• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

KUP JADRANA 2025

Autor 9A6C, 26. Kolovoz 2025, 09:26:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1UN

Da ja kao Zagorac neznam kako živi Jadran...
Impliciraš da je na zahtjev ICCa mjenjan termin što nije točno.

Neću dalje, nema smisla.

Čujemo se u IARU VHF

73 9A1UN

9A6C

Ništa ja ne impliciram, sve lijepo piše na našem webu i na ICC webu. Ali da ponovim:

Razlog promjene termina je održavanje ICC-a (Istra Contest Conference) u Poreču, koja je već sada postala tradicionalna početkom listopada.

Ni riječi o prostiranju i dužini dana.

O tome koliko je uobičajeno mijenjati pravila natjecanja pred samo natjecanje, no comment.

Koliko god bio drven i zaostao i sam sam predložio promjene u pravilima AA VHF natjecanja i onaj dio koji je usvojen primijenit će se naredne godine, što mi se čini logičnim slijedom.

Naravno, otvoreno je pitanje da li će se termin opet promijeniti u skladu s dostupnim hotelskim smještajem, ali o tom po tom.

Eto, ne bi ni ja više pa se bilježim sa štovanjem.

GG

9A6KX

Čitam, i u oko mi zapele ove brojke koje iznosite?
Ne znam kojom je metodologijom brojano i iz kojih izvora, ali uzevši sudionike ICC od 2022 do 2024, i rezultate 80M 9A natjecanja tijekom 2022 do 2024, dobivamo presjek koji je koliko toliko realan (označeno zelenom bojom na slici)

Treba naravno uzeti u obzir da neki sudjeluju pod klubskim oznakama ili kao dio ekipa više operatora te pogledati također pristigle checklog i zaviriti malo u pristigle logove tj u održane veze da bi pronašli neke koji nikako ne šalju log...
Također treba posjedovati informacije o promjenama pozivnih oznaka tijekom te tri godine.

Evo Dave i Gorane, ako prihvatite metodologiju, nadam se da sam vam pomogao da izbrojite i usuglasite se oko brojke, pa možete o tome kako Jadran diše, samo nemojte završiti na ribičiji, postoji forum i savez ribolovaca  8)

Ali dosad se nitko nije zapitao (ili nije istupio javno), i meni je tek sada sinulo:

- hoće li postojeći logeri raditi s novim datumima (periodi, period autoswitch i dr)

- kako otići na ARG u Čakovec i Mursko Središće 20. i 21. rujna i vratiti se na vrijeme u geografski udaljeni dio 9A za sudjelovati u natjecanju ? Hoće li naš Stipe sada pomicati ARG ?

73 Mirko

9A1UN

Koki, samo za tebe IMG-e9077df2973a6d310d56a27ed3e1f849-V.jpg

9A3XV

Lipi moji,

nazvala me ptičica i obavijestila o ovoj zamamljivoj prepisci ovdje, nisam pratio. Ja, kao jedan koji je glasao za ovu odluku, a pritom ovdje pišem u svoje osobno ime (iako vjerujem da će se i ostali članovi KV povjerenstva složiti, kao i pridsidnik) imam potrebu obratiti se svekolikoj hrvatskoj radioamaterskoj javnosti. :)

Naime, nije tu bilo nikakve zle krvi niti loše namjere. (Znam Gogo da je put do pakla posut dobrim namjerama). Mi smo samo ljudi, pa smo onako po svom osjećaju bez velikih analiza, a na osnovu našeg dojma s prethodnih ICC-a i KJ (o tome se diskutiralo na marginama) zaključili da bi bilo dobro razdvojiti ova dva događaja. Nismo vodili neke osobite brige, znali smo da je ICC "zacementiran" vanjskim parametrima (turističkim), ali po našoj ocjeni značajan, pa smo odlučili prema osjećaju (bar s moje strane), a čini mi se da Mirkove brojke potvrđuju taj osjećaj i da ipak nismo pogriješili te da smo omogućili da jedan dobar dio sudionika može mirno biti na oba događaja. Nekako od početka u ovaj mandat želimo ugraditi dušu, osjećaj, ali i odlučiti jer sve je bolje nego ne donositi odluke.

