• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

KUP JADRANA 2025

Autor 9A6C, 26. Kolovoz 2025, 09:26:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Tri tjedna prije novog početka eto nam obavijesti na naslovnici. Zbog ICC...

Po mom sudu jako loš potez koji iskazuje premalo poštovanja i prema savezu i prema tom natjecanju koje traje preko 15 godina.

Što je sljedeće, prilagodba našeg contest kalendara iz godine u godinu zavisno od nekih faktora koji čak i nisu unutrašnje naravi, već nečeg što se u ovom slučaju zove ICC, štogod to bilo? Radi susreta na kojem se okuplja manji dio amatera iz Hrvatske i inozemstva, skoro pa privatnog karaktera?

Hoće li nam sutra BOOKING.COM određivati termine natjecanja? Ili AIRBNB?

Prije dvije godine isto to okupljanje održavalo se prvog vikenda u listopadu, da li u slavu IARU UHF natjecanja ili slobodnih hotelskih kreveta, tko će znati...

Za moj ukus jako razočaravajući potez s jako malo samopoštovanja.

Ružno.

Od svih hotela na Jadranu ili Istri ovo je jedini prikladan termin koji vjerojatno nema veze s bilo kojim zaposlenikom te hotelske kuće.

Jedina svjetla točka u svemu je što će sudionici imati sjajnu priliku da se pohvale nekim od svojih dostignuća u prethodnoj godini i upoznaju jedni druge s nekim ili nečim, neometani od popratnih radioamaterskih sadržaja poput contest sitneži tipa KUP JADRANA.

GG

9A8A

Pozdrav !

Gogo podržavam te, ovo je zaista nesvakidašnje?
A krenulo je sa 9ACW koji je proglašen 9ADX kontestom?
Što je sljedeće ?

73
Mark

9A6ARP

Sljedeće je, koliko se Gogo ovdje godinama jada i prigovara stvarno vrijeme da osnuje sindikat radioamatera operatora. To će mu biti jedan od legitimnih načina kako bi pokrenuo bojkot i štrajk. Vidim da mu to dobro ide.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A6KX

Citat: 9A6C  u 26. Kolovoz 2025, 09:26:31Tri tjedna prije novog početka eto nam obavijesti na naslovnici. Zbog ICC...

Po mom sudu jako loš potez koji iskazuje premalo poštovanja i prema savezu i prema tom natjecanju koje traje preko 15 godina.

Što je sljedeće, prilagodba našeg contest kalendara iz godine u godinu zavisno od nekih faktora koji čak i nisu unutrašnje naravi, već nečeg što se u ovom slučaju zove ICC, štogod to bilo? Radi susreta na kojem se okuplja manji dio amatera iz Hrvatske i inozemstva, skoro pa privatnog karaktera?

Hoće li nam sutra BOOKING.COM određivati termine natjecanja? Ili AIRBNB?

Prije dvije godine isto to okupljanje održavalo se prvog vikenda u listopadu, da li u slavu IARU UHF natjecanja ili slobodnih hotelskih kreveta, tko će znati...

Za moj ukus jako razočaravajući potez s jako malo samopoštovanja.

Ružno.

Od svih hotela na Jadranu ili Istri ovo je jedini prikladan termin koji vjerojatno nema veze s bilo kojim zaposlenikom te hotelske kuće.

Jedina svjetla točka u svemu je što će sudionici imati sjajnu priliku da se pohvale nekim od svojih dostignuća u prethodnoj godini i upoznaju jedni druge s nekim ili nečim, neometani od popratnih radioamaterskih sadržaja poput contest sitneži tipa KUP JADRANA.

GG

Ne razumijem kome su kritike upućene dali KV komisiji i vodstvu saveza ili nama koji organiziramo ICC ?
Mi datum šećemo prvi ili drugi vikend u listopadu ovisno o logističkim i tehničkim mogućnostima provedbe konferencije, koja je idejno i organizacijski od starta plod 9A1P ekipe, a zbog uspješnosti i promocije 9A i 9A radioamaterizma smo dobili potporu HRS-a ...

