo ove dvije koje si objavio, Prukljan i prostor između Zlarina i kopna sa onih 8-9 otoka do Krapnja. Znam za JUMBO MAIL.

CU

GG