Doduše Gogo, a i ostali kritičari, nisam baš upakirao u čemu je tu osnovni problem. Koje smo mi to osjećaje povrijedili da zaslužuju ovoliku reakciju. Ako mi to možete malo podrobnije objasniti? Je li to osjećaj o tome koji je od ova dva događaja važniji ili što? Je li KJ toliko tradicionalan da je njegov termin uklesan u kamen i nipošto se ne smije mijenjati? Zašto je to toliko važno?

Pročitali smo i razmotrit ćemo prigovore pa ćemo ponovno odlučiti. Zasad mislim da će ostati ovako. Ne vjerujem da ćemo o ovome raditi anketu. Mi smo ovlašteni za ovakve odluke i stojimo iza njih. Moje je mišljenje da smo onog časa kad smo uzeli mandate iste stavili na bubanj, nadam se ne ruskog ruleta. Pa okrenite bubanj. :)

No nema potrebe za zlom krvi, nema kuloara ni usijanih glava, nema stranih regionalnih utjecaja iz nebitne istarske prčije i ne znam već koje su fraze korištene (znam da nije ovako rečeno, to je moja slobodna interpretacija, ne da mi se tražiti citate). Idemo dalje u ljubavi kao i dosad. Ako je moguće?

73
Sale, 9A3XV

73 Sale, 9A3XV

9A4DU

Ja mislim da se treba postovati tradicija. Prije su se termini natjecanja postovali i trebalo bi se postovati i dalje. Bolje da selo umre nego tradicija.
Postujem ICC i bilo bi dobro da ICC postuje tradiciju jer ne mora ICC imati drugu subotu u listopadu kada je tradicionalno Kup Jadrana. Kako su i sami rekli pocetak listopada moze biti i prva subota a mozda i treca ili cetvrta.
Ovako se stvorila zla krv a nema potrebe za tim.
Gdje je nestao ham spirit?
To bi bilo isto kao da ja organiziram festival slavonske crne svinje u Djakovu za vrijeme Djakoveckih vezova. A volim kulen i pancetu i vjerujem da bi bio festival posjecen. A opet nemam pravo rusiti tradiciju Djakoveckih vezova.
Cak ako je i ICC izabrao krivi termin zasto mijenjati termin Kup Jadrana?
Prosle godine je bila prva subota. Ove godine druga a sto ako bude misljenja da bude treca subota?
Vjerujem da nije bila namjera ICC-a ukrasti termin Kupa Jadrana.
Ako je 53 godine bio u istom terminu neka i ostane!
Lijepi pozdrav s mora (jos malo pa po Jadranu)
73
Ante
9A4DU/MM