Nama iskreno ne smeta ni IARU UHF niti KJ u istom terminu (vikendu) kada i ICC, više mi smetamo KJ u istom terminu jer kada se poklopi vikend sa KJ onda sudionici iz 9A koji dođu na ICC nisu aktivni u KJ, to je odmah desetak stalnih postaja manje, vidim da je netko iz saveza prepoznao problematiku i prilagodio termin, ja ne vidim problem

Citat: 9A8A  u 26. Kolovoz 2025, 21:00:55Pozdrav !

Gogo podržavam te, ovo je zaista nesvakidašnje?
A krenulo je sa 9ACW koji je proglašen 9ADX kontestom?
Što je sljedeće ?

73
Mark

Apropo 9A DX, ako će netko preuzeti ja ću biti sretan, pa se može i naziv i pravila mijenjati, samo bih volio da se održi trend rasta sudionika i broj QSO-a ?

Ajde barem veseli da smo bliže 18.09 danu Hrvatske ratne mornarice  8)

73 Mirko

9A6C

Mislim da je prilično jasno kome je ovo upućeno, svakako ne na adresu ICC, gdje god ona bila i šta god to značilo.
Promoviranje 9A? Ma hajde.
Promoviranje 9A radioamaterizma - kome, zašto, s kojim ciljem? Nama u 9A takva promocija sigurno ne treba. Kome i zašto promovirati radioamaterizam u 9A, a dolazi iz inozemstva? Objasnit mu da može radit s CEPT dozvolom ili koristit neki od remote gatewaya?  Promovirat turizam u 9A?
Priče za malu djecu, aka floskule.
Sastat će se manje društvo  onih koji si to mogu priuštiti pa jedan drugom tepati ili se diviti, kako god. Od čega u konačnici 9A publika ima malo ili ništa. Odnosno pogledat neki video na YT, ako ga bude. Ili u prijevodu:

To provide opportunity for contesters to meet, hang out and exchange experiences
 To have fun with our friends & competition from air

Pomicati termin kupa radi toga je za moj ukus bijedno i nedostojno nacionalnog saveza.

A uplitanje Dana HRM ili JRM u ovu priču posve nepotrebno.

Tih nekoliko sudionika ICC susreta mogu birati - ili ICC Ili KJ i nikom ništa. Mnogi od njih godinama nisu radili u KJ ni u drugim kupovima, a sad kad im je najednom palo na pamet treba zaustaviti kuglu zemaljsku?

Zaustavite Zemlju, silazi-im...

Nastavak neću.

GG

PS - a argument od desetak onih koji ne bi radili u kupu radi ICC mi je vrh. Molim spisak pa da provjerimo poslije contesta.

9A8A

Citat: 9A6KX  u 27. Kolovoz 2025, 10:58:25Apropo 9A DX, ako će netko preuzeti ja ću biti sretan, pa se može i naziv i pravila mijenjati, samo bih volio da se održi trend rasta sudionika i broj QSO-a ?

73 Mirko

Bilo bi tužno i žalosno da natjecanje proširiš sa sa SSB-om i da padne broj sudionika ?  ;D

73
Mark

9A6C

Pustimo sad SSB i 9A DX, nemojmo u širinu ići. Još samo fali da neko spomene i FT8.

GG

9A9EE

Ako se krene od navedenog razloga promjene termina, onda se on odmah treba odbaciti. Zašto?
Zato što nešto postaje tradicija nakon više od jedne generacije. U nekim opisnim definicijama je to 30 godina, u nekima je to tek nakon 100 godina.
Dakle, nešto što se održava (koliko god to vrijedno bilo - npr. mnoštvo lokalnih manifestacija ako se uspije ponoviti sljedeće godine koristi taj isti termin) tek po drugi, treći, četvrti, peti... put NIJE TRADICIONALNO, nego to svojim ponavljanjem i ako uspije poboljšanjem u kvaliteti tek može postati tradicionalno.
Nadalje, smatram da je za promjene u takvim stvarima (promjena termina, načina održavanja i sl. onoga što također nije tradicionalno, ali se održava više godina) potreban konsenzus onih koji su do tada više-manje bili u tome prisutni. Uvijek postoji mogućnost pokrenuti nešto novo, bolje, masovnije, dinamičnije...
Dakle, korištenje nekakvih privremenih titula i odgovornosti u organizaciji ne treba koristiti da se pokaže da znam ili predložim bolje, nego da u dogovoru s većinom odradim bolje na korist dotadašnjih korisnika.
U konkretnom slučaju odnosno natjecanju možda se može suziti ta odluka na konsenzus onih koji se javljaju s Jadrana.
Iako osobno mi je ovaj termin prihvatljiviji, te se možda u njemu javim jer rezultati budu gotovi prije ICC koji održan prije par mjeseci ;D
Dakle, na ovaj ili onaj način, ovdje ili ondje tko može treba podržati ono što Istarsko, Jadransko i sl. da bi postalo tradicionalno uz pojedine promjene oblika, termina i sl.
Može i drugačije ???