9A3SM

Sale,
Čitajući ove tvoje napise nešto mi je teško zapelo za oko što sam čuo i od prethodne "vlasti i vlastodržaca" jednostavnim riječima " MI TO MOŽEMO JER SMO VLAST " .. tvoja izjava da vi to možete i tako će ostati je malo "S VISOKA" i jednostavno po meni arogantno u najmanju ili najblažu riječ prevedeno ...
Kada bi sve vlasti i vlastodršci shvatili i prihvatili tko je tu za koga onda bi vi trebali znati da ste vi postavljeni radi nas a ne obrnuto i da bi trebali uvažiti mišljenje i riječi sa terena ... nije dovoljno reći MI SMO ODLUČILI I TAKO ĆE BITI ... to nitko ne osporava jer tako i radite ... uvijek je interesantno pratiti promjene vlasti na svim razinama države,saveza i bilo kojih organizacija da dolaskom novih ljudi nastupaju promjene i novi život jer prethodni nije dobar i ne valja .. u ovom slučaju čitajući ovdje i slušajući sa strane ljude koji se natječu u KJ pitanje je zašto mijenajti nešto što je davno odredjeno nekim terminima i na što se ljudi naviknu .. tko su ti nezamjenjivi zbog kojih se treba termin mijenjati jer "ONI" ne mogu učestvovati zbog ovoga ili onoga .. valjda sami ( oni koji žele i rade u natjecanjima ) odredjujemo svoj prioritet da svojim učestvovanjem nečemu se odričemo druge manifestacije jer ne možeš jednom guzicom sjediti na 2 stolice ... ICC je odredjen zbog odredjenih uvjeta i njega tako treba prihvatiti ali mijenjati datum kontesta radi " druženja " je po meni neozbiljno no već sa nekim postupcima sadašnje vlasti ništa me ne može iznenaditi ... ako kažeš da termin nije uklesan u kamen i može se mijenjati onda pitam ja tebe da li bi se mijenjao novi termin KJ jer u njemu neće moći učestvovati nekoliko posjetitelja ICC .. sigurno neće i to je ok .. ali to je tako jer nas nekoliko koji to pratimo i o tome pričamo smo mali uzorak da utječe na vaše odluke jer VI TAKO ODLUČITE I TAKO bude a vi koji plaćate članarinu svom savezu i koje VI predstavljate se i tako ne pitate za ništa osim kada treba dići ZELENI KARTON da vas se proglasi svetim ...
Novi menadžeri ( direktori )
- nova pravila kontesta i nagradjivanja
- promjena naziva kontesta i termina
- ukidanje nagrada za 2. i 3. mjesto jer za vas ta mjesta ne postoje pošto se nagradjuje SAMO PRVOPLASIRANI ... drugi su dobro došli za masovnost ali ne postoje .. cijeli svijet sporta i natjecanja poznaje nagrade za PRVA 3 MJESTA no za vas to ne postoji ... KV,UKV samo za prvoplasirane ... štednja na kome?
Kako ti kažeš da govoriš u svoje ime tako i ja sve ovo pišem u svoje ime jer ne učestvujem u natjecanju i mogu realno reći što mislim ...
Sretno, kontesterima u KJ kao i učesnicima ICC
Karavane, kontesti i vlasti dolaze i prolaze i tako ih se i pamti
VY 73 de Mato - 9A3SM

9A5SP

Citat: 9A6KX  u 29. Kolovoz 2025, 15:29:43- kako otići na ARG u Čakovec i Mursko Središće 20. i 21. rujna i vratiti se na vrijeme u geografski udaljeni dio 9A za sudjelovati u natjecanju ? Hoće li naš Stipe sada pomicati ARG ?

ARG se neće pomicati (u razgovorima sam s nekih kontesterima da vidimo mogu li stići doma na vrijeme ili će preskočiti ARG utrke), i smatram da su ovakve promjene, ako nisu unaprijed najavljene - a ovo je mjesec dana prije contesta -  neozbiljne.

Koliko god neki ne voljeli ARG (i ovim komentarom ispada kako manjina tlači većinu), među trkačima ima radioamatera koji redovito odrađuju konteste. Početkom godine muku mučim složiti ARG kalendar koji ne pogađa UKV i KV konteste i druga veća radioamaterska događanja - ne uspijevam uvijek, prošle godine smo dvodnevni događaj u listopadu stisnuli u jedan dan baš da neki od ARG trkača mogu i odraditi kup Jadrana, a bome ni kasna najava termina UKV susreta/HRS-ove skupštine me nije razveselila.

I što se dogodi ove godine - HRS-ova konferencija koja je ispala iz vedra neba je zgazila jedan termin, pa smo ajde .. pomaknuli ARG utrku. Sada kup Jadrana gazi drugu.

Slobodno raspravljajte o terminima, tradiciji, razlozima pomaka i ostalom ali - neozbiljno je u kratkom vremenu mjenjati termine ako se želi ići u poboljšanje pod egidom "ovo ne valja ajmo probati nešto drugo" - ljudi planiraju život (npr. radne subote) prema dogovorenim terminima ...

Ilitiga - ako se zna da je ICC prvi ili drugi vikend listopada, onda se moglo natuknuti u raspisu Kupa Jadrana da će se termin promijeniti u budućnosti, a ne micati na silu.

U svakom slučaju hvala Mirko što si nas se sjetio, snaći ćemo se..

Stipe 9A5SP
Stipe Predanić, 9A5SP

9A4QV

Citat: 9A3SM  u 31. Kolovoz 2025, 16:27:41Sale,
Čitajući ove tvoje napise nešto mi je teško zapelo za oko što sam čuo i od prethodne "vlasti i vlastodržaca" jednostavnim riječima " MI TO MOŽEMO JER SMO VLAST " .. tvoja izjava da vi to možete i tako će ostati je malo "S VISOKA" i jednostavno po meni arogantno u najmanju ili najblažu riječ prevedeno ...

VY 73 de Mato - 9A3SM

Mato, evo čitam nekoliko puta što je Sale napisao i ovo što mu ti "trpaš" u usta.
Tvoje poimanje njegovog posta je tvoje i nemam ga potrebe komentirati, ali imam potrebu komentirati netočno citiranje Saletovog posta s tvoje strane.
Mislim da to nije primjereno.

QV

9A4DU

Citat: 9A3XV  u 29. Kolovoz 2025, 23:36:05Doduše Gogo, a i ostali kritičari, nisam baš upakirao u čemu je tu osnovni problem. Koje smo mi to osjećaje povrijedili da zaslužuju ovoliku reakciju. Ako mi to možete malo podrobnije objasniti? Je li to osjećaj o tome koji je od ova dva događaja važniji ili što? Je li KJ toliko tradicionalan da je njegov termin uklesan u kamen i nipošto se ne smije mijenjati? Zašto je to toliko važno?

Pročitali smo i razmotrit ćemo prigovore pa ćemo ponovno odlučiti. Zasad mislim da će ostati ovako. Ne vjerujem da ćemo o ovome raditi anketu. Mi smo ovlašteni za ovakve odluke i stojimo iza njih. Moje je mišljenje da smo onog časa kad smo uzeli mandate iste stavili na bubanj, nadam se ne ruskog ruleta. Pa okrenite bubanj. :)

Citam i ja nekoliko puta sto je Sale napisao. Ipak je malo S VISOKA.

9A6C

Citat: 9A3XV  u 29. Kolovoz 2025, 23:36:05Doduše Gogo, a i ostali kritičari, nisam baš upakirao u čemu je tu osnovni problem. Koje smo mi to osjećaje povrijedili da zaslužuju ovoliku reakciju. Ako mi to možete malo podrobnije objasniti? Je li to osjećaj o tome koji je od ova dva događaja važniji ili što? Je li KJ toliko tradicionalan da je njegov termin uklesan u kamen i nipošto se ne smije mijenjati? Zašto je to toliko važno?

73
Sale, 9A3XV

Jesam rekao da neću, ali oću, I jesam rekao zašto, ali ipak da ponovim.
Nemam ništa protiv ICC, ma što to bilo. Ali ima protiv načina kako se HRS postavio u ovom slučaju.
Nebitno sad što je prvi KJ organiziran još 1972 (trajao 10 dana!), govorimo o natjecanju koje organizira krovna radioamaterska udruga u Hrvatskoj. I moj osnovni, iako možda nekom neprihvatljiv format upakiran, prigovor je usmjeren na obrazloženje da takav Savez mijenja svoj program zbog nečeg kao ICC.
Primjedbe na  pojedine dijelove Pravila natjecanja traju odavno, jer se nekom uvijek čini da je tuđa trava zelenija.
Sad smo došli do toga da se kalendar natjecanja mijenja par tjedan prije početka iz samo jednog navedenog razloga.
Prvo što mi padne na pamet je da li će i Zimski kup doživjeti istu sudbinu zbog tzv. hrvatskog skijaškog tjedna? Ili neko drugo natjecanje?