73,

. .

9A6C

KUP JADRANA nije baš od jučer.
Prvi put ga je organizirao RK MARJAN, ex YU2CBM, mislim 1972 godine. Format je bio malo neobičan, trajao je više dana i radilo se puno veza, a na kraju je palo i nekoliko zvučnih diskvalifikacija. Bio je prigodan i na tom je stalo.
Po drugi put je oživljen početkom 80-tih kad je osnovan Savez radio klubova ZO Split (štono rijet Dalmacije...).
Treća sreća, pa je uskrsnuo prije cca 20 godina i pomalo sticao i gubio poklonike i sudionike.
Ne jednom, a zapravo nakon svakog od naših kupova čuli smo primjedbe o tome kako je početak natjecanja iz nekog razloga loš, jer favorizira pojedine regije, ali na tome je i ostalo. Vjerojatno zato što je i tu sreća bila promjenjiva kao i ćudljivo prostiranje na prijelazu dana u noć.
I zato mi je na kraju posve neprihvatljivo da se ovakva promjena uvodi da bi se ugodilo nekolicini mogućih sudionika čiji broj i identitet ne znamo. Kroz godine broj sudionika je varirao iz različitih razloga pa je tako moglo biti i ove godine zbog nečeg što se zove ICC.
Čudi me da taj ICC pred koju godinu nije zatražio od IARU da pomakne termin UHF natjecanja...ali umjesto toga napravili su pravi potez i omogućili većem broju prisutnih da se pojave u tom contestu i razvesele mnoge od nas pa i mene.
Mogli su isto tako uraditi i ove godine pa isto prirediti i za KJ da se malo odmaknemo od pozivnih oznaka i množitelja iz baze podataka contest loggera i uključimo mozak.
Ali ne, razina svijesti o vlastitoj važnosti prevladala je i došla na svoje ovom besmislenom i nerazumnom odlukom.

Šta reći, alea iacta est ili u prijevodu izija vuk tovara.

I onima na iCC i onima u KJ želim isto: meet, hang out and have fun...

A ko za vraga ni mene neće biti, jer taj dan imam drugog posla.

Šta se može.

GG

9A6M

Program DXLog.net za rad u natjecanjima u organizaciji HRS-a možete koristiti za vođenje
natjecateljskih dnevnika. Ovaj program ima mogućnost unošenja veza i poslije natjecanja
tako da sada vrlo lako možete kreirati potrebni Cabrillo format. Može se koristiti program
N1MM i N1MMplus , potrebno je sa stranice na kojoj se nalaze program, skinuti hzk.udc i
hzk.sec fileove.
Za ovo natjecanje postoji i modul za program Writelog koji je moguće skinuti
na istoj web adresi.
Rok za slanje dnevnika je drugi ponedjeljak po održanom natjecanju (29.09.2025)

Pretpostavljam da je kod  copy/paste došlo do greške.Umjesto hzk odaberite KJ.
73,9a6m

9A6C

Odlična informacija.

Ja sam malo pogledao prošlogodišnje rezultate na https://www.hamradio.hr/hfrobot/index.php?What=p&CID=2024-10-12 i nikako da zbrojim tih deset koji bi zbog ICC propustili KJ.

GG

9A3SM

Citat: 9A6C  u 28. Kolovoz 2025, 13:50:03Odlična informacija.

Ja sam malo pogledao prošlogodišnje rezultate na https://www.hamradio.hr/hfrobot/index.php?What=p&CID=2024-10-12 i nikako da zbrojim tih deset koji bi zbog ICC propustili KJ.