Pa da karikiram do kraja - čudi me da se nitko nije sjetio pomaknuti Uskrs ove godine zbog Activity contesta :D

Što se tiče kola sreće - izabrani ste da nešto radite i uradite. Javno djelovanje ima svoju lošu stranu - javnu kritiku. Ako to niste u stanju podnijeti, slobodno sami okrenite kolo sreće. Ili za promjenu pokušajte shvatiti u čemu je stvar pa ponuditi rješenje i donijeti zaključak. I ponašati se kao da vam je HRS na prvom mjestu.

Kao i u životu, svaka akcija ima i reakciju, i sve se može popraviti ako ima volje. I na razbijenoj vazi vidjet će se pukotine, kao sjećanje i vječno upozorenje da s nekim stvarima treba postupati obazrivo, brižno i s poštovanjem.

Ali i s ljudima.

GG

PS - Kad se već spominje, rezultati prvog KJ iz 1972 mogu se naći u časopisu RADIOAMATER 1/1973, a taj opet na slovhf.net.

9A3TY

Citat: 9A6KX  u 29. Kolovoz 2025, 15:29:43Čitam, i u oko mi zapele ove brojke koje iznosite?
Ne znam kojom je metodologijom brojano i iz kojih izvora, ali uzevši sudionike ICC od 2022 do 2024, i rezultate 80M 9A natjecanja tijekom 2022 do 2024, dobivamo presjek koji je koliko toliko realan (označeno zelenom bojom na slici)

Uh, ima vas više nego zastupnika na skupštini HRS-a.

Nego, ne kužim gdje je problem. Pa ionako toliko gurate remote rad da su svi oni mogli odraditi ta dva sata u natjecanju ako im osigurate brzi internet. Valjda ste u ovih par godina to uspijeli riješiti ?!?
73 de Ivo, 9A3TY

9A3XV

Isprike ako sam koga povrjedio, nije bila namjera!

Over and clear!
73, Sale 9A3XV

73 Sale, 9A3XV

9A9EE

Svakako ide pod naslov, iako bi se možda mogla otvoriti podtema...
Ako dođem na Jadran, kako ću znati u koje područje sam zašao? Tražim brodice pa kojih oznaka ima najviše, ili?
Chat GPT mi nije dao ni popis ni odgovor...
Popis koji je u prilogu pravila ne podudara se sa nekim lučkim upravama županijskog značaja, a ako bih posjetio jedno ciljano mjesto, našao sam da ono ima svoju lučku kapetaniju (čak i orto kartu) ali ona pogotovo nije na popisu jer nije županijske razine... također ne znam pod koju višeg ranga bi došla da se daje takva oznaka... (gleda se po udaljenosti, ili)
Onima koji žive na Jadranu možda sve jasno, ali meni nije...

73 s kopna (daleko i od kontinentalnih lučkih kapetanija)

. .

P.S. O pojašnjenju i vremenskim prilikama ovisit će ići ili ne ići...

9A6C

Ako se dobro sjećam, lučke uprave nemaju puno veze s lučkim oznakama - one su vezane uz lučke kapetanije i ispostave. Djelokrug poslova i obaveza im je posve različit.

Dilemu je najlakše riješiti kad budeš znao odakle ćeš se javiti, a u slučaju nedoumice umjesto AI, UI, CHATgpt, GROK i sličnih kratica konzultiraj odgovorne osobe HRS koje su nadležne za ovo natjecanje i mir u kući.

Ova dilema je u nekoliko navrata bila spominjana na forumu, ali bez konačnog rješenja, jer je sustav koji generira množitelje iz KJ nedovoljno kompatibilan ili primjenjiv u situacijama s kojima se susrećemo.

Kako bi rekao HUGO - izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti :D

Sretno

GG