GG

Gogo, čemu zbrajanje i provjeravanje .. kratko i jasno KOGA NEMA BEZ NJEGA SE MOŽE .. točka ..
Svi smo mi dovoljno stari da znamo stara narodna kaže JEDNOM GUZICOM NE MOŽEŠ NA 2 STOLICE  prema tome i ovo tko želi kontest radi kontest tko ide na ICC druženje sretno .. promjene datuma zbog pojedinaca ( pa i tih 10tak ) bez veze .. no tko nas pita druge veličine o tome odlučuju ... 
Sretno i jednima i drugima,
VY 73 de  Mato - 9A3SM

9A6C

Na istom smo tragu. Moj prethodni post je bio samo kao ilustracija i u prilog mom i tvom razmišljanju da zbog par ljudi ne treba praviti tektonske pomake, jer ja ih na ovom linku nikako ne mogu zbrojiti navodnih desetak koje spominje Mirko.
Podilaženje nekolicini pojedinaca pa ma kako oni dobri operatori bili nedostojno je nacionalnog saveza i to je bit mog istupa.
A da ne spomenem kao jedan dio njih radi s klupske postaje pod svojim znakom pa se stvar lako riješi - valjda u tom klubu ima još netko tko zna upaliti stanicu. U bit je svejedno kojih će 70 ili 90 znakova raditi u contestu. Ili je broj ključeva PPS ograničen, tko zna.

A da su bili frajeri, mogli su tamo negdje dignuti kakav dipol za 80m i napraviti galamu na opsegu pod nekoliko znakova kako su uradili prije 2 godine na 432.

Očito dipol ne spada pod točku "have a good time" i eto.

GG

9A1UN

Gogo, da si postaviš pitanje da li je termin mjenjan zbog ICCa ili je termin mjenjan zbog kupa Jadrana?
Naime već kad provlačiš prošlogodišnje rezultate, u 5 od 8 kategorija prvoplasirani su redovni posjetioci ICCa.
18 od 40 znakova u rezultatima su lani bili na ICC.

Obzirom na općenito mali broj učesnika u KJ, nije li vrijeme za neku promjenu?
Pošto se radi o Kupu Jadrana, a ne kupu skijališta, da li je logičnije da termin bude u vremenu kad je toplije,
kad ima veće aktivnosti sa Jadrana, kad se može ići u portable (na otoke) i dan je duži?

Izgleda da je za tebe bitnije protiviti se bilo kakvim promjenama i držati se tvrdo pravila iako nisu produktivna?
Zanimljiv mi je i tvoj odgovor na moj poziv na Istra Open Contest. Neću te citirati ali ostavljam ti da možeš prokomentirat...

73 Davor (Dave) 9A1UN

9A6C

Jadran postoji i živi 365 dana u godini, a ne samo u toplim ljetnim mjesecima. Slijedom te logike smo ga trebali uvaliti usred ljeta da bude još jadranskiji.

O problemu termina i početaka puno se puta govorilo na opsegu, ali se ne sjećam bilo kakve javne ili argumentirane rasprave na tu temu.

I sve skupa svodi se na ovo:

Razlog promjene termina je održavanje ICC-a (Istra Contest Conference) u Poreču, koja je već sada postala tradicionalna početkom listopada. Kako kolege iz Poreča nisu u mogućnosti mijenjati termin održavanja konferencije jer su ovisni o brojnim ,,vanjskim" čimbenicima (ponajviše o hotelijerima), a uzevši u obzir vrlo gust raspored u Contest kalendaru, spomenuti termin je najbolja opcija.

I samo da budem jasan, moj prvotni prijedlog u vezi pokretanja KJ prije cca 20 godina bio je da se održava otprilike u ovom terminu i poveže s Danom HRM, a s ciljem da se taj datum nekako obilježi i s naše strane, a možda ostvari i nekakva podrška sa strane u tom smislu. Ideja je odbačena, pravila napisana kako jesu i sve u redu. Isto vrijedi i za Zimski kup koji sam predložio pod jednim drugim imenom. Nije da mora sve biti po mome,

Opet, koliko god bio kakav jesam, rekao bih da nisu pravila naših kupova problem, a to se pokazalo u prethodna dva. Uostalom 2019 godine je bilo 80 dnevnka u plasmanu po starim pravilima.

Dozvoljavam da me se može doživljati ovako i onako ili čak svakako, ali u ovom slučaju bio sam čini mi se dovoljno jasan.

Pa ne bi više.

GL

GG